Obiady

Makaron Primavera

15 Min. gotowania
Przejdź do przepisu
talerz z makaronem i warzywami

Witajcie kochani w ten upalny czas! Dzisiaj mam dla was idealne rozwiązanie na pyszny obiad, gdy nie masz ochoty na ciężkie posiłki. W takie dni uwielbiam sięgać po lekkie i zdrowe dania, a najlepszym wyborem są dla mnie warzywa sezonowe. Dlatego dzisiaj na moim stole gości pyszny makaron z sezonowymi warzywami. Przygotujcie się na prawdziwą ucztę smaków, przed Wami makaron Primavera!

Przepis jest dość banalny, warto tylko pamiętać o najważniejszym:

Warzywa: Nic nie smakuje lepiej niż warzywa sezonowe, które teraz są pełne świeżości i aromatu. Czerwiec jest szczególnie bogatym czasem dla kulinarnych entuzjastów, ponieważ możemy cieszyć się różnorodnością wiosennych warzyw. Młodziutka fasolka , młode marchewki, cukinia, soczysta papryka i pachnące zioła – to tylko kilka przykładów skarbów, które mogą zagościć na naszym stole. Wykorzystanie ich w daniach to nie tylko gwarancja pysznego smaku, ale także korzyści dla zdrowia, ponieważ są one bogate w witaminy i minerały. W moim daniu wykorzystałam fasolkę, cukinię, marchewkę i paprykę, prostu z ryneczku. Zioła zerwałam ze swojego ogródka.

Makaron: Makaron jest jednym z najbardziej wszechstronnych składników, który pasuje do praktycznie każdego dania. W połączeniu z sezonowymi warzywami tworzy niezwykłe połączenie smaków i tekstur. Możesz wybrać swoje ulubione rodzaje makaronu, czy to spaghetti, linguine, fusilli czy penne – wybór należy do ciebie. Makaron al dente idealnie komponuje się z chrupiącymi warzywami, tworząc idealną harmonię smaków i konsystencji. Ja polecam kokardki, wybrałam jasny makaron, by w tym daniu pierwsze skrzypce grały warzywa.

Zaraz zobaczycie jak prosty jest to przepis, a jaki pyszny efekt na nas czeka. Makaron jest bardzo sycący, ale jednocześnie lekki. Jego przygotowanie to dosłownie chwila. i gotowe. Nasz lekki i bardzo delikatny makaron z sezonowymi warzywami jest gotowy do podania. To danie doskonale sprawdzi się w gorący dzień, kiedy potrzebujemy czegoś pożywnego, a jednocześnie lekkiego. Warzywa sezonowe dodadzą świeżości, a makaron wraz z aromatycznymi przyprawami stworzą pełen harmonii smakowy festiwal na twoim talerzu. Daj się oczarować tym pysznym daniu i ciesz się w pełni smakami lata! Spróbujcie zrobić Makaron Primavera już teraz!

Smacznego!

rb_lena
przygotowanie
15
gotowanie
15
ilość porcji
2
całkowity czas
30

Będzie potrzebne

  • Garnek

  • Durszlak

  • Patelnia

Składniki

  • 125 g makaronu

  • garść fasolki szparagowej (lub 2 szparagi w sezonie)

  • 1 marchewka

  • 1 mała cukinia

  • 2 łyżki oliwy

  • 2 łyżki masła lub masła roślinnego

  • 1 nieduża cebula

  • 3 ząbki czosnku

  • 1 pomidor lub garść pomidorków koktajlowych

  • 1 łyżeczka suszonego oregano

  • 1 łyżka posiekanego szczypiorku

  • 2 łyżki posiekanej bazylii

  • 3 łyżki tartego parmezanu lub grana padano*

Przepis krok po kroku

1

Makaron i warzywa

Nastawić wodę na makaron, posolić i gotować al dente. Na ok. 5 - 7 minut przed końcem gotowania dodać pokrojoną na małe kawałki fasolkę szparagową. Marchewkę obrać, następnie obieraczką do warzyw "obierać ją" robiąc paseczki - tasiemki. Tak samo postąpić z nieobraną cukinią (pomijając pestki ze środka jeśli są).
2

Sos

Na dużej pateli na oliwie i maśle zeszklić pokrojoną w kosteczkę cebulę. Następnie dodać marchewkę i dalej smażyć co chwilę mieszając przez ok. 2 - 3 minuty. Pod koniec dodać przeciśnięty przez praskę czosnek. Dodać pomidora (obranego i pokrojonego w kosteczkę), doprawić solą, pieprzem oraz oregano. Gotować przez około 3 minuty co chwilę mieszając. Dodać cukinię i gotować przez ok. 3 minuty aż zmięknie. Włożyć odcedzony makaron wraz z fasolką i kilkoma łyżkami wody z makaronu. Wymieszać (najlepiej podrzucając składniki na patelni), chwilę wszystko razem podgrzewać.
3

Serwowanie

Sprawdzić doprawienie solą i pieprzem. Pod koniec dodać szczypiorek oraz posiekaną bazylię a na koniec tarty ser. Polać dodatkową oliwą wedle uznania.
1469 wpisy

O autorze
Historyczka, która histerycznie kocha dobrą kuchnię i uwielbia tracić czas na wymyślaniu pyszności. Magdalena
Artykuły
Możesz również zobaczyć
Obiady

Poznań. Bazylia i Oregano.

1 Min. czytania
Witajcie kochani, dziś zabieram Was na małą kulinarną wycieczkę. Będziemy w Poznaniu, na Starym Rynku. To tutaj znajduje się lokal, gdzie wiele…
Obiady

Mielone z indyka z piekarnika

25 Min. gotowania
Witajcie po majówce. Jak minął Wam ten czas? Ja mam wrażenie, że wykorzystałam piękną pogodę maksymalnie. Bardzo dużo czasu spędziłam w moim…
Obiady

Pilaw uzbecki

55 Min. gotowania
Dziś zapraszam na obiad. Będę Was kusić pilawem, czyli daniem idealnym na te ostatnio chłodne dni. Pilaw uzbecki to danie obiadowe, które…

15 komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna jest chroniona przez reCAPTCHA i Google Politykę Prywatności oraz obowiązują Warunki Korzystania z Usługi.