Ciasta

Placek drożdżowy z twarogiem i porzeczkami

1 Min. czytania

 

W końcu zabrałam się za pieczenie! Tym razem padło na przepyszne ciasto drożdżowe. Bo co jak co, ale na drożdżówkę to ja zawsze mam ochotę! A już tym bardziej taką z owocami z ogródka. U mnie wpadły czerwone porzeczki i czarne owoce, które są połączeniem agrestu i borówek, kwaśne, bardzo orzeźwiające. Na surowo ich zjedzenie nie jest największą przyjemnością, ale w cieśnie stają się cudownym owocem. Wspaniale pasują do swojskiej drożdżówki. Dodatek twarogowej warstwy dodaje ciastu nie tylko fajnego wyglądu, ale zdecydowanie podkręca smak. To ciasto, które po prostu trzeba zrobić, cieszyć się jego smakiem i niezwykłym aromatem. Uwielbiam ten moment kiedy z piekarnika wyjmuję blachę z ciastem. Zapach domowej drożdżówki to zapach szczęścia i domowej radości. Brakowało mi takiej chwili, ja, ogród i ciasto. Delektuję się chwilą, ukradzioną w tym codziennym pędzie!

Składniki:

Ciasto:

1 paczka suszonych drożdży

3 jajka

150 gramów masła

150 ml mleka

350 gramów mąki pszennej typ 650

2 łyżki cukru z prawdziwą wanilią

Szklanka erytrytolu

Ekstrakt waniliowy

250 gramów twarogu śmietankowego

Szklanka porzeczek-u mnie miks czerwonych i czarnych

Kruszonka:

2 łyżki masła

5 łyżek mąki

3 łyżki erytrytolu


Dodatkowo:

Cukier puder, masło i kasza manna


Drożdże łączę z 2 łyżkami mąki, 2 łyżkami cukru z prawdziwą wanilią i 2 łyżkami mleka, mieszam i odstawiam w ciepłe miejsce na 5 minut. 

W garnuszku rozpuszczam masło, dodaję mleko, studzę. W dużej misce łączę mąkę z 2 jajkami, mlekiem i rozczynem. Dodaję erytrytol- niepełna szklanka , zagniatam gładkie ciasta, odstawiam na godzinę w ciepłe miejsce. 

W międzyczasie przebieram porzeczki, myję je i osuszam. Z podanych składników zagniatam kruszonkę. 

W miseczce ubijam jajko z ekstraktem waniliowym i resztę erytrytolu. Dodaję twarożek i dokładnie mieszam. 

 Piekarnik rozgrzewam do 185 stopni.Tortownicę smaruję masłem, posypuję kaszą manną. Wykładam ciasto, wierz smaruję masą twarogową, posypuję owocami, a na koniec kruszonką. Placek piekę 45-50 minut. 

Po ostudzeniu można posypać cukrem pudrem. Ciasto najlepiej przechowywać w lodówce. 

1495 wpisy

O autorze
Historyczka, która histerycznie kocha dobrą kuchnię i uwielbia tracić czas na wymyślaniu pyszności. Magdalena
Artykuły
Możesz również zobaczyć
Ciasta

Ciasto cytrynowe z kruszonką

35 minut Min. gotowania
Listopad mnie nie oszczędza. Ten ostatni czas jest naprawdę ciężki, wymagający i dający mi w kość. Wyobraźcie sobie, że cały zeszły tydzień…
Ciasta

Błyskawiczne ciasto ze śliwkami

50 Min. gotowania
Dziś czas na śliwki! A dokładniej na błyskawicznie ciasto ze śliwkami. Ten tydzień był po prostu wstępem do jesieni. Co prawda mam…
Ciasta

Rustykalna tarta

30 minut Min. gotowania
Dziś mam dla Was coś niesamowitego. Na samo wspomnienie tego ciasta, cieszy mi się buzia. To po prostu najlepsza tarta pod słońcem….

22 komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna jest chroniona przez reCAPTCHA i Google Politykę Prywatności oraz obowiązują Warunki Korzystania z Usługi.