Obiady

Letnie smaki. Makaron i bób

1 Min. czytania

 Bardzo letni smak i taki błyskawiczny! Makaron i bób. No dobra, do tego jeszcze ser i dużo masło. Bardzo prosto, bardzo smacznie i zaskakująco!  Bób w zupełnie nowym, jakże ciekawym wydaniu. Ja naprawdę byłam ciekawa tego smaku! Szczerze? Od lat nie jadłam bobu. Miałam pewien uraz, otóż brat mojej babci hodował bób na działce, przywoził go w strąkach, a ja zamiast latać po podwórku, siedziałam na balkonie i skubałam ten bób. Dla mnie była to prawdziwa katorga, więc bób nie kojarzył mi się najlepiej. Przez lata po prostu go unikałam jak mogłam. Źle mi się kojarzył, ale teraz poczułam potrzebę skosztowania go po takim czasie. W makaronowej odsłownie bób wypadł wyjątkowo dobrze. To był wspaniały obiad! 

Inspiracją był przepis na blogu Rozkoszny



Składniki:

200 gramów makaronu

200 gramów bobu

2 łyżki koperku

3 łyżki masła

4 łyżki tartego Parmezanu

Sól

Pieprz

Bób przepłukuję, gotuję w solidnie osolonej wodzie do miękkości-15 minut, zostawiam wodę z gotowania bobu i gotuję w niej makaron al dente. Bób pozbawiam skórki. 

Na patelni roztapiam masło, powinno stać się orzechowe -brązowe i przyjemnie pachnie, trwa to około 8-10 minut. Następnie dodaję tymianek i pieprz. Do masła dodaję 6 łyżek wody z gotowania makaronu, chwilę podgrzewam, następnie dodaję ser i ciągle mieszając chwilę podgrzewam, aż składniki się połączą, na patelnię wrzucam makaron, kilka razy dokładnie mieszam. 

Makaron przekładam do miseczek, dodaję bób, posypuję dodatkową porcją sera. 

1496 wpisy

O autorze
Historyczka, która histerycznie kocha dobrą kuchnię i uwielbia tracić czas na wymyślaniu pyszności. Magdalena
Artykuły
Możesz również zobaczyć
Obiady

Oliwa i ogień. Wrocław.

2 Min. czytania
Czas odkryć karty. Dziś zabieram Was na najlepszą pizzę w Polsce. Tak, nie mam co do tego żadnych wątpliwości! Może to źle,…
Obiady

Niedźwiadek pod Holicą.

1 Min. czytania
Czas na małą kulinarną podróż! Dziś zapraszam w Bieszczady, odwiedzimy Niedźwiadka pod Holicą. Czyli kultową knajpę, która znalazła kolejną lokalizację, dużo spokojniejszą…
Obiady

Indyk w Parmezanie

40 minut Min. gotowania
Dziś zapraszam na przepyszny obiad, będzie indyk w Parmezanie. I to nie smażony, a pieczony. Delikatny, soczysty, z niesamowicie chrupiącą i apetyczną…

15 komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna jest chroniona przez reCAPTCHA i Google Politykę Prywatności oraz obowiązują Warunki Korzystania z Usługi.