Ciasta

Placek bananowo-marchewkowy

1 Min. czytania
Ciasto marchewkowe, klasyk. Klasyk, który po prostu uwielbiam. Pamiętam, że pierwszy raz upiekłam je rocznicę ślubu rodziców. Jako, że rocznica wypada w lutym, goście myśleli, że częstuję ich zapomnianymi resztkami świątecznego piernika. Nikt nie pomyślał, że to ciasto powstało z marchewki. Wszystkim bardzo smakowało i na stałe zagościło na naszym łakociowym stole. Jako, że nie robiłam tego przysmaku, już bardzo długi okres czasu, postanowiłam wrócić do tego przepisu. Tyle, że tym razem do ciasta dodałam również banany. Mała rzecz, ale spora zmiana. Placek był niesamowicie wręcz delikatny i wilgotny. Pełen bakalii, i bardzo aromatyczny. Nic dziwnego, imbir, cynamon, kardamon, nuta wanilii. W końcu tam gdzie pachnie świeżo upieczonym ciastem, można naprawdę poczuć się jak w domu…

Składniki:

2 duże banany ( mocno dojrzałe)
2 duże marchewki
2 duże jajka
50 gramów posiekanej gorzkiej czekolady
100 ml oleju rzepakowego
350 gramów mąki
3 łyżki wiórków kokosowych
2 garście rodzynek
3 łyżki cukru trzcinowego
Łyżka proszku do pieczenia
Ekstrakt waniliowy
Łyżeczka cynamonu
Pół łyżeczki kardamonu
Pół łyżeczki mielonego imbiru

Dodatkowo:
Cukier puder


Namaczam rodzynki we wrzątku.
Marchewki obieram i ścieram na tarce. Banany rozgniatam widelcem. Dodaję cukier, jajka, olej, wanilię i wszystkie przyprawy, mieszam składniki.

Przesiewam mąkę z proszkiem do pieczenia , dodaję do masy, na końcu dosypuję wiórki kokosowe, czekoladę i rodzynki, delikatnie łączę składniki.
Tortownicę wykładam papierem do pieczenia, wylewam ciasto. Piekę placek 45 -50 minut w 185 stopniach. Po upieczeniu posypuję cukrem pudrem.

1487 wpisy

O autorze
Historyczka, która histerycznie kocha dobrą kuchnię i uwielbia tracić czas na wymyślaniu pyszności. Magdalena
Artykuły
Możesz również zobaczyć
Ciasta

Błyskawiczne ciasto ze śliwkami

50 Min. gotowania
Dziś czas na śliwki! A dokładniej na błyskawicznie ciasto ze śliwkami. Ten tydzień był po prostu wstępem do jesieni. Co prawda mam…
Ciasta

Rustykalna tarta

30 minut Min. gotowania
Dziś mam dla Was coś niesamowitego. Na samo wspomnienie tego ciasta, cieszy mi się buzia. To po prostu najlepsza tarta pod słońcem….
Ciasta

Brownie z morelami i migdałami

30 minut Min. gotowania
Dziś będzie bardzo, ale to bardzo słodko. I mocno czekoladowo. Bo czego jak czego, ale brakowało mi czekoladowej osłody i pociechy. Wiecie,…

26 komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna jest chroniona przez reCAPTCHA i Google Politykę Prywatności oraz obowiązują Warunki Korzystania z Usługi.