Uwielbiam jesienne aromaty! Ten zapach cynamonu i imbiru. A do tego biała czekolada. Takie zapachy z piekarnika, w jesienny wieczór mają magiczną moc. Koją, otulają, relaksują i sprawiają, że czuję się tak przytulnie i cudownie. Uwielbiam te zapachy. To taka naturalna aromaterapia, a jej dodatkowym plusem jest ten, że można potem zajadać się ciastem. Dom wypełniony aromatami jesieni, można zanurzyć się w fotelu, pod kocem, do tego książka, kubek herbaty i kot, który odpoczywa na kolanach. Spełniłam swoje marzenie, i obok balkonowego okna, stanął fotel, przeznaczony do czytelniczych aktywności. Kiedy go wybierałam nawet nie marzyłam, że ten model będzie z podnóżkiem, i w wersji rozkładanej, niemal na płasko. Moje jesienne czytanie książek, wieczorową porą nabrało nowego stylu. I oczywiście jakości. A ta jakość leci na jeszcze wyższy poziom, kiedy zajadam to ciasto. Idealne! Korzenne i słodkie od białej czekolady. Z chrupiącą skórką, i kremowym wnętrzem. Mocno korzenny, coś pysznego. Koniecznie spróbujcie! A ja pędzę dalej chorować! Dopadło mnie okropne zapalenie krtani oj, jest ciężko, ale staram się jakoś pokonać to choróbsko i zachować resztki optymizmu.
Składniki:
3 jajka
2 szklanki mąki pszennej
150 gramów masła
70 gramów masła
80 gramów posiekanej białej czekolady
6 łyżek cukru trzcinowego
2-3 łyżki mleka
Ekstrakt waniliowy
1 łyżka cynamonu
1 łyżeczka mielonego imbiru
1 łyżeczka gałki muszkatułowej
Szczypta soli
Masło i kasza manna do formy
Rozgrzewam piekarnik do 185 stopni.
Masło i cukier trzcinowy ubijam mikserem na jednolitą masę, partiami dodaję jajka i ubijam na krem.
Mąkę przesiewam do masy jajecznej, ze wszystkimi przyprawami i solą, ubijam dalej, dodaję mleko. Do ciasta dodaję posiekaną czekoladę.
Formę smaruję masłem i wysypuję kaszą. Wylewam ciasto. Blondie piekę 25 minut, aż lekko się zarumieni. Najlepsze jest na ciepło.
Naprawde idealne jesienne ciasto! Pycha 🙂
🙂
Świetny pomysł na jesienne ciasto. Koniecznie do wypróbowania 🙂 Dużo zdrowia życzę i zazdroszczę idealnego miejsca do czytania 🙂
dziękuję i bardzo je polecam, jest przepyszne!
Brzmi pysznie 🙂
Ależ to musi być pyszne. Mniam, mniam.
Rewelacja!
do kawki pychota
I jak tu sie opierac takim slodkoscia? 😁 Mission impossible normalnie. Odchudzanie idzie w las. Tak to jest. Swietny przepis Lenko, rewelacja. Pieknie piszesz o gotowaniu 🙂 pieczeniu.
Lena tak zbudowałaś wpis o tym cieście,że wszystkie aromaty do mnie trafiły:) pyszne I pomysłowe ciasto. Zdrowiej prędziutko!😘
🙂
dziekuję i polecam to ciasto, smakuje i pachnie wyjątkowo!
😉
😉
o tak!
🙂
bardzo dziękuję!
Normalnie przez ekran czuję ten cudowny, epicki korzenny zapach! 🙂
apetyczne ciacho
oj tak, pachnie to ciacho wyjątkowo!
🙂
MMmm bajka, ideał na jesień 🙂
tak, na jesień pasuje idealnie!
omom:D
Trudno mi sobie wyobrazić jakie to musi być pyszne 🙂
Uwielbiam te jesienno-zimowe korzenne zapachy i smaki. Od razu cieplej na duszy.