Ciasta

Ciasto kokosowo-jogurtowe z borówkami

1 Min. czytania

 O, i mamy piątek. Kolejny tydzień za nami. Ależ ten czas pędzi! Ten weekend zapowiada się pięknie. Co prawda w tę sobotę, będę słomianą wdową. Ale w niedzielę będę świętować z mężem rocznicę ślubu, naszą pierwszą rocznicę. Czas mija nam za szybko, rok temu szykowałam się do tego pięknego dnia. Doskonale pamiętam każdy moment i każdą sekundę. I co najciekawsze, ja, największa panikara na świecie, taka która stresuje się wszystkim co nowe, tego dnia w ogóle nie odczuwałam stresu czy jakiegoś napięcia. Cieszyłam się każdą chwilą i tym dniem, chyba pod skórą po prostu czułam, że ten jeden dzień, tego magiczny wieczór, minie zbyt szybko. I nie ma sensu marnować ani jednej sekundy na zbędny i nikomu niepotrzebny stres. Doskonale pamiętam nasz słodki stół. Nasz wyjątkowy lawendowo-borówkowy tort. I te magiczne ciasta! Zrezygnowaliśmy z ciężkim wypieków z kremami, były za to kruche tarty z owocami, sernik z truskawkami, sękacze i ciasta jogurtowe z owocami. I dziś znów zajadam to ciasto jogurtowe. Z borówkami, niczym z tortu! Ciasto jest mięciutkie, puchate, niesamowicie kokosowe. Z wyraźnym dodatkiem borówek. To ciasto na każdy pyszny weekend! A mój zaczyna się dziś cudownie, idziemy z mężem i moim bratem na Męskie Granie. Nasz rocznicowy weekend będzie cudowny i z pewnością przepyszny! Zapraszam Was na kawałek!


Składniki:

200 gramów borówek

250 gramów jogurtu greckiego

2 duże jajka

120 gramów erytrytolu ( albo cukru)

80 gramów wiórków kokosowych

120 ml oleju rzepakowego

250 gramów mąki

Ekstrakt waniliowy-kilka kropel

1 łyżka proszku do pieczenia

Dodatkowo: masło i kasza manna do formy, cukier puder


Wszystkie składniki muszą być w temperaturze pokojowej. 

Płynne składniki- jajko, olej, jogurt i wanilię, mieszam rózgą kuchenną, dodaję erytrytol, dokładnie mieszam. Przesiewam mąkę z proszkiem do pieczenia, dodaję wiórki, mieszam łyżką do połączenie składników. 

Piekarnik rozgrzewam do 180 stopni. Tortownicę smaruję masłem, wysypuję kaszą, wylewam ciasto. Wierzch posypuje borówkami. Placek piekę 45-50 minut-do suchego patyczka. Po wystudzeniu posypuję cukrem pudrem. 

Ciasto jest świeże i mięciutkie przez 2-3 dni, nie musi być przechowywane w lodówce. 

1477 wpisy

O autorze
Historyczka, która histerycznie kocha dobrą kuchnię i uwielbia tracić czas na wymyślaniu pyszności. Magdalena
Artykuły
Możesz również zobaczyć
Ciasta

Ciasto migdałowo-kokosowe z marakują

35 Min. gotowania
Witajcie kochani w kolejny długi weekend. Uwielbiam te majowy czas, kiedy wolne dni pozwalają na chwile zapomnienia o codzienności. Dziś witam się…
Ciasta

Wielkanocna babka z gotowanych cytryn

50 Min. gotowania
Nie mogę uwierzyć, że już za tydzień będzie Wielkanoc. Luty zawsze mijał mi szybko, ale tegoroczny marzec pobił wszystkie możliwe rekordy. Sama…
Ciasta

Ciasto z jabłkami i cynamonową skorupką

35 Min. gotowania
Czyż nie wspominałam, że marzy mi się pyszne, domowe ciasto z jabłkami? Chyba coś mówiłam, że planuję upiec domowe ciasto, na znak,…

23 komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna jest chroniona przez reCAPTCHA i Google Politykę Prywatności oraz obowiązują Warunki Korzystania z Usługi.