Śniadania na słodko

Moja granola miodowo-migdałowa

1 Min. czytania
Nie będę przekonywać Was,że śniadanie to najważniejszy posiłek w całym dniu. Świetnie to wiecie i na pewno je jecie. Ale już pozostaje kwestia co zajadać rano? Co zjeść ze smakiem, ale bez wyrzutów sumienia? Co zapewni nam odpowiednią porcję zdrowej energii i dostarczy przyjemnych wrażeń smakowych? Może domowa granola miodowo-migdałowa? Pyszna, chrupiąca, pełna miodowego smaku i dużych kawałków orzechów. Do tego porcja jogurtu, albo mleka i wspaniałe śniadanie gotowe. Powiem Wam,że mój brat, który nie znosi domowych płatków zajadał się nimi z wielkim smakiem. No i ta łatwość przygotowania, wystarczy parę chwil pracy i zapas tygodniowej granoli gotowy. Użyłam płatków owsianych i jaglanych, dzięki temu granola zyskała jeszcze więcej wartości odżywczych i smakowych. Do tego duża porcja ziaren słonecznika i nuta cynamonu. Mniam.

Składniki:
1/2 szklanki płatków owsianych
1/2 szklanki płatków jaglanych
3 łyżki ziaren słonecznika
Szklanka mieszanki migdałów, orzechów włoskich i nerkowców
3 łyżki miodu
Łyżka neutralnego oleju
Łyżeczka cynamonu
3 łyżki wody

Siekam orzechy na mniejsze kawałki. Wszystkie suche składniki przekładam do większej miski.
W garnuszku podgrzewam miód z olejem, wodą i cynamonem. Ciepłą masą zalewam płatki i orzechy. Dokładnie mieszam. Blaszkę do pieczenia wykładam papierem do pieczenia, przekładam na nią masę z płatków, dociskam. Piekę granolę około 35 minut w 160 stopniach, często mieszając całość.
Po ostudzeniu przekładam do słoika i trzymam granolę szczelnie zamkniętą.

1513 wpisy

O autorze
Historyczka, która histerycznie kocha dobrą kuchnię i uwielbia tracić czas na wymyślaniu pyszności. Magdalena
Artykuły
Możesz również zobaczyć
Śniadania na słodkoŚniadania na słono

Giselle. Cafe Bistro, Wrocław.

1 Min. czytania
Czujecie wiosnę w powietrzu? Jest pięknie! Tak wiem, że w marcu jak w garncu, i za tydzień, ba za dwa dni będzie…
Śniadania na słodko

Placuszki piernikowe

10 minut Min. gotowania
Z końcem lutego, czuję powiew wiosny. Albo chociaż nadzieję na wiosenne dni i radość, jaką będę czuła już niebawem. Ogród zacznie mienić…
Śniadania na słodko

Migdałowo-jabłkowe racuchy z pieca

25 minut Min. gotowania
Witajcie! Dziś mam dla Was gorącą nowość z mojej kuchni. Czyli przepyszne migdałowo-jabłkowe racuchy z pieca. Tak, dokładnie, z pieca. Przyznaję, że…

56 komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna jest chroniona przez reCAPTCHA i Google Politykę Prywatności oraz obowiązują Warunki Korzystania z Usługi.