Śniadania na słono

Manna z brzoskwiniami

1 Min. czytania
Mój brat miał ostatni kiepski humor. Trzeba było młodzież ratować. Czym? Kaszą manną. Tym razem z dodatkiem gorących i bardzo aromatycznych brzoskwiń. Imbir, cynamon, miód. Delikatna kasza o smaku wanilii. I tak sobie jemy, w ciszy. Nie musimy rozmawiać. Czujemy błogość jaką daje ciepła kaszka i bycie z sobą. Czasem nie trzeba nic mówić, wystarczy tylko przyjść, najlepiej w towarzystwie kaszki manny i posiedzieć razem. Bo o ile szczęście we dwoje się mnoży, to smutek w parze taki jakby mniejszy. Kiedyś pisałam o moim bracie, i powiedzieć muszę, że kolejny raz przekonałam się, że instytucja starszej siostry jest świetna. Ja się chyba do tego nadaję z urodzenia. Pocieszam, mobilizuję do działania, a kiedy trzeba sama działam. I potrafię poruszyć niebo i ziemię, jeżeli mojemu bratu, czy siostrze jest źle. Mogę się z nimi kłócić, ale kocham ponad życie. A jak najlepiej o kogoś zadbać? Najlepiej przygotować mu dobry posiłek. Taki, który oboje pamiętamy z dzieciństwa. Taki, który budzi dobre skojarzenia i przynosi ukojenie w trudach codzienności. Manna jest więc wyborem oczywistym na pocieszający podwieczorek. Oczywistym wyborem byłyby też malinowe konfitury, ja jednak poszłam pod prąd. Wybrałam brzoskwinie, korzenne, mocno cynamonowe, z imbirem i miodem. Pyszne.

Składniki:
8 łyżek kaszy manny
400 ml mleka
2 brzoskwinie
Ekstrakt waniliowy
2 łyżki miodu
Kawałek imbiru
Łyżeczka cynamonu
Łyżka masła

W garnuszku podgrzewam mleko razem z wanilią, dodaję kaszę i gotuję do zgęstnienia – około 8 minut.
Rozgrzewam masło na patelni, brzoskwinie obieram i kroję w plastry, wrzucam owoce na patelnię.
Ścieram korzeń imbiru prosto na patelnię, dodaję cynamon i miód, smażę całość około 5 minut, owoce powinny zmięknąć i przejść smakiem przypraw.
Przekładam kaszę do miseczek, podaję z gorącymi brzoskwiniami.

1532 wpisy

O autorze
Historyczka, która histerycznie kocha dobrą kuchnię i uwielbia tracić czas na wymyślaniu pyszności. Magdalena
Artykuły
Możesz również zobaczyć
Śniadania na słono

Pieczony omlet z Parmezanem

15 minut Min. gotowania
Nie jestem największą na świecie fanką nowinek technicznych. Do wielu rzeczy muszę dojrzeć i ocenić, czy naprawdę tego potrzebuję. Ale przyznaję, air…
Śniadania na słono

Omlet z groszkiem

5 minut Min. gotowania
Dziś będzie śniadaniowo, tak na dobry tydzień. Omlet z groszkiem, mozzarellą i szynką, czyli śniadaniowy miks samych pyszności. Przyznaję, w kwestii śniadań,…
Śniadania na słono

Pakistański pudding ryżowy

20 minut Min. gotowania
Dziś zapraszam Was na przepyszne śniadanie. Śniadanie z drugiego końca świata, które na pewno da Wam wiele satysfakcji. Myślę, że sprawdzi się…

34 komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna jest chroniona przez reCAPTCHA i Google Politykę Prywatności oraz obowiązują Warunki Korzystania z Usługi.