Na deser nie zawsze musi być ciasto. Czasem może być pyszny budyniowy krem. To świetny sposób na letni deser, kiedy wpadają niezapowiedziani goście. Mocno owocowy, rozkosznie kremowy i apetyczny. Cieszy zarówno oko jak i kubki smakowe. Ten deser dosłownie upiększył mi weekend! Musicie koniecznie spróbować, sama się sobie dziwię, że jeszcze nie wpadłam na połączenie budyniu i serka mascarpone. To jest mistrzostwo świata! A ten weekend też będzie mistrzowski. Trochę się stresuję, bo czeka mnie wielka niewiadoma, czyli niespodzianka.Nieco mnie stresuje fakt braku kontroli nad swoim czasem i nieznajomość planów. Ale co tam! Mam nadzieję,że to będą same pozytywne niespodzianki i w niedzielę wieczorem, nie będę mogła zasnąć od nadmiaru wrażeń. Życzę Wam pysznego i radosnego weekendu!
Składniki na 3 porcje deseru:
1 paczka budyniu waniliowego
400 ml mleka
250 gramów serka mascarpone
Szklanka truskawek
3 garści borówek
6 biszkoptów
Listki mięty
W dużym garnku gotuję 300 ml mleka, resztę rozprowadzam z proszkiem budyniowym w kubeczku, kiedy mleko zaczyna się gotować, dodaję proszek budyniowy i gotuję gęsty budyń, ciągle mieszając. Studzę budyń.
Do zimnego budyniu dodaję serek mascarpone, ubijam masę mikserem na jednolity, gładki krem. Chłodzę.
Truskawki rozgniatam,albo miksuję.
Na dnie pucharków kruszę biszkopty, na nie układam mus truskawkowy-trochę zostawiam na wierzch, na owocach wykładam krem. Wierzch polewam musem, posypuję borówkami, dekoruję miętą.
Ale ja lubie takie deserki <3 Wygląda mega apetycznie 🙂
mm pycha
ojejusiu mam głoda:D
Ależ ten deser pięknie wygląda. Mniam, mniam.
Idealny deser na lato!
Wypróbowałam, wszyscy oblizywali palce 😛
;0
😉
😉
😉
😉
😉
Deser wygląda obłędni 😀 Ja kiedyś wykorzystałam połączenie budyniu i mascarpone jako krem do ciasta, potwierdzam istny sztos 😀
Takie deserki to ja lubię bardzo 🙂
Ależ pyszny deser.. Jestem na diecie, ale bym się skusiła 😀