Obiady

Makaron z karmelizowaną cebulą i fetą

1 Min. czytania
Lubię oglądać kulinarne programy. Nawet bardzo lubię. Jak mam gorszy dzień, włączam sobie kanał kulinarny i po kwadransie spędzonym wśród smaków świata czuję się jak nowo narodzona. Albo kiedy prasuję, tak, bardzo wtedy lubię oglądać programy. Zebrało mi się sporo rzeczy do prasowania, musiałam więc więc spędzić romantyczny wieczór z deską do prasowania i żelazkiem. Towarzyszyła mi też Martha Stewart. Jako perfekcyjna pani domu pewnie załamałaby ręce nad moim sposobem prasowania koszul. Ale na szczęście zajęta była gotowaniem. A co gotowała? Makaron z cebulą i fetą. Danie banalnie wręcz proste, czyli takie jakie lubię najbardziej. Oczywiście nie byłabym sobą gdybym natychmiast nie spróbowała tego przepisu w domu. Spróbowałam i uznałam,że to przepyszne połączenie. Myślę,że sprawdzi się i na kolację, i na szybki obiad. Jest to świetny przepis na te dni, kiedy nie chce się gotować.


Składniki:
Ulubiony makaron ( u mnie świderki kukurydziane)
1 duża czerwona cebula
80 gramów sera Feta
2 łyżeczki brązowego cukru
Masło klarowane
Sól
Pieprz

Gotuje makaron al dente.
Na patelni roztapiam masło. Siekam cebulę w piórka, wrzucam ją na patelnię, dodaję cukier, smażę cebulkę około 10 minut, powinna się skarmelizować. Posypuję sporą szczyptą soli, smażę jeszcze minutę. Kroję fetę w nierówną kostkę.
Makaron polewam karmelizowaną cebulą, rozkładam kostki fety, posypuję całość świeżo mielonym pierzem. 

1496 wpisy

O autorze
Historyczka, która histerycznie kocha dobrą kuchnię i uwielbia tracić czas na wymyślaniu pyszności. Magdalena
Artykuły
Możesz również zobaczyć
Obiady

Oliwa i ogień. Wrocław.

2 Min. czytania
Czas odkryć karty. Dziś zabieram Was na najlepszą pizzę w Polsce. Tak, nie mam co do tego żadnych wątpliwości! Może to źle,…
Obiady

Niedźwiadek pod Holicą.

1 Min. czytania
Czas na małą kulinarną podróż! Dziś zapraszam w Bieszczady, odwiedzimy Niedźwiadka pod Holicą. Czyli kultową knajpę, która znalazła kolejną lokalizację, dużo spokojniejszą…
Obiady

Indyk w Parmezanie

40 minut Min. gotowania
Dziś zapraszam na przepyszny obiad, będzie indyk w Parmezanie. I to nie smażony, a pieczony. Delikatny, soczysty, z niesamowicie chrupiącą i apetyczną…

30 komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna jest chroniona przez reCAPTCHA i Google Politykę Prywatności oraz obowiązują Warunki Korzystania z Usługi.