Jajecznica, śniadaniowa klasyka. Coś co każdy lubi. No, może prawie każdy. W każdym razie rzecz znana i można powiedzieć, dość oklepana. W końcu jajecznica to jedna z tych potraw, które robimy sami po raz pierwszy w życiu. Wystarczy rozbić jajka, wylać na patelnię, podsmażyć, dodać szczypiorek, sól i pieprz. I można podawać. Taką klasyczną jajecznicę, bardzo,ale to bardzo ,lubię. Ale dziś będę zachęcała do małego eksperymentu. Zróbmy sobie wiosenną jajecznicę, dodajmy pomidor, czerwoną cebulę, liście szpinaku i botwinki. Wyjdzie nie tylko bardzo zdrowa, ale i pyszna jajecznica. Ja całość posypałam jeszcze fetą. Może i jest mało wiosenna, ale i dodaje niezwykłego smaku naszej jajecznicy. Taka jajecznica zdecydowanie pasuje na wiosenne śniadanie.
Składniki:
2 jajka
Garść liści szpinaku i botwinki
Garść pokrojonej w kostkę fety
1/4 pomidora
1/2 małej czerwonej cebulki
Pieprz
Masło klarowane
Siekam pomidora i cebulkę. Rozgrzewam masło na patelni, wrzucam cebulkę i pomidory, podsmażam przez minutę. Dodaję listki szpinaku i botwinki. Rozbijam jajka do osobnej miseczki, doprawiam sporą ilością pieprzu, rozkłócam, wbijam na patelnię. Smażę przez 1,5 minuty. Na koniec posypuję jajecznicę pokruszoną fetą.
Przepis cudownie wiosenny!
Ciekawa forma jajecznicy 🙂
🙂
🙂
Bardzo zdrowo 🙂
Ale kolorowa! Mniam!
Super jajecznica 🙂
🙂
🙂
🙂
pycha;) moje smaki:)
😉
Pyszna wersja 🙂
Takiej jeszcze nie jadłam 🙂
🙂
polecam:)
Nie dodawałam fety do jajecznicy, muszę wypróbować 🙂
Jajecznicy z takimi dodatkami jeszcze nie jadłyśmy 🙂