Obiady

Makaron, indyk, feta i cukinia

1 Min. czytania

 Dziś przepis na danie, które robi się błyskawicznie, smakuje świetnie i jest wyjątkowo proste. Połączenie cukinii, fety i suszonych pomidorów, jest bajeczne! I tak proste. Teraz wyjątkowo przydają mi się takie proste przepisy. Cierpię na totalny brak czasu. To już wchodzi w stan permanentny, ale na szczęście jeszcze tylko 3 i pół dnia i zaczynam urlop. W końcu. Odpocznę, odetchnę, złapię balans, czas zwolni i w końcu będę mieć wszystko pod kontrolą. I będę mogła na spokojnie gotować i niczym się nie martwić, a już z pewnością nie pędzącym czasem. Jeszcze chwila i urlop i piękne dni przede mną! A tymczasem łapcie przepis!



Składniki:

40 dg mięsa z filetu indyka

10 susznych pomidorków

1 mała cukinia

150 gramów sera Feta

2 ząbki czosnku

1 mała cebula

2 łyżki oliwy z oliwek

Słodka papryka

Oregano suszone

Sól

Pieprz

200 gramów makaronu

Gotuję makaron al dente, odcedzam. 

Mięso kroję w kostkę, przekładam do zamykanego pojemnika, polewam oliwą, dodaję paprykę, oregano, sól i pieprz. Mięso najlepiej marynować całą noc w lodówce. 

Siekam cebulę w krążki,a  czosnek w drobną kostkę.. Na rozgrzaną patelnię wrzucam mięso razem z marynatą i smażę 3 minuty, następnie dodaję posiekaną cebulę i czosnek, podsmażam.Pomidorki kroję na mniejsze kawałki, na patelnię dodaję razem z łyżką oleju spod pomidorów, chwilę smażę razem. Cukinię myję, kroję w półplastry, wrzucam na patelnię. Wszystko smażę 8-10 minut. 

Na patelnie przekładam makaron, mieszam z resztą składników. Fetę kroję w kosteczkę, posypuję nią gotowe danie.

1478 wpisy

O autorze
Historyczka, która histerycznie kocha dobrą kuchnię i uwielbia tracić czas na wymyślaniu pyszności. Magdalena
Artykuły
Możesz również zobaczyć
Obiady

Gołąbki bez zawijania z piekarnika

50 minut Min. gotowania
Gołąbki to prawdziwa perełka naszej kuchni. Nie ma się co dziwić, że lubią je wszyscy. Albo prawie wszyscy. Te tradycyjne są jednak…
Obiady

Pesto z końcówek szparagów

15 Min. gotowania
Sezon szparagi jest zdecydowanie zbyt krótki. Ot, chwila i po nim. Ale mam pewien sposób na przedłużenie sobie tego sezonu-mrożenie. Otóż mrożone…
Obiady

Poznań. Bazylia i Oregano.

1 Min. czytania
Witajcie kochani, dziś zabieram Was na małą kulinarną wycieczkę. Będziemy w Poznaniu, na Starym Rynku. To tutaj znajduje się lokal, gdzie wiele…

19 komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna jest chroniona przez reCAPTCHA i Google Politykę Prywatności oraz obowiązują Warunki Korzystania z Usługi.