Ciasta

Korzenne Blondie

1 Min. czytania

 Uwielbiam jesienne aromaty! Ten zapach cynamonu i imbiru. A do tego biała czekolada. Takie zapachy z piekarnika, w jesienny wieczór mają magiczną moc. Koją, otulają, relaksują i sprawiają, że czuję się tak przytulnie i cudownie. Uwielbiam te zapachy. To taka naturalna aromaterapia, a jej dodatkowym plusem jest ten, że można potem zajadać się ciastem. Dom wypełniony aromatami jesieni, można zanurzyć się w fotelu, pod kocem, do tego książka, kubek herbaty i kot, który odpoczywa na kolanach. Spełniłam swoje marzenie, i obok balkonowego okna, stanął fotel, przeznaczony do czytelniczych aktywności. Kiedy go wybierałam nawet nie marzyłam, że ten model będzie z podnóżkiem, i w wersji rozkładanej, niemal na płasko. Moje jesienne czytanie książek, wieczorową porą nabrało nowego stylu. I oczywiście jakości. A ta jakość leci na jeszcze wyższy poziom, kiedy zajadam to ciasto. Idealne! Korzenne i słodkie od białej czekolady. Z chrupiącą skórką, i kremowym wnętrzem. Mocno korzenny, coś pysznego. Koniecznie spróbujcie! A ja pędzę dalej chorować! Dopadło mnie okropne zapalenie krtani oj, jest ciężko, ale staram się jakoś pokonać to choróbsko i zachować resztki optymizmu.

Składniki:

3 jajka

2 szklanki mąki pszennej

150 gramów masła

70 gramów masła

80 gramów posiekanej białej czekolady

6 łyżek cukru trzcinowego

2-3 łyżki mleka

Ekstrakt waniliowy

1 łyżka cynamonu

1 łyżeczka mielonego imbiru

1 łyżeczka gałki muszkatułowej

Szczypta soli


Masło i kasza manna do formy

Rozgrzewam piekarnik do 185 stopni.

Masło i cukier trzcinowy ubijam mikserem na jednolitą masę, partiami dodaję jajka i ubijam na krem. 

Mąkę przesiewam do masy jajecznej, ze wszystkimi przyprawami i solą, ubijam dalej, dodaję mleko. Do ciasta dodaję posiekaną czekoladę. 

Formę smaruję masłem i wysypuję kaszą. Wylewam ciasto. Blondie piekę 25 minut, aż lekko się zarumieni. Najlepsze jest na ciepło.

1532 wpisy

O autorze
Historyczka, która histerycznie kocha dobrą kuchnię i uwielbia tracić czas na wymyślaniu pyszności. Magdalena
Artykuły
Możesz również zobaczyć
Ciasta

Chlebek daktylowy z orzechami i czekoladą

55 minut Min. gotowania
Dalej jestem w typowo jesiennych smakach. Czyli witajcie orzechy i czekolado, będę dla was po prostu bezlitosna i będę was jadła bez…
Ciasta

Sernik z pieczonymi truskawkami

100 minut Min. gotowania
A ja dalej w truskawkowym klimacie. Nie mogę przestać, musicie mi to wybaczyć. Ale co ja na to poradzę? Jadę na mój…
Ciasta

Ciasto czekoladowe ze śliwkami

45 minut Min. gotowania
Czuć powoli przedsmak jesieni. To takie delikatne przypominajki. Jakiś żółty liść na chodniku, chłodne poranki i wieczory, dłuższe wieczory, które tak kojarzą…

26 komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna jest chroniona przez reCAPTCHA i Google Politykę Prywatności oraz obowiązują Warunki Korzystania z Usługi.