Obiady

Mielone zraziki

30 Min. gotowania
Przejdź do przepisu

To dziwny tydzień, dwa dni w pracy i zaczynam urlop. I ten urlop też będzie dziwny, trzy różne miasta, trzy różne hotele i pięć dni. Następnie trzy dni w pracy i znów wyjazd. Ale ta pierwsza część urlopu to po prostu jeden wielki pęd i masa emocji. No cóż, jak zaczyna się urlop od koncertu Depeche Mode, to wiadomo, musi być genialnie. Koncert już jutro, a ja nie mogę się doczekać. Czemu? Bo pierwszy raz udało mi się namówić na niego mojego męża i pójdziemy tam razem. A raczej pojedziemy. No dobrze, ale zanim nadejdzie jutrzejszy ranek i wyjazd do Warszawy, to trzeba zjeść obiad. Te mielone zraziki zrobiłam w niedzielę, zrobiłam od razu z potrójnej porcji, tak żebym nie musiała sobie zaprzątać głowy gotowaniem.

Mielone zraziki to bardzo prosty i pyszny pomysł na obiad. A do tego świetna odmiana, jeżeli znudziły się Wam tradycyjne mielone. Podstawą jest dobrej jakości mięso wołowe, oraz smaczne ogórki i wyrazista, ale łagodna musztarda. Zrazy świetnie się formują, nie rozpadają, wystarczy je podsmażyć, a potem poddusić. To chyba najważniejszy element procesu gotowania, cudowny sos, dokładnie otacza zraziki i sprawia, że są mięciutkie, delikatne i pełne smaku.

Mam nadzieję, że ten przepis się Wam po prostu spodoba i z chęcią przygotujecie mielone zraziki dla swojej rodziny. Świetnie się przechowują, można je bez problemu zamrozić, od razu warto zrobić je z podwójnej porcji składników i dłużej cieszyć tym smakiem.

Na następny wpis zapraszam Was w niedzielę. Będzie to propozycja na cudowną, wręcz rozkoszną chałkę, więc koniecznie sprawdźcie jak w szybki sposób, zrobić najbardziej delikatną chałkę na ziemi. No to cóż, do zobaczenia! Albo raczej do przeczytania!

Share

rb_lena
przygotowanie
15
gotowanie
30
ilość porcji
6
całkowity czas
45

Będzie potrzebne

  • duża patelnia

  • Miska

  • Deska do krojenia

Składniki

  • 500 gramów Mięsa mielonego wołowego

  • 1 Cebula czerwona

  • 2 małe ogórki kiszone

  • 6 łyżeczek musztardy łagodnej

  • 1 szklanka bulionu warzywnego

  • 1 duże jajko

  • 4 łyżki Bułki tartej

  • 1 łyżeczka soli

  • 1 łyżeczka mielonego pieprzu

  • 1 łyżeczka suszonego koperku

  • 1 łyżeczka suszonego czosnku

  • 3 listki laurowe

  • 2 łyżki oleju

Przepis krok po kroku

1

Mięso

Do miski włóż mięso i przypraw je solą, pieprzem, koperkiem i czosnkiem, dodaj jajko. Całość dokładnie wymieszaj ręką. Mięso podziel na 6 części i rozpłaszcz dłonią.
2

Nadziewanie

Każdą porcję mięsa wysmaruj musztardą. Cebulę i ogórki pokój na kawałki i podziel na 6 części. Ułóż je na każdej porcji mięsa i dokładnie je zakryj, formując roladkę. Gotową roladkę obtocz w bułce tartej.
3

Smażenie

Na patelni rozgrzej olej i podsmaż na niej mięso z każdej strony. Następnie zalej bulionem, dodaj liść laurowyi duś 30 minut.
4

Serwowanie

Roladki najlepiej smakują z puree ziemniaczanym i mizerią.

Zalety

  • +

Wady

  • -
1466 wpisy

O autorze
Historyczka, która histerycznie kocha dobrą kuchnię i uwielbia tracić czas na wymyślaniu pyszności. Magdalena
Artykuły
Możesz również zobaczyć
Obiady

Mielone z indyka z piekarnika

25 Min. gotowania
Witajcie po majówce. Jak minął Wam ten czas? Ja mam wrażenie, że wykorzystałam piękną pogodę maksymalnie. Bardzo dużo czasu spędziłam w moim…
Obiady

Pilaw uzbecki

55 Min. gotowania
Dziś zapraszam na obiad. Będę Was kusić pilawem, czyli daniem idealnym na te ostatnio chłodne dni. Pilaw uzbecki to danie obiadowe, które…
Obiady

Kluseczki jak pierożki

5 Min. gotowania
Uwielbiam domowe pierogi. To danie mojego dzieciństwa, które zawsze kojarzy mi się z ciepłem babcinego domu. Uwielbiam ich delikatne ciasto, aromatyczny farsz…

15 komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna jest chroniona przez reCAPTCHA i Google Politykę Prywatności oraz obowiązują Warunki Korzystania z Usługi.