Obiady

Makaron z boczkiem i brukselką

1 Min. czytania
Nigdy nie miałam brukselkowej traumy. Wręcz odwrotnie, zawsze jak mama robiła zimową jarzynową z mrożonki to walczyłam z siostrą, która dostanie więcej zielonych kulek. Za to mój brat z wdziękiem odmawiał jedzenia brukselki. Wręcz jej nienawidził. Nigdy nie mogłam tego zrozumieć, ale cieszyłam,że więcej zielonego dla mnie. Byłam bowiem tym dzieckiem co kochało szpinak, wątróbkę i brukselkę. Za to nie jadałam pizzy, lodów i generalnie niczego więcej. Ale brukselkę zawsze chętnie wyławiałam z zupy i traktowałam jako królową warzyw. W zasadzie poza zupą niewiele się jej u mnie jadło. Ewentualnie jako dodatek do obiadu, ugotowana, posypana bułką tartą. Pamiętam,że kupiłam kilogram brukselki po zawale mojego taty. On leżał w szpitalu a ja karmiłam dom brukselką do obiadu, uważałam,że to nas wzmocni i ochroni przed wszystkimi chorobami świata. Ale nadszedł ten dzień kiedy brukselka przestała być dodatkiem, stała się gwiazdą. Ten sos jest banalnie prosty, a wyjątkowo pyszny. Nieoczywisty, oryginalny i błyskawiczny. Spróbujcie koniecznie.

Składniki:

150 gramów makaronu rurki

10-12 brukselek

2 plastry wędzonego boczku

2 ząbki czosnku

Pół średniej cebuli

1 łyżka oliwy

1 mała papryczka chilli

Sól

Pieprz

Makaron gotuję al dente w osolonej wodzie, odcedzam, zostawiając 2 łyżki wody.
Na patelni rozgrzewam oliwę. Boczek kroję w cienkie paski, siekam czosnek i cebulkę, podsmażam na oliwie. Dodaję boczek i podsmażam 2 minuty.
Myję brukselkę, usuwam wierzchnie liście, kroję na połówki,wrzucam na patelnię, doprawiam posiekaną papryczką chilli, solą i pieprzem. Podsmażam około 5 minut. Na koniec dodaję makaron razem z wodą, kilka razy mieszam zawartość patelni, i podaję.

1469 wpisy

O autorze
Historyczka, która histerycznie kocha dobrą kuchnię i uwielbia tracić czas na wymyślaniu pyszności. Magdalena
Artykuły
Możesz również zobaczyć
Obiady

Poznań. Bazylia i Oregano.

1 Min. czytania
Witajcie kochani, dziś zabieram Was na małą kulinarną wycieczkę. Będziemy w Poznaniu, na Starym Rynku. To tutaj znajduje się lokal, gdzie wiele…
Obiady

Mielone z indyka z piekarnika

25 Min. gotowania
Witajcie po majówce. Jak minął Wam ten czas? Ja mam wrażenie, że wykorzystałam piękną pogodę maksymalnie. Bardzo dużo czasu spędziłam w moim…
Obiady

Pilaw uzbecki

55 Min. gotowania
Dziś zapraszam na obiad. Będę Was kusić pilawem, czyli daniem idealnym na te ostatnio chłodne dni. Pilaw uzbecki to danie obiadowe, które…

33 komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna jest chroniona przez reCAPTCHA i Google Politykę Prywatności oraz obowiązują Warunki Korzystania z Usługi.