Obiady

Mielone zraziki

30 Min. gotowania
Przejdź do przepisu

To dziwny tydzień, dwa dni w pracy i zaczynam urlop. I ten urlop też będzie dziwny, trzy różne miasta, trzy różne hotele i pięć dni. Następnie trzy dni w pracy i znów wyjazd. Ale ta pierwsza część urlopu to po prostu jeden wielki pęd i masa emocji. No cóż, jak zaczyna się urlop od koncertu Depeche Mode, to wiadomo, musi być genialnie. Koncert już jutro, a ja nie mogę się doczekać. Czemu? Bo pierwszy raz udało mi się namówić na niego mojego męża i pójdziemy tam razem. A raczej pojedziemy. No dobrze, ale zanim nadejdzie jutrzejszy ranek i wyjazd do Warszawy, to trzeba zjeść obiad. Te mielone zraziki zrobiłam w niedzielę, zrobiłam od razu z potrójnej porcji, tak żebym nie musiała sobie zaprzątać głowy gotowaniem.

Mielone zraziki to bardzo prosty i pyszny pomysł na obiad. A do tego świetna odmiana, jeżeli znudziły się Wam tradycyjne mielone. Podstawą jest dobrej jakości mięso wołowe, oraz smaczne ogórki i wyrazista, ale łagodna musztarda. Zrazy świetnie się formują, nie rozpadają, wystarczy je podsmażyć, a potem poddusić. To chyba najważniejszy element procesu gotowania, cudowny sos, dokładnie otacza zraziki i sprawia, że są mięciutkie, delikatne i pełne smaku.

Mam nadzieję, że ten przepis się Wam po prostu spodoba i z chęcią przygotujecie mielone zraziki dla swojej rodziny. Świetnie się przechowują, można je bez problemu zamrozić, od razu warto zrobić je z podwójnej porcji składników i dłużej cieszyć tym smakiem.

Na następny wpis zapraszam Was w niedzielę. Będzie to propozycja na cudowną, wręcz rozkoszną chałkę, więc koniecznie sprawdźcie jak w szybki sposób, zrobić najbardziej delikatną chałkę na ziemi. No to cóż, do zobaczenia! Albo raczej do przeczytania!

Share

rb_lena
przygotowanie
15
gotowanie
30
ilość porcji
6
całkowity czas
45

Będzie potrzebne

  • duża patelnia

  • Miska

  • Deska do krojenia

Składniki

  • 500 gramów Mięsa mielonego wołowego

  • 1 Cebula czerwona

  • 2 małe ogórki kiszone

  • 6 łyżeczek musztardy łagodnej

  • 1 szklanka bulionu warzywnego

  • 1 duże jajko

  • 4 łyżki Bułki tartej

  • 1 łyżeczka soli

  • 1 łyżeczka mielonego pieprzu

  • 1 łyżeczka suszonego koperku

  • 1 łyżeczka suszonego czosnku

  • 3 listki laurowe

  • 2 łyżki oleju

Przepis krok po kroku

1

Mięso

Do miski włóż mięso i przypraw je solą, pieprzem, koperkiem i czosnkiem, dodaj jajko. Całość dokładnie wymieszaj ręką. Mięso podziel na 6 części i rozpłaszcz dłonią.
2

Nadziewanie

Każdą porcję mięsa wysmaruj musztardą. Cebulę i ogórki pokój na kawałki i podziel na 6 części. Ułóż je na każdej porcji mięsa i dokładnie je zakryj, formując roladkę. Gotową roladkę obtocz w bułce tartej.
3

Smażenie

Na patelni rozgrzej olej i podsmaż na niej mięso z każdej strony. Następnie zalej bulionem, dodaj liść laurowyi duś 30 minut.
4

Serwowanie

Roladki najlepiej smakują z puree ziemniaczanym i mizerią.

Zalety

  • +

Wady

  • -
1478 wpisy

O autorze
Historyczka, która histerycznie kocha dobrą kuchnię i uwielbia tracić czas na wymyślaniu pyszności. Magdalena
Artykuły
Możesz również zobaczyć
Obiady

Gołąbki bez zawijania z piekarnika

50 minut Min. gotowania
Gołąbki to prawdziwa perełka naszej kuchni. Nie ma się co dziwić, że lubią je wszyscy. Albo prawie wszyscy. Te tradycyjne są jednak…
Obiady

Pesto z końcówek szparagów

15 Min. gotowania
Sezon szparagi jest zdecydowanie zbyt krótki. Ot, chwila i po nim. Ale mam pewien sposób na przedłużenie sobie tego sezonu-mrożenie. Otóż mrożone…
Obiady

Poznań. Bazylia i Oregano.

1 Min. czytania
Witajcie kochani, dziś zabieram Was na małą kulinarną wycieczkę. Będziemy w Poznaniu, na Starym Rynku. To tutaj znajduje się lokal, gdzie wiele…

15 komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna jest chroniona przez reCAPTCHA i Google Politykę Prywatności oraz obowiązują Warunki Korzystania z Usługi.