Jabłka w cieście to taki deser, albo pomysł na kolację, który ma zawsze u mnie wysokie notowania. Bo prosty, bo szybki i zawsze wychodzi. No, ale nie ma co się oszukiwać, najważniejszy jest tutaj smak. Soczyste jabłka, delikatne ciasto, ale koniecznie z chrupiącymi brzegami. Zdecydowanie jabłka w cieście, to jedno z moich ulubionych smaków dzieciństwa. Tym razem przygotowałam jabłka w migdałowym cieście. Niby mała odmiana, ale naprawdę zmienia prosty przepis, w coś zupełnie nowego i jeszcze smaczniejszego. Póki nie ma moich ukochanych truskawek i malin, zajadam się jabłkami. Te surowe niekoniecznie mi smakują, ale takie na ciepło, są idealne. Szczególnie miło się je zajada na gorąco, prosto z patelni, z dużą ilością domowego dżemu. Koniecznie spróbujcie na dobry początek nowego tygodnia.
Składniki:
2 twarde jabłka
1 duże jajko
6 łyżek mleka
4 łyżki mielonych migdałów
3/4 szklanki mąki pszennej
Łyżeczka proszku do pieczenia
Masło klarowane
Ulubiony dżem, cukier puder
Jabłka myję, wycinam gniazda nasienne, kroję w plastry.
Jajko rotrzepuję razem z mlekiem. Delikatnie dodaję mąkę, mielone migdały i proszek do pieczenia.
Rozgrzewam masło na patelni, jabłka zanurzam w cieście, przekładam je na patelnię i smażę z każdej strony na rumiano. Podaję na ciepło z dżemem, można dodatkowo posypać cukrem pudrem.
Nie potrzeba tak wiele aby zachwycić czyjeś i swoje kubki smakowe 😉
Akurat w moim domu rodzinnym, w dzieciństwie jabłek w cieście nie jedliśmy.. i jakimś cudem tak pozostało do dzisiaj. Te wyglądają bardzo smakowicie. Na pewno spróbuję! 😉
😉
bardzo polecam:)
Niedawno miałam ochotę na jabłka w cieście, ale nie pomyślałam, żeby dodać mielone migdały do ciasta. Fajny pomysł, muszą być pyszne 🙂
Też bardzo lubię jabłka w cieście 🙂
Wstyd się przyznać, ale nigdy nie jadłam jabłek w cieście;)
spróbuj 🙂
😉
są pyszne 🙂
Ja również jabłek w cieście jeszcze nie próbowałam 🙂
polecam 😉
O tak! Jabłuszka w cieście – smak dzieciństwa ♥ W takim wykonaniu jeszcze nie miałam okazji konsumować 🙂
spróbuj, mała zmiana i fajny efekt:)
Ojej dawno nie jadłam. Super fajny pomysł na szybki deser. I rzeczywiście zawsze się udaje 🙂
Ależ Ty kusisz pysznościami 🙂
Świetny pomysł na szybki deser.
Mi od razu na myśl przyszły racuchy z jabłkami, których już wieki nie jadłam… ja za to lubię dodawać jabłka do jaglanki :).
Z przyjemnością usmażę takie jabłuszka w migdałowym cieście:)
🙂
🙂
🙂
🙂
🙂
Na pewno wyszły pyszne, na pewno w smaku podobne do placków z jabłkami 🙂
jak pięknie wyglądają:D
🙂
🙂
Uwielbiam wszystko co migdałowe!
No to zgłodniałam
Smaczna propozycja. Ciasto migdałowe bardzo mnie zainteresowało.
🙂
🙂
akurat pora na drugie śniadanie 😉
Wygląda niepozornie, ale na pewno jest pyszne 🙂
Pyszne, robiłam w naleśnikowym i były super, a te muszą smakować obłędnie 🙂
jest pyszne 🙂
🙂
Właśnie zajadałam na podwieczorek:)
😉
Jabłka w cieście lubię na podwieczorek, obiady na słodko jakoś mi nie leżą.
takie racuszki to zawsze dobry pomysł:) u mnie ostatnio jabłka królują w szarlotkach- piekę praktycznie co sobotę:) ale surowe też wcinam na kilogramy:)
Migdały.. No nie wiem 😛
🙂
🙂
Mama zawsze u nas tarła jabłka na placuszki 🙂 Dopiero my zaczęłyśmy robić je w taki sposób jak Ty 🙂
😉
Bardzo lubię jabłka w cieście. Robię na różne sposoby. Jak wysmażę górę takich krążków, czasami zdarza się, że zostaje trochę na drugi dzień. Takie na zimno też są smaczne 🙂