
Przepis z bloga Moje Wypieki
Siekam orzechy. Chałwę kroję w kostkę.
W rondelku z grubym dnem roztapiam 50 gramów masła, ma przybrać mocno brązowy kolor, dodaję orzechy i cynamon. Smażę około 5 minut, odstawiam na bok.
Masło ucieram z wanilią i 4 łyżkami cukru. Następnie dodaję jajka i śmietanę, dalej ucieram. Przesiewam mąkę z proszkiem do pieczenia i łączę z masą. Dokładnie mieszam.
Keksówkę smaruję masłem i wysypuję bułką tartą, wylewam połowę masy do formy. Na wierzchu wykładam połowę porcji orzechów, i posypuję całość kosteczkami chałwy. Przykrywam resztą masy. Do pozostałych orzechów dodaję łyżkę cukru i posypuję wierzch maślanymi orzechami.
Babkę piekę 40-45 minut w 185 stopniach ( ja używałam teromobiegu). Ciasto wyjmuję z formy i kroję, dopiero po pełnym wystudzeniu.
Nie przepadam za babkami, zazwyczaj są zbyt suche, ale taka z chałwą i orzechami musi być rewelacyjna. ☺
Choć dla mnie i tak czekolada z migdałami rządzi 🙂
Wow, wygląda bardzo apetycznie. Mniam, mniam.
🙂
🙂
Wspaniała babeczka, wpraszam się na kawałek 🙂
Nie przepadam za chałwą ale ta kojarzy mi się z Wielkanocą xD
Babeczka jaka! Zjadłabym, a może i sama bym zrobiła. Nie wiem tylko, czy mój chłopak lubi chałwę. Coś mi się wydaję, że jakoś nieszczególnie.
🙂
🙂
możesz zrobić dla samej siebie 🙂
Za chałwą nie przepadam. Miałam ochotę upiec babkę na Wielkanoc, ale chyba zdecyduję się na domowy chlebek z ziarnami 😀
Przepysznie to wygląda :)) Ja pewnie zrobię babkę jogurtową, bo od kilku lat świetnie mi wychodzi, ale z chałwą to musi smakować cudnie 🙂
🙂
chlebek też smacznie, choć to słodkość nie jest;)
super babeczka i jak pysznie wygląda
Uwielbiam chałwę oraz orzechy także koniecznie muszę wypróbować tej babki 🙂
Zapraszam CAKEMONIKA 🙂
dziękuję 🙂
polecam, jest przepyszna 🙂
Za chałwą zdecydowanie nie przepadam, ale te orzechy jak dla mnie cudo! 🙂
😉
Pyszne połączenie, aż chciałoby się sięgnąć po kawałek 🙂
ojej daj kawałek:D
zapraszam na kawałek 😉
wpadaj 😉
Świetne połączenie smaków, do kawy idealna babka 🙂
To musi smakować po prostu obłędnie 😀
Chałwa o mój Boże nienawidzę 😀
Nigdy nie dodawałam chałwy do wypieków, ale uwielbiam ją, więc podoba mi się taki przepis 🙂
Za chałwą nie przepadam, ale ciekawa jestem, czy by mi w takim zestawieniu smakowała 🙂
warto spróbować 🙂
polecam więc 🙂
Połączenie orzechów z chałwą musi być niezwykle smaczne.
Wygląda bardzo kusząco jednak ja nie przepadam za chałwą. Nie raz ją próbowałam, ale nie umiem się do niej przekonać.
Pozdrawiam
oj jest 🙂
nie każdemu jej smak 😉
😉
;0
to już wiem 😉
zadzieram kiecę i lecę;D
Wspaniała! Mój mąż byłby zachwycony, bo uwielbia chałwę 🙂
Czasami w lidlu jest chałwa grecka w czekoladzie z migdałami . Rewelacja, prosze spróbować! Myślę że ta babka nie jest ani trochę gorsza☺ , a świeża o wiele lepsza!
🙂
Danie w sam raz na świąteczny czas!
Pozdrawiam,
Toukie z ksiazkowa-przystan.blogspot.com
O super, bardzo ciekawa propozycja, w takim wydaniu nigdy nie jadłam…
polecam 😉
😉
A właśnie od razu tak pomyślałam, że chyba widziałam ją niedawno na moichwypiekach 🙂
Z takimi dodatkami to jest to! To jest babka naszych marzeń 😀