Nie będę przekonywać Was,że śniadanie to najważniejszy posiłek w całym dniu. Świetnie to wiecie i na pewno je jecie. Ale już pozostaje kwestia co zajadać rano? Co zjeść ze smakiem, ale bez wyrzutów sumienia? Co zapewni nam odpowiednią porcję zdrowej energii i dostarczy przyjemnych wrażeń smakowych? Może domowa granola miodowo-migdałowa? Pyszna, chrupiąca, pełna miodowego smaku i dużych kawałków orzechów. Do tego porcja jogurtu, albo mleka i wspaniałe śniadanie gotowe. Powiem Wam,że mój brat, który nie znosi domowych płatków zajadał się nimi z wielkim smakiem. No i ta łatwość przygotowania, wystarczy parę chwil pracy i zapas tygodniowej granoli gotowy. Użyłam płatków owsianych i jaglanych, dzięki temu granola zyskała jeszcze więcej wartości odżywczych i smakowych. Do tego duża porcja ziaren słonecznika i nuta cynamonu. Mniam.
Składniki:
1/2 szklanki płatków owsianych
1/2 szklanki płatków jaglanych
3 łyżki ziaren słonecznika
Szklanka mieszanki migdałów, orzechów włoskich i nerkowców
3 łyżki miodu
Łyżka neutralnego oleju
Łyżeczka cynamonu
3 łyżki wody
Siekam orzechy na mniejsze kawałki. Wszystkie suche składniki przekładam do większej miski.
W garnuszku podgrzewam miód z olejem, wodą i cynamonem. Ciepłą masą zalewam płatki i orzechy. Dokładnie mieszam. Blaszkę do pieczenia wykładam papierem do pieczenia, przekładam na nią masę z płatków, dociskam. Piekę granolę około 35 minut w 160 stopniach, często mieszając całość.
Po ostudzeniu przekładam do słoika i trzymam granolę szczelnie zamkniętą.
Pyszności! Nic dodać, nic ująć 🙂
🙂
Nie możemy robić granoli w piekarniku bo jak już włączać piekarnik to na dużą ilość płatków i jak już wyjdzie nam kilka słoików to żremy ją bez opamiętania nie tylko na śniadanie xD Dlatego raczej idziemy w stronę granoli z patelni, bo wtedy można zrobić małe porcje 😛
Pyszna 🙂 uwielbiam granolkę i zawsze mam jej zapas w słoiku 🙂
Pyszna 🙂 uwielbiam granolkę i zawsze mam jej zapas w słoiku 🙂
Odkąd zaczęłam robić w domu sama -już nic innego nie chcą domownicy jeść. Ale następnym razem dodam płatki jaglane – jak u Ciebie 🙂
🙂
🙂
🙂
wyjadłam wczoraj ostatnią porcję bananowej, zastanawiam się nad kolejnym smakiem;) może taka migdałowa?;)
ostatnio wsunęłyśmy słoik na filmie:)
pyszności 🙂
Zdrowo i pysznie, to lubię 😀
Moje ukochane orzechy, do tego miód i najlepsza przyprawa czyli cynamon. Lepiej być nie mogło! 🙂
Taka domowa granola jest najlepsza! 🙂
Bardzo kusząca propozycja 😉
Idealna! Domowa granola zdecydowanie najlepsza 😀
W moim guście, wygląda super 🙂
polecam 😉
😉
😉
dokładnie:)
miło mi:)
😉
dziękuję:)
😉
mmmm… ślinka cieknie na samą myśl 😉 jestem przeogromną fanką takich domowych granoli – wiemy co jemy 🙂
😉
Wspaniała! Takie śniadanko od razu napędza do działania 😀
Zainspirowałaś mnie właśnie do zrobienia domowej, własnej granoli (w końcu). Najbardziej z tych sklepowych lubię orzechowo-kokosową. Ale miód i migdały to też wykwintne, pyszne smaki. Własna domowa ma przynajmniej dobry, pewny skład. Pozdrowionka! 🙂
muszę w końcu zrobić taką pyszną granolę 🙂
Chętnie bym takową zajadał na śniadania 🙂
Ostatnio też robiłam własną granolę 🙂 Lepsze takie niż ze sklepu i np 5 % owoców/orzechów…
http://pathyelisia.com/
🙂
🙂
spróbuj koniecznie:)
😉
Tak, tutaj można dać tyle dodatków ile się chce:)
Mi od dłuższego czasu marzy sie4 zrobienie takiej domowej granoli
prawie nie ma pracy,więc się skuś:)
mmm!! Uwielbiam <33
http://anna-and-klaudia.blogspot.com/
Like me on FACEBOOK
Buy my clothes!Sale!
Wydaje się być fajna. 😉
Mniam, zdecydowanie! Musiała pachnieć obłędnie! 🙂
🙂
i jest:)
i pachnie i smakuje pysznie:)
Aż mam ochotę na migdały ;D
Świetny dobór składników i ciekawa propozycja śniadaniowa! Chętnie bym odtworzyła;)
😉
polecam:)
Mniam:)