Dziś będzie makaron, bo już dawno nie było makaronu. Takie wielkie niedopatrzenie z mojej strony. Nadrabiam więc ten błąd i zapraszam na makaron z tuńczykiem. Takie danie jest zupełnie bezproblemowe. Kolejne do kolekcji obiadów w kwadrans. Wystarczy puszka tuńczyka, parę pomidorów, czosnek i zioła. No i makaron. U mnie kukurydziany, który kusi intensywnym kolorem, a i smakowo wypada bardzo dobrze. To taki pomysł na szybki sobotni obiad. Coraz bliżej Święta i coraz więcej porządków. Coraz mniej wolnego czasu. Ale bardzo to lubię. Ta cała krzątanina działa na mnie prawdziwie odnawiająco. I chociaż sceneria Świąt ma być bardziej zimowa niż wiosenna, to też mi to jakoś specjalnie nie przeszkadza. Ważne by była cała rodzina w komplecie. Tymi szybkimi przemyśleniami kończę, ja będę sprzątać, a Wy możecie przygotować taki makaron. Smacznej soboty.
Składniki na 2 porcje:
Makaron spaghetti kukurydziany
2 małe pomidory
1 puszka tuńczyka w sosie własnym
2 ząbki czosnku
1 mała cebula cukrowa
Zielona pietrszuka
Sól
Pieprz
Słodka papryka
Oliwa oliwek
Gotuję makaron al dente.
Osączam tuńczyka z wody.
Siekam czosnek i cebulkę bardzo drobno, na patelni rozgrzewam oliwę. Wrzucam warzywa na oliwę i podsmażam je aż zmiękną. Kroję w kostkę pomidory i dodaję na patelnię razem z przyprawami, podsmażam minutę. Następnie dodaję tuńczyka z puszki, podduszam całość około 3 minut.
Sos mieszam z makaronem, posypuję zieloną pietruszką.
Jedno z moich ulubionych dań na szybko jak nie wiem co do garnka włożyć 🙂 Tylko ja zamiast makaronu spaghrtti daję kokardki 🙂
Puszkę pomidorów staram się mieć zawsze w szafce w kuchni 🙂
Coś dla mnie, makaron i tuńczyk, uwielbiam 🙂