Obiady

Makaron,kurczak, pesto i szpinak

1 Min. czytania

Kiedy nie mam pomysłu na obiad, to zazwyczaj do głowy przychodzi mi makaron! Bo czego, jak czego, ale makaronu w mojej kuchni nigdy nie brakuje. Mam zawsze kilka rodzajów, i w zależności od reszty składników serwuję sobie pyszny obiad. W lodówce miałam pierś z kurczaka i szpinak, dlatego więc powstał ten pyszny i jakże prosty obiad. Wystarczy do niego jedynie kilka składników i chwilka czasu. Jest to więc obiad, na bardzo, ale to bardzo, zabiegane dni.Albo wtedy kiedy nie możecie zrobić solidnych zakupów, przez chorobę. Ten miks to idealne połączenie szpinaku, pesto i kurczaka, bo o makaronie już mówiłam. Sos jest naprawdę smakowity, na pewno nie jest nudny i co najlepsze, nie smakuje jak taki robiony w mniej niż w kwadrans. Myślę,że to wszystko zasługa wyrazistego pesto. Podbija i podkręca smak. A tego było mi trzeba, bo ostatnie dni były ciężkie, i nie miałam apetytu. Ciągły kaszel i okropny ból gardła. Teraz znów rozkoszuję się pełnią smaku, bez zatkanego nosa.  Wam dużo zdrówka i pyszności na ten czwartek. P.S- już tak blisko weekend, mam w planie solidną regenerację i dużo zdrowego jedzonka. I odpoczywanie w domowych pieleszach.

 

Składniki:

250 gramów polędwiczek z kurczaka
200 gramów szpinaku Baby
3 łyżeczki Pesto z bazylii
4 łyżki śmietanki 30 %
3 ząbki czosnku
Duża szczypta suszonej bazylii
Szczypta gałki muszktałowej
1 łyżka oliwy
Sól
Pieprz
Do podania:
200 gramów makaronu spaghetti

Gotuję makaron al dente. 
Mięso z kurczaka kroję w kostkę. Rozgrzewa, olej, siekam czosnek, wrzucam na patelnię razem z mięsem , doprawiam solą i pieprzem, podsmażam 6 minut na średnim ogniu. W kubeczku mieszam śmietankę z pesto i resztą przypraw, dodaję na patelnię, mieszam i podsmażam dosłownie minutę. Następnie dodaję szpinak, przykrywam zawartość patelni pokrywką i duszę całość 7-8 minut, często mieszając.
Gotowy sos podaję z makaronem. 

1473 wpisy

O autorze
Historyczka, która histerycznie kocha dobrą kuchnię i uwielbia tracić czas na wymyślaniu pyszności. Magdalena
Artykuły
Możesz również zobaczyć
Obiady

Pesto z końcówek szparagów

15 Min. gotowania
Sezon szparagi jest zdecydowanie zbyt krótki. Ot, chwila i po nim. Ale mam pewien sposób na przedłużenie sobie tego sezonu-mrożenie. Otóż mrożone…
Obiady

Poznań. Bazylia i Oregano.

2 Min. czytania
Witajcie kochani, dziś zabieram Was na małą kulinarną wycieczkę. Będziemy w Poznaniu, na Starym Rynku. To tutaj znajduje się lokal, gdzie wiele…
Obiady

Mielone z indyka z piekarnika

25 Min. gotowania
Witajcie po majówce. Jak minął Wam ten czas? Ja mam wrażenie, że wykorzystałam piękną pogodę maksymalnie. Bardzo dużo czasu spędziłam w moim…

23 komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna jest chroniona przez reCAPTCHA i Google Politykę Prywatności oraz obowiązują Warunki Korzystania z Usługi.