Obiady

Makaron z tuńczykiem

1 Min. czytania
Dziś będzie makaron, bo już dawno nie było makaronu. Takie wielkie niedopatrzenie  z mojej strony. Nadrabiam więc ten błąd i zapraszam na makaron z tuńczykiem. Takie danie jest zupełnie bezproblemowe. Kolejne do kolekcji obiadów w kwadrans.  Wystarczy puszka tuńczyka, parę pomidorów, czosnek i zioła. No i makaron. U mnie kukurydziany, który kusi intensywnym kolorem, a i smakowo wypada bardzo dobrze. To taki pomysł na szybki sobotni obiad. Coraz bliżej Święta i coraz więcej porządków. Coraz mniej wolnego czasu. Ale bardzo to lubię. Ta cała krzątanina działa na mnie prawdziwie odnawiająco. I chociaż sceneria Świąt ma być bardziej zimowa niż wiosenna, to też mi to jakoś specjalnie nie przeszkadza. Ważne by była cała rodzina w komplecie. Tymi szybkimi przemyśleniami kończę, ja będę sprzątać, a Wy możecie przygotować taki makaron. Smacznej soboty. 

Składniki na 2 porcje:
Makaron spaghetti kukurydziany
2 małe pomidory
1 puszka tuńczyka w sosie własnym
2 ząbki czosnku
1 mała cebula cukrowa
Zielona pietrszuka
Sól 
Pieprz
Słodka papryka
Oliwa  oliwek
Gotuję makaron al dente. 
Osączam tuńczyka z wody. 
Siekam czosnek i cebulkę bardzo drobno, na patelni rozgrzewam oliwę. Wrzucam warzywa na oliwę i podsmażam je aż zmiękną. Kroję w kostkę pomidory i dodaję na patelnię razem z przyprawami, podsmażam minutę. Następnie dodaję tuńczyka z puszki, podduszam całość około 3 minut. 
Sos mieszam z makaronem, posypuję zieloną pietruszką. 

1503 wpisy

O autorze
Historyczka, która histerycznie kocha dobrą kuchnię i uwielbia tracić czas na wymyślaniu pyszności. Magdalena
Artykuły
Możesz również zobaczyć
Obiady

Oliwa i ogień. Wrocław.

2 Min. czytania
Czas odkryć karty. Dziś zabieram Was na najlepszą pizzę w Polsce. Tak, nie mam co do tego żadnych wątpliwości! Może to źle,…
Obiady

Niedźwiadek pod Holicą.

1 Min. czytania
Czas na małą kulinarną podróż! Dziś zapraszam w Bieszczady, odwiedzimy Niedźwiadka pod Holicą. Czyli kultową knajpę, która znalazła kolejną lokalizację, dużo spokojniejszą…
Obiady

Indyk w Parmezanie

40 minut Min. gotowania
Dziś zapraszam na przepyszny obiad, będzie indyk w Parmezanie. I to nie smażony, a pieczony. Delikatny, soczysty, z niesamowicie chrupiącą i apetyczną…

53 komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna jest chroniona przez reCAPTCHA i Google Politykę Prywatności oraz obowiązują Warunki Korzystania z Usługi.