Od zawsze lubiłam ryby. One z wzajemnością niekoniecznie. Trudno, po pewnym spotkaniu z karpiową ością do ryb podchodzę ze sporym dystansem. Staram się wybierać te, które ości nie mają. Dlatego też jadam dużo łososia. Bo jest smaczny, łatwy do przygotowania i dość zdrowy. Najczęściej szykuję najprostszą wersję, po prostu piekę go w piekarniku z dodatkiem koperku i masła. Ale nieco mi się znudziła ta wersja, więc przygotowałam tę rybę w musztardowej marynacie. Szalenie prostej, ale jakże pysznej. Wystarczy parę chwil i wspaniały obiad gotowy. Wiem, że połączenie łososia i musztardy nie jest najbardziej oczywistym,ale za to jak spróbujecie to na pewno zrobicie to danie więcej razy.
Składniki:
500 gramów łososia-filet
4 gałązki koperku
4 łyżeczki ostrzejszej musztardy
Sok z połowy cytryny
Sól
Pieprz
Masło klarowane do smażenia
Rybę płuczę, dokładnie osuszam przy pomocy papierowego ręcznika i kroję na mniejsze kawałki-4 kawałki.
Łososia polewam sokiem z cytryny,posypuję solą i pieprzem, smaruję musztardą z jednej strony. Na musztardzie układam gałązkę koperku, tak przygotowaną rybę chłodzę przez minimum kwadrans.
Rozgrzewam masło, smażę rybę z jednej strony(tej bez przypraw) przez 2 minuty. Następnie rybę podpiekam przez około 10 minut w piekarniku.
Podaję z ziemniakami i pomidorami.
Łosoś jest moją ulubioną rybą, zaraz po nim jest dorsz:) Z chęcią zjadłabym TERAZ! takiego łososia:)
Taki z koperkiem i masłem jest super. Muszę spróbować koniecznie musztardowej wersji. Dawno nie jadłam takiego łososia. Ostatnio coś się przerzuciłam na te wędzone i jem na zimno. Z ziemniaczkami młodymi i świeżymi polskimi pomidorkami – to musiał być pyszny obiad! 🙂 Pozdrawiam serdecznie 🙂
oj zjadłabym na obiadek 🙂
Uwielbiam łososia 🙂
nie lubię łososia. jakoś kurcze mi nie podszedł za bardzo.. ale nie próbowałam w połączeniu z musztardą a wygląda obłędnie 🙂
Także do ryb, które mają dużo ości podchodzę z pewnym dystansem. Nie ma to jak łosoś! Dziś jeszcze zastanawiałam się czy go nie kupić, ten przepis zmotywował mnie do zakupu i wypróbowania takiej marynaty 🙂
Leno, Twoje wyczucie mnie rozbraja – akurat krzyczy na mnie z lodówki sos musztardowy i nie miałam pomysłu na jego wykorzystanie 😀
Łosoś jest pyszny:)
Takie proste przepisy, są często najlepsze. Pycha! 🙂
My najczęściej robimy łososia na parze albo w piekarniku bez większych dodatków ale ta marynata z musztardy też super się zapowiada 😀
Ja tez zawsze lubiłam ryby 😉 wyglada przepysznie 😉
😊
😊
😊
😊
😊
😊
Polecam się kochana 😊
😊
😊
😊
😊
Ja bardzo często trafiam na ości. Nawet w rybach, które ich mieć nie powinny 😉 Ale mimo wszystko uwielbiam rybki 🙂 A w takiej marynacie łosoś musiał być wyśmienity 🙂
Ja najczęściej jem łososia ugotowanego na parze. W sumie ta ryba akurat nie wymaga wielu dodatków. Twój pomysł z marynatą bardzo fajny 🙂
Pyszny łosoś, musztardowa marynata bardzo pasuje do tej ryby 🙂
😊
😊
😊
aż trudno uwierzyć ale nigdy nie jadłam łososia :O czas to zmienić 😛
Uwielbiam ryby, ale o takim sosie faktycznie bym nie pomyślała 🙂
Koniecznie😊
😊
Uwielbiam łososia:)
🙂
W takiej wersji z chęcią spróbowałabym łososia 🙂
Kocham łososia 🙂
😉
🙂
Bardzo lubię łososia 🙂 mogłabym go jeść kilka razy w tygodniu 🙂
Bardzo lubię łososia 🙂 mogłabym go jeść kilka razy w tygodniu 🙂
🙂
This is so inspiring! I love the post:)
irenethayer.com
W sumie nigdy nie jadłam łososia, ani innej ryby w musztardowej marynacie. Ale łososia bardzo lubię.
😉
😉
Ości z karpia – znam ten ból…
Pomysł ciekawy
To musi być dobre 😀
Łosoś to ryba, którą uwielbiam w każdej postaci! Więc nie mam wątpliwości, że z tego przepisu musi wyjść świetna potrawa!
😉
🙂