Ciasta

Kojące ciasto czekoladowe.

35 Min. gotowania
Przejdź do przepisu

Ależ ten tydzień mnie wyczołgał. I psychicznie i fizycznie. Sama nie wiem co bardziej mnie dotknęło? Z wielką nadzieją wypatrywałam weekendu, i tak się cieszę, że w końcu nadszedł. Brak planów na niedzielę, jest dla mnie niczym błogosławieństwo. Będę leniuchować do południa, a potem? Może w końcu jakiś spacer? Może w końcu nadrobię zaległości serialowe? W każdym razie to będzie jedyna wolna niedziela, poza świętami, aż do lutego. Aby odpowiednio celebrować ten dzień, zamierzam upiec ciasto. Obowiązkowo czekoladowe. Ostatnio upiekłam błyskawiczne ciasto, które podbiło moje/nasze serca. Prościej już nie można! Nie będę udawać, to ciasto jest najlepsze na ciepło, genialnie smakuje z gałką lodów. Chociaż ja pokazuję Wam prostą wersję, po prostu z cukrem pudrem. Dużą, solidną porcją białego puszku. No dobrze, jakie jest to ciasto? Bardzo wilgotne, z solidną porcją kakaowego smaku. Genialnie smakuje z filiżanką kawy. Lekko chrupiąca skórka i bardzo aksamitny środek, nieco jak Brownie, ale jednak inaczej. Nie będę ukrywać, pieczcie i cieszcie się tym kojącym smakiem.

Share

rb_lena
przygotowanie
10
gotowanie
35
ilość porcji
8
całkowity czas
45

Będzie potrzebne

  • Mąka

  • Tortownica

  • Papier do pieczenia

Składniki

  • 1 duże jajko

  • 1/2 szklanki kefiru w temperaturze pokojowej

  • 4 łyżki gorzkiego kakao

  • 1 szklanka mąki pszennej

  • 3/4 szklanki erytrytolu (albo cukru)

  • 1/2 szklanki oleju

  • 1/2 szklanki wrzątku

  • Pół łyżeczki esencji waniliowej

  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

  • Szczypta soli

  • Dodatkowo cukier puder

Przepis krok po kroku

1

Przygotowanie ciasta

Piekarnik rozgrzewam do 180 stopni. W dużej misce łączę wszystkie suche składniki- mąkę, erytrytol, kakao, sól i proszek do pieczenia. Dodaję jajko, olej, esencję waniliową i kefir, dokładnie mieszam. Teraz czas na dolania wrzątku, dolewam ją ciągle mieszając masę.
2

Pieczenie

Tortownicę wykładam papierem, wylewam ciasto, piekę je 35 minut- patyczek nie powinien być oblepiony surowym ciastem. Po wystudzeniu posypuję cukrem pudrem. Najlepiej smakuje jeszcze ciepłe.

Uwagi

Ten rodzaj ciasta najlepiej smakuje na ciepło, warto je odgrzać w mikrofalówce i podać z gorącymi wiśniami
1473 wpisy

O autorze
Historyczka, która histerycznie kocha dobrą kuchnię i uwielbia tracić czas na wymyślaniu pyszności. Magdalena
Artykuły
Możesz również zobaczyć
Ciasta

Ciasto migdałowo-kokosowe z marakują

35 Min. gotowania
Witajcie kochani w kolejny długi weekend. Uwielbiam te majowy czas, kiedy wolne dni pozwalają na chwile zapomnienia o codzienności. Dziś witam się…
Ciasta

Wielkanocna babka z gotowanych cytryn

50 Min. gotowania
Nie mogę uwierzyć, że już za tydzień będzie Wielkanoc. Luty zawsze mijał mi szybko, ale tegoroczny marzec pobił wszystkie możliwe rekordy. Sama…
Ciasta

Ciasto z jabłkami i cynamonową skorupką

35 Min. gotowania
Czyż nie wspominałam, że marzy mi się pyszne, domowe ciasto z jabłkami? Chyba coś mówiłam, że planuję upiec domowe ciasto, na znak,…

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna jest chroniona przez reCAPTCHA i Google Politykę Prywatności oraz obowiązują Warunki Korzystania z Usługi.