Ciasta

Korzenne Blondie

1 Min. czytania

 Uwielbiam jesienne aromaty! Ten zapach cynamonu i imbiru. A do tego biała czekolada. Takie zapachy z piekarnika, w jesienny wieczór mają magiczną moc. Koją, otulają, relaksują i sprawiają, że czuję się tak przytulnie i cudownie. Uwielbiam te zapachy. To taka naturalna aromaterapia, a jej dodatkowym plusem jest ten, że można potem zajadać się ciastem. Dom wypełniony aromatami jesieni, można zanurzyć się w fotelu, pod kocem, do tego książka, kubek herbaty i kot, który odpoczywa na kolanach. Spełniłam swoje marzenie, i obok balkonowego okna, stanął fotel, przeznaczony do czytelniczych aktywności. Kiedy go wybierałam nawet nie marzyłam, że ten model będzie z podnóżkiem, i w wersji rozkładanej, niemal na płasko. Moje jesienne czytanie książek, wieczorową porą nabrało nowego stylu. I oczywiście jakości. A ta jakość leci na jeszcze wyższy poziom, kiedy zajadam to ciasto. Idealne! Korzenne i słodkie od białej czekolady. Z chrupiącą skórką, i kremowym wnętrzem. Mocno korzenny, coś pysznego. Koniecznie spróbujcie! A ja pędzę dalej chorować! Dopadło mnie okropne zapalenie krtani oj, jest ciężko, ale staram się jakoś pokonać to choróbsko i zachować resztki optymizmu.

Składniki:

3 jajka

2 szklanki mąki pszennej

150 gramów masła

70 gramów masła

80 gramów posiekanej białej czekolady

6 łyżek cukru trzcinowego

2-3 łyżki mleka

Ekstrakt waniliowy

1 łyżka cynamonu

1 łyżeczka mielonego imbiru

1 łyżeczka gałki muszkatułowej

Szczypta soli


Masło i kasza manna do formy

Rozgrzewam piekarnik do 185 stopni.

Masło i cukier trzcinowy ubijam mikserem na jednolitą masę, partiami dodaję jajka i ubijam na krem. 

Mąkę przesiewam do masy jajecznej, ze wszystkimi przyprawami i solą, ubijam dalej, dodaję mleko. Do ciasta dodaję posiekaną czekoladę. 

Formę smaruję masłem i wysypuję kaszą. Wylewam ciasto. Blondie piekę 25 minut, aż lekko się zarumieni. Najlepsze jest na ciepło.

1492 wpisy

O autorze
Historyczka, która histerycznie kocha dobrą kuchnię i uwielbia tracić czas na wymyślaniu pyszności. Magdalena
Artykuły
Możesz również zobaczyć
Ciasta

Błyskawiczne ciasto ze śliwkami

50 Min. gotowania
Dziś czas na śliwki! A dokładniej na błyskawicznie ciasto ze śliwkami. Ten tydzień był po prostu wstępem do jesieni. Co prawda mam…
Ciasta

Rustykalna tarta

30 minut Min. gotowania
Dziś mam dla Was coś niesamowitego. Na samo wspomnienie tego ciasta, cieszy mi się buzia. To po prostu najlepsza tarta pod słońcem….
Ciasta

Brownie z morelami i migdałami

30 minut Min. gotowania
Dziś będzie bardzo, ale to bardzo słodko. I mocno czekoladowo. Bo czego jak czego, ale brakowało mi czekoladowej osłody i pociechy. Wiecie,…

26 komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna jest chroniona przez reCAPTCHA i Google Politykę Prywatności oraz obowiązują Warunki Korzystania z Usługi.