Ciasta

Sernik kawowy

3 Min. czytania
Najgorszym scenariuszem dla studenta jest zaliczenie zaraz po Świętach. Wtedy wolne dni mijają na nauce. Najgorzej kiedy na stole leżą pyszności , a trzeba się uczyć o nieprzyjemnych chorobach i zakażeniach tropikalnymi bakteriami. Grr. Kiedy tak patrzy się na brata, który z podręcznikiem nie rozstaje się nawet przy stole trzeba działać i przyjść mu z pomocą i pocieszeniem. Sernikowym pocieszeniem. Tern sernik przygotowałam na Wielkanoc, zniknął w ciągu jednego dnia. Kiedy więc mój brat wrócił w czwartkowy wieczór do domu bardzo zasmucony,że kolokwium z czegoś czego nazwy nie potrafię wymówić, ale jestem prawie pewna,że miało to związek z zakażeniami płuc, do rzeczy jednak wracam, brat mój dostał 15 na 16 punktów. Ta wysoka ocena nie zaspokoiła jednak jego oczekiwań i świątecznego poświęcenia. Pojawiła się złość i irytacja. Bo w końcu szalenie mu zależało na najwyższej nocie. Koniecznie trzeba czymś brata pocieszyć, w jego wypadku najlepiej sprawdza się sernik. Co prawda myślałam by zrobić ten tradycyjny bez ciasta, albo na odwrót, krakowski, z kratką. Ale poszłam na łatwiznę. Po prostu powtórzyłam ten cudowny świąteczny sernik. A sernik ten pojawił się na moim stole zupełnym przypadkiem. Mieliśmy zamówiony u wujka prawdziwy sękacz, pieczony w specjalnej formie, na ogniu, ach,miało być pysznie i pięknie. Ale wujo skręcił kostkę i w piątkowy wieczór dopiero doszła do nas wiadomość,że jednak sękacza nie będzie. Co tu robić? Oczywiście piec sernik. Czym prędzej udałam się do mojej półki z książkami kulinarnymi, znalazłam sernikową książeczkę i na chybił trafił los wybrał za mnie, i dla mnie sernik kawowy. Nieco byłam przestraszona tego przepisu, w końcu nigdy nie robiłam takiego akurat sernika, a miało ono zdobić świąteczny stół, więc nie mogło się nie udać. Obawy okazały się bezpodstawne, sernik wyszedł królewski. Ba, usłyszałam,że to najlepszy sernik jaki rodzina w życiu jadła. Tak więc najlepszy sernik świata na naszym stole gościł znów tydzień później, tym razem w roli sernika na pocieszenie, sernika , która znosi wszelkie smutki, dodaje otuchy, i rzuca  w niepamięć paskudne egzotyczne bakterie. Co tam 15 punktów, kiedy na stole takie cudo? Idealnie kremowy, delikatny, aksamitny, lekko kawowy, z przyjemnie cynamonowym spodem. Po prostu małmazja.

Składniki:
Spód:
120 gramów herbatników półsłodkich
100 gramów masła
2 łyżeczki cynamonu

Masa serowa:
1 kg twarogu śmietankowego
4 jajka
250 gramów śmietany 18 %
4 łyżki cukru kokosowego
Paczka cukru wanilinowego Delecta
2 paczki budyniu waniliowego
3 łyżki kawy rozpuszczalnej
Łyżeczka cynamonu

Dodatkowo:
kasza manna i masło do formy

Zaczynamy od przygotowania spodu. Ciasteczka kruszę-ja użyłam do tego celu tłuczka do ziemniaków. Roztapiam masło, dodaję cynamon i wlewam masło do ciasteczek, dokładnie mieszam. Masę wykładam na dno tortownicy i podpiekam przez 10 minut.
Zaparzam kawę we wrzątku-1/3 szklanki,dodaję cynamon, odstawiam na parę minut.

W międzyczasie szykuję masę serową. Jajka ucieram z cukrem i cukrem wanilinowym na jasny krem. Delikatnie dodaję twaróg, ja używałam śmietankowego twarogu, który wystarczy raz zmielić. Kiedy masa jest już połączona, dodaję budyń i śmietanę. Dokładnie całość ucieram. Na końcu dodaję niecałą ilość kawy z kubka, jeszcze raz całość mieszam i wykładam masę sernikową na ciepły spód.
Z reszty naparu kawowego robię wzorki-maziaje na wierzchu przy pomocy wykałaczek. Moje wzory to totalna psychodela, w końcu podczas pieczenia słuchałam Pink Floyd i to wszystko tłumaczy.

Na dnie piekarnika kładę naczynie z wodą, para wodna w trakcie pieczenia, sprawi,że nie będzie on suchy a  idealnie kremowy. Sernik piekę przez 50 minut w 170 stopniach. Studzę go w piekarniku. Najlepszy jest następnego dnia po upieczeniu.

Piecz... ot tak... prosto z serca!

1532 wpisy

O autorze
Historyczka, która histerycznie kocha dobrą kuchnię i uwielbia tracić czas na wymyślaniu pyszności. Magdalena
Artykuły
Możesz również zobaczyć
Ciasta

Chlebek daktylowy z orzechami i czekoladą

55 minut Min. gotowania
Dalej jestem w typowo jesiennych smakach. Czyli witajcie orzechy i czekolado, będę dla was po prostu bezlitosna i będę was jadła bez…
Ciasta

Sernik z pieczonymi truskawkami

100 minut Min. gotowania
A ja dalej w truskawkowym klimacie. Nie mogę przestać, musicie mi to wybaczyć. Ale co ja na to poradzę? Jadę na mój…
Ciasta

Ciasto czekoladowe ze śliwkami

45 minut Min. gotowania
Czuć powoli przedsmak jesieni. To takie delikatne przypominajki. Jakiś żółty liść na chodniku, chłodne poranki i wieczory, dłuższe wieczory, które tak kojarzą…

59 komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna jest chroniona przez reCAPTCHA i Google Politykę Prywatności oraz obowiązują Warunki Korzystania z Usługi.