Obiady

Makaron w sosie miodowo-bakaliowym z twarogiem

1 Min. czytania
Do szkolnej stołówki chodziłam przez całe dwa miesiące. Po tym czasie uznano,że ilość oddawanego przeze mnie jedzenia przewyższa i to zdecydowanie tę ilość, którą się zajadam. Stąd też rodzice uznali,że ekonomiczniej będzie mnie żywić kanapkami. Jako, że kanapek również nie jadłam, straty były po prostu mniejsze. Jednym ze stołówkowych koszmarów był dla mnie makaron polewany skwarkami z twarogiem. Na moje nieszczęście to danie było podawane w każdy piątek, jako danie postne, łatwe do zrobienia i w przekonaniu pewnych osób pyszne. Dla mnie było to niejadalne i basta. Ostatnio jakoś tak wróciłam wspomnieniami do stołówkowego menu i postanowiłam rozprawić się z połączeniem makaronu i twarogu, to znaczy przerobić te składniki w pyszną potrawę, którą wszyscy będą się zajadać, a nie wykrzywiać głowy z obrzydzeniem. Oczywiście zrezygnowałam ze skwarek, zamiast tego poszłam w stronę słodyczy. mój sos do makaronu smakuje miodem,orzechami i żurawiną. Do tego twaróg, i jest pysznie. Nie mogłam przestać jeść. Obiecuję,że będziecie zachwyceni tym przepisem. Śmiało można go wykorzystać jako obiad, kolację, czy śniadanie.

Składniki:
100 gramów makaronu(najlepiej jajeczne lane kluski)
150 gramów twarogu półtłustego
2 łyżki miodu
2 łyżki klarowanego masła
2 łyżki soku z pomarańczy
Po dużej garści migdałów, orzechów nerkowca,orzechów laskowych i żurawiny

Gotuję makaron, ma być lekko al dente. Na patelni roztapiam masło, dodaję bakalie, podsmażam minutę. Dodaję miód i sok z pomarańczy. Chwilę podgrzewam. Do sosu dodaję makaron, całość dokładnie mieszam, i podsmażam przez minutę.
Kruszę twaróg i posypuję nim potrawę.

1496 wpisy

O autorze
Historyczka, która histerycznie kocha dobrą kuchnię i uwielbia tracić czas na wymyślaniu pyszności. Magdalena
Artykuły
Możesz również zobaczyć
Obiady

Oliwa i ogień. Wrocław.

2 Min. czytania
Czas odkryć karty. Dziś zabieram Was na najlepszą pizzę w Polsce. Tak, nie mam co do tego żadnych wątpliwości! Może to źle,…
Obiady

Niedźwiadek pod Holicą.

1 Min. czytania
Czas na małą kulinarną podróż! Dziś zapraszam w Bieszczady, odwiedzimy Niedźwiadka pod Holicą. Czyli kultową knajpę, która znalazła kolejną lokalizację, dużo spokojniejszą…
Obiady

Indyk w Parmezanie

40 minut Min. gotowania
Dziś zapraszam na przepyszny obiad, będzie indyk w Parmezanie. I to nie smażony, a pieczony. Delikatny, soczysty, z niesamowicie chrupiącą i apetyczną…

66 komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna jest chroniona przez reCAPTCHA i Google Politykę Prywatności oraz obowiązują Warunki Korzystania z Usługi.