Śniadania na słono

Jabłka w cieście migdałowym

1 Min. czytania
Jabłka w cieście to taki deser, albo pomysł na kolację, który ma zawsze u mnie wysokie notowania. Bo prosty, bo szybki i zawsze wychodzi. No, ale nie ma co się oszukiwać, najważniejszy jest tutaj smak. Soczyste jabłka, delikatne ciasto, ale koniecznie z chrupiącymi brzegami. Zdecydowanie jabłka w cieście, to jedno z moich ulubionych smaków dzieciństwa. Tym razem przygotowałam jabłka w migdałowym cieście. Niby mała odmiana, ale naprawdę zmienia prosty przepis, w coś  zupełnie nowego i jeszcze smaczniejszego. Póki nie ma moich ukochanych truskawek i malin, zajadam się jabłkami. Te surowe niekoniecznie mi smakują, ale takie na ciepło, są idealne. Szczególnie miło się je zajada na gorąco, prosto  z patelni, z dużą ilością domowego dżemu. Koniecznie spróbujcie na dobry początek nowego tygodnia.

Składniki:
2 twarde jabłka
1 duże jajko
6 łyżek mleka
4 łyżki mielonych migdałów
3/4 szklanki mąki pszennej
Łyżeczka proszku do pieczenia
Masło klarowane
Ulubiony dżem, cukier puder

Jabłka myję, wycinam gniazda nasienne, kroję w plastry.
Jajko rotrzepuję razem z mlekiem. Delikatnie dodaję mąkę, mielone migdały i proszek do pieczenia.
Rozgrzewam masło na patelni, jabłka zanurzam w cieście, przekładam je na patelnię i smażę z każdej strony na rumiano. Podaję na ciepło z dżemem, można dodatkowo posypać cukrem pudrem.

1435 wpisy

O autorze
Historyczka, która histerycznie kocha dobrą kuchnię i uwielbia tracić czas na wymyślaniu pyszności. Magdalena
Artykuły
Możesz również zobaczyć
Śniadania na słono

Zawijasy jogurtowe na śniadanie

25 Min. gotowania
Witajcie, nie ma to jak mieć długi weekend. Mam nadzieję, że jak i ja, odpoczywacie i cieszycie się piękną pogodą. Właśnie wróciliśmy…
Śniadania na słono

Bułeczki Nigelli. Mięciutkie.

20 Min. gotowania
Witajcie moi kochani! Dzisiaj chciałabym podzielić się z Wami moją miłością do domowych bułeczek, na niedzielne śniadanie. Nie ma nic lepszego niż…
Śniadania na słono

Nocne bułki drożdżowe

22 Min. gotowania
Ostatnio bardzo, ale to bardzo wkręciłam się w pieczenie domowego pieczywa. Ta pasja wróciła do mnie na nowo. A ja powoli uzależniam…

48 komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna jest chroniona przez reCAPTCHA i Google Politykę Prywatności oraz obowiązują Warunki Korzystania z Usługi.