Obiady

Makaron z kurczakiem i pieczarkami. Szybki obiad.

1 Min. czytania
Przejdź do przepisu

Kiedy ostatnimi dniami patrzę na mój kalendarz, mam ochotę się po prostu rozpłakać. Jak to jest możliwe, że doba nie trwa z 30 godzin? Może wtedy, z jakimś bólem serca, udałoby mi się podołać wszystkim obowiązkom. Z jednej strony czuję ogromną ekscytację, że tyle się dzieje. Ale presja czasu i życie w tym pędzie, powodują u mnie stres i jednak ciężko znaleźć mi w tym wszystkim czas dla siebie. Wszystko przyśpieszyło i nie zamierza zwolnić. Staram się jakoś w tym odnaleźć, a przede wszystkim odnaleźć czas na domowe i wartościowe posiłki. Po zeszłym tygodniu i niezbyt zdrowej diecie, wracam na dobre tory. Jednak nie ma to co domowy makaron w pysznym, kremowym sosie. Zaskakujące proste danie, błyskawiczne, robi się nieco dłużej, niż trwa ugotowanie makaronu. Smak jest po prostu wspaniały, mój mąż zażyczył sobie dokładki i ogłosił, że chce widzieć to danie na naszym stole częściej. Czytajcie, bardzo często. Ja sama byłam zachwycona tym obiadem, kilka składników, kilka minut i pyszny obiad gotowy. Ten makaron po ciężkim dniu, genialnie regeneruje siły, pozwala spędzić wieczór przy książkach i pozytywnie nasyci. To, co ze mną gotuje?

Share

rb_lena

Będzie potrzebne

  • Patelnia

  • Garnek

Składniki

  • 200 gramów makaronu kokardki

  • 400 gramów piersi z kurczaka

  • 6-8 dużych pieczarek

  • 200 ml śmietanki kremówki

  • 1 średnia czerwona cebula

  • 2 ząbki czosnku

  • 2 pełne łyżki tartego sera -Parmezan, albo Gran Padano

  • Płaska łyżeczka suszonego tymianku

  • Duża garść posiekanej natki pietruszki

  • Sól

  • Świeżo zmielony pieprz

  • 1 łyżka masła

  • 1 łyżka oleju rzepakowego

Przepis krok po kroku

1

Przygotowanie

Makaron gotuję al dente. Pieczarki opłukuję, kroję w plastry. Cebulę i czosnek drobno siekam. Rozgrzewam masło na patelni, podsmażam cebulę i czosnek przez 2-3 minuty, dodaję pieczarki i smażę 5 minut. Zdejmuję je z patelni. Mięso kroję w kostkę, rozgrzewam olej i podsmażam na rumiano, około 6-7 minut. Doprawiam mięso solą, pieprzem i tymiankiem. Do mięsa dodaję pieczarki, chwilę podsmażam razem, a następnie zalewam śmietanką. Dodaję natkę pietruszki, zmniejszam moc palnika i podgrzewam 3-4 minuty, aż śmietanka zgęstnieje.
2

Serwowanie

Na patelnie wrzucam makaron, chwilę podgrzewam, do połączenia się składników. Gotowe danie przekładam na talerze, posypuję tartym serem.
1495 wpisy

O autorze
Historyczka, która histerycznie kocha dobrą kuchnię i uwielbia tracić czas na wymyślaniu pyszności. Magdalena
Artykuły
Możesz również zobaczyć
Obiady

Oliwa i ogień. Wrocław.

2 Min. czytania
Czas odkryć karty. Dziś zabieram Was na najlepszą pizzę w Polsce. Tak, nie mam co do tego żadnych wątpliwości! Może to źle,…
Obiady

Niedźwiadek pod Holicą.

1 Min. czytania
Czas na małą kulinarną podróż! Dziś zapraszam w Bieszczady, odwiedzimy Niedźwiadka pod Holicą. Czyli kultową knajpę, która znalazła kolejną lokalizację, dużo spokojniejszą…
Obiady

Indyk w Parmezanie

40 minut Min. gotowania
Dziś zapraszam na przepyszny obiad, będzie indyk w Parmezanie. I to nie smażony, a pieczony. Delikatny, soczysty, z niesamowicie chrupiącą i apetyczną…

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna jest chroniona przez reCAPTCHA i Google Politykę Prywatności oraz obowiązują Warunki Korzystania z Usługi.