Obiady

Makaron Primavera

15 Min. gotowania
Przejdź do przepisu
talerz z makaronem i warzywami

Witajcie kochani w ten upalny czas! Dzisiaj mam dla was idealne rozwiązanie na pyszny obiad, gdy nie masz ochoty na ciężkie posiłki. W takie dni uwielbiam sięgać po lekkie i zdrowe dania, a najlepszym wyborem są dla mnie warzywa sezonowe. Dlatego dzisiaj na moim stole gości pyszny makaron z sezonowymi warzywami. Przygotujcie się na prawdziwą ucztę smaków, przed Wami makaron Primavera!

Przepis jest dość banalny, warto tylko pamiętać o najważniejszym:

Warzywa: Nic nie smakuje lepiej niż warzywa sezonowe, które teraz są pełne świeżości i aromatu. Czerwiec jest szczególnie bogatym czasem dla kulinarnych entuzjastów, ponieważ możemy cieszyć się różnorodnością wiosennych warzyw. Młodziutka fasolka , młode marchewki, cukinia, soczysta papryka i pachnące zioła – to tylko kilka przykładów skarbów, które mogą zagościć na naszym stole. Wykorzystanie ich w daniach to nie tylko gwarancja pysznego smaku, ale także korzyści dla zdrowia, ponieważ są one bogate w witaminy i minerały. W moim daniu wykorzystałam fasolkę, cukinię, marchewkę i paprykę, prostu z ryneczku. Zioła zerwałam ze swojego ogródka.

Makaron: Makaron jest jednym z najbardziej wszechstronnych składników, który pasuje do praktycznie każdego dania. W połączeniu z sezonowymi warzywami tworzy niezwykłe połączenie smaków i tekstur. Możesz wybrać swoje ulubione rodzaje makaronu, czy to spaghetti, linguine, fusilli czy penne – wybór należy do ciebie. Makaron al dente idealnie komponuje się z chrupiącymi warzywami, tworząc idealną harmonię smaków i konsystencji. Ja polecam kokardki, wybrałam jasny makaron, by w tym daniu pierwsze skrzypce grały warzywa.

Zaraz zobaczycie jak prosty jest to przepis, a jaki pyszny efekt na nas czeka. Makaron jest bardzo sycący, ale jednocześnie lekki. Jego przygotowanie to dosłownie chwila. i gotowe. Nasz lekki i bardzo delikatny makaron z sezonowymi warzywami jest gotowy do podania. To danie doskonale sprawdzi się w gorący dzień, kiedy potrzebujemy czegoś pożywnego, a jednocześnie lekkiego. Warzywa sezonowe dodadzą świeżości, a makaron wraz z aromatycznymi przyprawami stworzą pełen harmonii smakowy festiwal na twoim talerzu. Daj się oczarować tym pysznym daniu i ciesz się w pełni smakami lata! Spróbujcie zrobić Makaron Primavera już teraz!

Smacznego!

rb_lena
przygotowanie
15
gotowanie
15
ilość porcji
2
całkowity czas
30

Będzie potrzebne

  • Garnek

  • Durszlak

  • Patelnia

Składniki

  • 125 g makaronu

  • garść fasolki szparagowej (lub 2 szparagi w sezonie)

  • 1 marchewka

  • 1 mała cukinia

  • 2 łyżki oliwy

  • 2 łyżki masła lub masła roślinnego

  • 1 nieduża cebula

  • 3 ząbki czosnku

  • 1 pomidor lub garść pomidorków koktajlowych

  • 1 łyżeczka suszonego oregano

  • 1 łyżka posiekanego szczypiorku

  • 2 łyżki posiekanej bazylii

  • 3 łyżki tartego parmezanu lub grana padano*

Przepis krok po kroku

1

Makaron i warzywa

Nastawić wodę na makaron, posolić i gotować al dente. Na ok. 5 - 7 minut przed końcem gotowania dodać pokrojoną na małe kawałki fasolkę szparagową. Marchewkę obrać, następnie obieraczką do warzyw "obierać ją" robiąc paseczki - tasiemki. Tak samo postąpić z nieobraną cukinią (pomijając pestki ze środka jeśli są).
2

Sos

Na dużej pateli na oliwie i maśle zeszklić pokrojoną w kosteczkę cebulę. Następnie dodać marchewkę i dalej smażyć co chwilę mieszając przez ok. 2 - 3 minuty. Pod koniec dodać przeciśnięty przez praskę czosnek. Dodać pomidora (obranego i pokrojonego w kosteczkę), doprawić solą, pieprzem oraz oregano. Gotować przez około 3 minuty co chwilę mieszając. Dodać cukinię i gotować przez ok. 3 minuty aż zmięknie. Włożyć odcedzony makaron wraz z fasolką i kilkoma łyżkami wody z makaronu. Wymieszać (najlepiej podrzucając składniki na patelni), chwilę wszystko razem podgrzewać.
3

Serwowanie

Sprawdzić doprawienie solą i pieprzem. Pod koniec dodać szczypiorek oraz posiekaną bazylię a na koniec tarty ser. Polać dodatkową oliwą wedle uznania.
1487 wpisy

O autorze
Historyczka, która histerycznie kocha dobrą kuchnię i uwielbia tracić czas na wymyślaniu pyszności. Magdalena
Artykuły
Możesz również zobaczyć
Obiady

Biała kiełbasa pieczona w piwie i cebuli

60 Min. gotowania
Dziś mam dla Was oryginalny przepis. Wiem, że biała kiełbasa może kojarzyć się głównie z Wielkanocą, ale dla mnie to uniwersalne danie….
Obiady

Greckie klopsiki z cukinii

35 minut Min. gotowania
Lubię przeglądać moje książki kulinarne i szukać w nich inspiracji. W nowej kuchni zadbałam o półeczkę na owe książki i mam do…
Obiady

Makaron z bobem

10 minut Min. gotowania
Pamiętam sceny, które powtarzały się w każde wakacje. Wujek Zygmunt przywoził całe worki jutowe pełne bobu. Bobu w strąkach dodam. Razem z…

15 komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna jest chroniona przez reCAPTCHA i Google Politykę Prywatności oraz obowiązują Warunki Korzystania z Usługi.