Obiady

Szybki gulasz z indyka i warzyw

1 Min. czytania
Pomysł na szybki i pożywny obiad? Gulasz. Wystarczy pokroić mięso, dodać warzywa, zadbać o pyszny sos i obiad sam się robi. Takie obiady potrawy potrafią uratować życie. Na przykład wtedy kiedy po pracy nie wracacie od razu do domu. Co prawda po drodze mieliście odwiedzić tylko jeden sklep, ale jakoś tak samo wyszło. Nogi same kierowały to tu, to tam i zamiast 20 minut opóźnienie, wróciliście 90 minut później. Za to bogatsi o dwie siatki skarbów. Niekoniecznie planowanych oczywiście. W zasadzie to zupełnie nieplanowanych 🙂 Ale wróćmy do obiadu. Kiedy nie ma się za dużo czasu taki gulasz potrafi uratować życie, wystarczy bowiem 10 minut i gulasz się gotuje. Potem tylko czekamy aż ugotuje nam się ryż, a gulasz przejdzie pełnią smaków i aromatów i możemy zasiąść do stołu. Jeżeli i Wy macie ochotę na bardzo szybki i pyszny obiad, to koniecznie wypróbujcie ten gulasz.

Składniki :
1 pierś z indyka
Pół brokułu
1 duża marchewka
Pół papryki
Pół średniej cebuli
2 ząbki czosnku
200 ml bulionu warzywnego
2 łyżki koncentratu pomidorowego
Olej rzepakowy
Zioła prowansalskie
Sól
Pieprz
Koperek
Ryż do podania

Mięso myję, suszę, kroję w kostkę. Siekam cebulę i czosnek, podsmażam 2 minuty na patelni, dodaję mięso, doprawiam solą i pieprzem, smażę mniej więcej 5 minut.
Brokuła myję, dzielę na małe różyczki, marchewkę obieram, kroję w plastry, dodaję na patelnię i smażę 5 minut, na końcu dodaję pokrojoną w kawałki paprykę. Wszystko doprawiam ziołami, dodaję bulion i koncentrat, duszę gulasz 15 minut. W międzyczasie gotuję ryż, potrawkę podaję z ryżem i posypuję koperkiem.

1477 wpisy

O autorze
Historyczka, która histerycznie kocha dobrą kuchnię i uwielbia tracić czas na wymyślaniu pyszności. Magdalena
Artykuły
Możesz również zobaczyć
Obiady

Pesto z końcówek szparagów

15 Min. gotowania
Sezon szparagi jest zdecydowanie zbyt krótki. Ot, chwila i po nim. Ale mam pewien sposób na przedłużenie sobie tego sezonu-mrożenie. Otóż mrożone…
Obiady

Poznań. Bazylia i Oregano.

2 Min. czytania
Witajcie kochani, dziś zabieram Was na małą kulinarną wycieczkę. Będziemy w Poznaniu, na Starym Rynku. To tutaj znajduje się lokal, gdzie wiele…
Obiady

Mielone z indyka z piekarnika

25 Min. gotowania
Witajcie po majówce. Jak minął Wam ten czas? Ja mam wrażenie, że wykorzystałam piękną pogodę maksymalnie. Bardzo dużo czasu spędziłam w moim…

43 komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna jest chroniona przez reCAPTCHA i Google Politykę Prywatności oraz obowiązują Warunki Korzystania z Usługi.