Pomysł na szybki i pożywny obiad? Gulasz. Wystarczy pokroić mięso, dodać warzywa, zadbać o pyszny sos i obiad sam się robi. Takie obiady potrawy potrafią uratować życie. Na przykład wtedy kiedy po pracy nie wracacie od razu do domu. Co prawda po drodze mieliście odwiedzić tylko jeden sklep, ale jakoś tak samo wyszło. Nogi same kierowały to tu, to tam i zamiast 20 minut opóźnienie, wróciliście 90 minut później. Za to bogatsi o dwie siatki skarbów. Niekoniecznie planowanych oczywiście. W zasadzie to zupełnie nieplanowanych 🙂 Ale wróćmy do obiadu. Kiedy nie ma się za dużo czasu taki gulasz potrafi uratować życie, wystarczy bowiem 10 minut i gulasz się gotuje. Potem tylko czekamy aż ugotuje nam się ryż, a gulasz przejdzie pełnią smaków i aromatów i możemy zasiąść do stołu. Jeżeli i Wy macie ochotę na bardzo szybki i pyszny obiad, to koniecznie wypróbujcie ten gulasz.
Składniki :
1 pierś z indyka
Pół brokułu
1 duża marchewka
Pół papryki
Pół papryki
Pół średniej cebuli
2 ząbki czosnku
200 ml bulionu warzywnego
2 łyżki koncentratu pomidorowego
Olej rzepakowy
Zioła prowansalskie
Sól
Pieprz
Koperek
Ryż do podania
Mięso myję, suszę, kroję w kostkę. Siekam cebulę i czosnek, podsmażam 2 minuty na patelni, dodaję mięso, doprawiam solą i pieprzem, smażę mniej więcej 5 minut.
Brokuła myję, dzielę na małe różyczki, marchewkę obieram, kroję w plastry, dodaję na patelnię i smażę 5 minut, na końcu dodaję pokrojoną w kawałki paprykę. Wszystko doprawiam ziołami, dodaję bulion i koncentrat, duszę gulasz 15 minut. W międzyczasie gotuję ryż, potrawkę podaję z ryżem i posypuję koperkiem.
Wczoraj o 23 mąż zapytał: a ugotujesz mi jutro gulasz? Odpowiedziałam, że nie. No ale jak tak to może jutro ugotuję 😀
🙂
Lubię takie dania jednogarnkowe – są szybkie w przygotowaniu, pożywne i smaczne 🙂
Mój mąż uwielbia takie dania.
Mięso z indyka doskonale smakuje, kiedy wymiesza się z różnymi warzywami. Taki gulasz jest pyszny. Podałaś z ryżem. Ja też często tak robię, albo z kaszą. Oj, narobiłaś mi smaka 🙂
🙂
🙂
🙂
Gotuję podobny ,czasem z kaszą, czasem z ryżem. Do tego puszka pomidorow (zamiast koncentratu) i fasolka szparagowa. Z ziół czasem jak Ty a czasem majeranek , albo tymianek, czy bazylia. Daje to różne efekty.
Bardzo dobre i wygodne danie, lepsze na drugi dzień. ;)))
Dawno nie jadłam gulaszu 😀
Bardzo często u mnie takie gulaszowe obiadki – indyk i warzywa. Nawet dzisiaj gulasz z marchewką i cukinią:)
🙂
🙂
🙂
dostojnie i pożywnie;)
😉
Zjadłabym <3
🙂
O takie obiadki które same sie robią to ja bardzo chętnie:)
Bardzo lubię takie obiady, smaczne, proste i kolorowe 🙂
🙂
🙂
Uniwersalny obiad i nie tylko obiad 🙂
;0
Na kolacje też się nada 😉
Ten brokuł trochę mnie odrzuca, ale kto wie, może kiedyś wypeóbuję ten przepis 😉
takie obiadki lubię najbardziej 🙂
takie szybkie obiady dośc często u mnie goszczą 🙂
🙂
🙂
Ale mi smaka narobiłaś ! 🙂
🙂
Apetyczne danie! 🙂
Już czuję ten aromat! Lubię indyka w takich daniach. Lekkie, ale sycące! 🙂
Świetny! Bardzo lubię takie obiady 🙂
🙂
🙂
🙂
Chętnie zjadłybyśmy takie danie z kaszą gryczaną niepaloną 🙂
Nie przepadam za indykiem ale zamienię go na krczaka bo przepis ciekawy.
można zamienić bez problemu 😉
😉
Proste i smaczne. Lubię takie szybkie danie. 🙂
Podrawiam