Śniadania na słodko

Piernikowa owsianka. Wersja 2022.

10 Min. gotowania
Przejdź do przepisu

 I pożegnaliśmy listopad, zaczął się grudzień. Magiczny i cudowny miesiąc. Ten czas, kiedy każdego poranka, czekoladka z kalendarza odlicza czas do Świąt. Tych najpiękniejszych w całym roku. I ja na nie czekam, uwielbiam ten czas oczekiwania i szykowania się do Świąt. A szykuję się na różne sposoby. Nie tylko polega to na dekoracji domu i ogrodu. Ale i również na przemycaniu świątecznych smaków do codziennych posiłków. I tak, na weekend, proponuję piernikową owsianką. Pachnącą cynamonem i pomarańczami. Niesamowicie wręcz prostą i niezwykle apetyczną. Gęstą, kremową, jeżeli zaś dodacie odrobinę gorzkiej czekolady, to zrobi się niemal deserowa. Po prostu owsiankowa przyjemność dla każdego i to od samego rana. A dzisiaj, chociaż z założenia, to dzień wolny, to nie dla mnie. Kalendarz mam wypełniony zadaniami i spotkaniami. Nie wiem kiedy dziś wrócę do domu, kiedy uda mi się wszystko ogarnąć i kiedy uda mi się odpocząć. Czasu ciągle brakuje, zadań przybywa, a katar wciąż nie przechodzi. A raczej przechodzi w stan permanentny. Na taki poranek, jak nic, pomóc może tylko piernikowa owsianka!

Share

rb_lena
przygotowanie
5
gotowanie
10
ilość porcji
2
całkowity czas
15

Będzie potrzebne

  • Garnuszek

Składniki

  • 8 łyżek płatków owsianych

  • 2/3 mleka , albo napoju roślinnego

  • 1/2 łyżeczki przyprawy do piernika bez mąki

  • 1/2 łyżeczki cynamonu

  • 1 łyżeczka kakao

  • 1 łyżeczka miodu

  • 2 łyżki wiśniowej konfitury

  • 1 pomarańcza

  • 1 łyżka suszonych bananów

  • Szczypta soli

Przepis krok po kroku

1

Przygotowanie owsianki

W garnuszku podgrzewam mleko, dodaję wszystkie przyprawy i kakao, dodaję płatki owsiane, podgrzewam i gotuję 5-6 minut, aż płatki zgęstnieją. Odstawiam na 2-3 minuty, dodaję miód.
2

Serwowanie

Sparzoną pomarańczę kroję w plastry. Do owsianki dodaję po łyżce konfitury, po 2-3 plastry pomarańczy i suszone banany. Smacznego!
1501 wpisy

O autorze
Historyczka, która histerycznie kocha dobrą kuchnię i uwielbia tracić czas na wymyślaniu pyszności. Magdalena
Artykuły
Możesz również zobaczyć
Śniadania na słodko

Japońskie pankejki z figą i miodem

10minuty Min. gotowania
Podobno japońskie pankejki są najlepsze na świecie. Najbardziej puchate, najbardziej delikatne, wręcz rozpływające się w ustach. I muszę się z tym zgodzić….
Śniadania na słodko

Krążki jabłkowe na śniadanie

10 minut Min. gotowania
Wrzesień to czas, który zawsze wzbudza mnie refleksje. Bo to koniec wakacji i zaraz mamy jesień. Tegoroczna jesień na szczęście zapowiada się…
Śniadania na słodko

Proteinowa granola z patelni

5 minut Min. gotowania
Granola z patelni? Ale co to jest? Przecież granolę kupujemy w sklepie, w takim ładnym, kolorowym pudełku. Nie smażymy jej przecież na…

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna jest chroniona przez reCAPTCHA i Google Politykę Prywatności oraz obowiązują Warunki Korzystania z Usługi.