Desery

Chałwowy budyń z granatem

1 Min. czytania
Chałwę lubiłam od zawsze. Tę tłustą i kremową masę o przyjemnym, nieco egzotycznym smaku. Lubiłam jak brudzi ręce, jak się kruszy i jak szybko można się nią nasycić. Ach, mogłabym ją jeść codziennie. I chyba nigdy by mi się nie znudziła. Nic a nic. Na bazie mojego uwielbienia i szczerego oddania pannie chałwie, zdecydowałam się na przygotowanie chałwowego budyniu. Z granatem dla kontrastu. Te kwaskowate i chrupiące pesteczki idealnie pasują do słodkiego budyniu, sprawiają, że smak nie jest jednostajny a ciekawy i zdecydowanie oryginalny. Taki budyń to idealne uzupełnienie zimowego popołudnia. Takiego jak wczoraj, kiedy to po długim i bardzo śnieżnym spacerze, wróciłam do domu z wielką ochotą na coś słodkiego. Jako, że po ostatniej chorobie apetyt mi nie dopisuje, postanowiłam wykorzystać to, że całą sobą wołałam o jakąś słodkość i przygotowałam ten oto budyń. Jest rewelacyjny. Szczególnie pysznie smakuje, po długim, naprawdę długim spacerze….
Składniki:
2 łyżki posiekanej chałwy
300 ml mleka
1 łyżka mąki ziemniaczanej
Ekstrakt waniliowy
1 łyżka cukru z prawdziwą wanilią
Odrobina masła
Dwie garści pestek granatu

200 ml mleka gotuję razem z cukrem waniliowym i wanilią, dodaję masło. Resztę mleka dokładnie łączę z mąką ziemniaczaną, wlewam do mleka razem z chałwą. Gotuję budyń około 3 minut, do zgęstnienia. 
Podaję z pestkami granatu. 
1491 wpisy

O autorze
Historyczka, która histerycznie kocha dobrą kuchnię i uwielbia tracić czas na wymyślaniu pyszności. Magdalena
Artykuły
Możesz również zobaczyć
Desery

Muffinki z karmelizowanym bananem

30 minut Min. gotowania
Jesień ma to do siebie, że wymaga osłodzenia sobie tego czasu. Za każdym razem kiedy temperatura spada, albo pojawia się deszcz, w…
Desery

Ciastka francuskie z rabarbarem i kruszonką

25 Min. gotowania
Dziś zapraszam na sezonowy i przepyszny deser. Taki na szybko, nawet bardzo szybko. To deser dla każdego. Bo każdy z nas potrzebuje…
Bez kategoriiDesery

Pudding z tapioki i mango

20 Min. gotowania
Witajcie kochani. Kolejny ciężki tydzień za mną. Dużo gotuję, ale brakuje mi czasu by dzielić się z Wami na bieżąco przepisami. Kiedy…

21 komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna jest chroniona przez reCAPTCHA i Google Politykę Prywatności oraz obowiązują Warunki Korzystania z Usługi.