Obiady

Letni makaron. Błyskawiczny.

1 Min. czytania

 W letnie dni długie gotowanie nie jest tym co kocham. Nie, nie, oczywiście kocham dobre jedzenie. Ale kiedy mieszka się tak blisko, szkoda, szczególnie w tygodniu, spędzać pół dnia  w kuchni. Wolę iść na spacer, nad to moje ukochane morze. Obiady lubię szybkie, smaczne i lubię, kiedy są naprawdę proste. Teraz uwielbiam korzystać ze świeżych warzyw i owoców. Teraz mamy sezon na najlepsze pomidory, są najsłodsze, najbardziej soczyste i po prostu najlepsze. Korzystam z tego smaku, ile mogę! Ostatnio śmiałam się z moim panem „Warzywko, że plaster cudownego ” Bawolego Oka”, jest dużo lepszy od jakiejkolwiek szynki. Po prostu, to sama magia i czysta natura. Nie chciałam tej niezwykłej słodyczy, zabijać przy pomocy gotowania, dlatego też przygotowałam makaron z mozzarellą i pomidorkami. Bez gotowania, to danie bazuje na najlepszych składnikach, czyli na wspaniałej oliwie, makaronie, pomidorze i mozzarelli. To obiad w kilka minut, i to naprawdę w kilka minut. Wszystkie składniki pokroisz i posiekasz szybciej, niż ugotuje się makaron. Resztę czasu oczywiście musiałam poświęcić mojej kici, która koniecznie chciała gotować ze mną. Coś czuję, że Frania miała ochotę na ser! O, i już, obiad gotowy. Kto siada ze mną do stołu?

Składniki:

200 gramów makaronu spaghetii

2 duże pomidory, Bawole Serca

150 gramów sera Mozzarella ( najlepsze są mini kuleczki)

2 łyżki oliwy ( u mnie czosnkowa)

2 garście listków bazylii

Sól

Świeżo zmielony pieprz

Makaron gotuję al dente,odcedzam.

Pomidory kroję w kostkę, polewam je oliwą, solidnie doprawiam solą i pieprzem. Bazylię rwę na małe kawałki. Do gorącego makaronu dodaję pomidory oraz mozzarellę. Dokładnie mieszam całość, tak aby makaron pokrył się składnikami sosu. 

Od razu podaję. 

1477 wpisy

O autorze
Historyczka, która histerycznie kocha dobrą kuchnię i uwielbia tracić czas na wymyślaniu pyszności. Magdalena
Artykuły
Możesz również zobaczyć
Obiady

Pesto z końcówek szparagów

15 Min. gotowania
Sezon szparagi jest zdecydowanie zbyt krótki. Ot, chwila i po nim. Ale mam pewien sposób na przedłużenie sobie tego sezonu-mrożenie. Otóż mrożone…
Obiady

Poznań. Bazylia i Oregano.

1 Min. czytania
Witajcie kochani, dziś zabieram Was na małą kulinarną wycieczkę. Będziemy w Poznaniu, na Starym Rynku. To tutaj znajduje się lokal, gdzie wiele…
Obiady

Mielone z indyka z piekarnika

25 Min. gotowania
Witajcie po majówce. Jak minął Wam ten czas? Ja mam wrażenie, że wykorzystałam piękną pogodę maksymalnie. Bardzo dużo czasu spędziłam w moim…

26 komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna jest chroniona przez reCAPTCHA i Google Politykę Prywatności oraz obowiązują Warunki Korzystania z Usługi.