Obiady

Makaron z karmelizowaną cebulą i fetą

1 Min. czytania
Lubię oglądać kulinarne programy. Nawet bardzo lubię. Jak mam gorszy dzień, włączam sobie kanał kulinarny i po kwadransie spędzonym wśród smaków świata czuję się jak nowo narodzona. Albo kiedy prasuję, tak, bardzo wtedy lubię oglądać programy. Zebrało mi się sporo rzeczy do prasowania, musiałam więc więc spędzić romantyczny wieczór z deską do prasowania i żelazkiem. Towarzyszyła mi też Martha Stewart. Jako perfekcyjna pani domu pewnie załamałaby ręce nad moim sposobem prasowania koszul. Ale na szczęście zajęta była gotowaniem. A co gotowała? Makaron z cebulą i fetą. Danie banalnie wręcz proste, czyli takie jakie lubię najbardziej. Oczywiście nie byłabym sobą gdybym natychmiast nie spróbowała tego przepisu w domu. Spróbowałam i uznałam,że to przepyszne połączenie. Myślę,że sprawdzi się i na kolację, i na szybki obiad. Jest to świetny przepis na te dni, kiedy nie chce się gotować.


Składniki:
Ulubiony makaron ( u mnie świderki kukurydziane)
1 duża czerwona cebula
80 gramów sera Feta
2 łyżeczki brązowego cukru
Masło klarowane
Sól
Pieprz

Gotuje makaron al dente.
Na patelni roztapiam masło. Siekam cebulę w piórka, wrzucam ją na patelnię, dodaję cukier, smażę cebulkę około 10 minut, powinna się skarmelizować. Posypuję sporą szczyptą soli, smażę jeszcze minutę. Kroję fetę w nierówną kostkę.
Makaron polewam karmelizowaną cebulą, rozkładam kostki fety, posypuję całość świeżo mielonym pierzem. 

1468 wpisy

O autorze
Historyczka, która histerycznie kocha dobrą kuchnię i uwielbia tracić czas na wymyślaniu pyszności. Magdalena
Artykuły
Możesz również zobaczyć
Obiady

Mielone z indyka z piekarnika

25 Min. gotowania
Witajcie po majówce. Jak minął Wam ten czas? Ja mam wrażenie, że wykorzystałam piękną pogodę maksymalnie. Bardzo dużo czasu spędziłam w moim…
Obiady

Pilaw uzbecki

55 Min. gotowania
Dziś zapraszam na obiad. Będę Was kusić pilawem, czyli daniem idealnym na te ostatnio chłodne dni. Pilaw uzbecki to danie obiadowe, które…
Obiady

Kluseczki jak pierożki

5 Min. gotowania
Uwielbiam domowe pierogi. To danie mojego dzieciństwa, które zawsze kojarzy mi się z ciepłem babcinego domu. Uwielbiam ich delikatne ciasto, aromatyczny farsz…

30 komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna jest chroniona przez reCAPTCHA i Google Politykę Prywatności oraz obowiązują Warunki Korzystania z Usługi.