Ciasta

Ciasto limonkowe z kardamonem

50 Min. gotowania
Przejdź do przepisu

Wystarczył jeden wolny dzień, czyli wolny piątek, a ja już straciłam orientację. Byłam pewna, że dziś mamy już niedzielę, a tu niespodzianka, witaj soboto. Czułam się jakbym dostała bonusowy dzień, a taką wiadomość najlepiej uczcić ciastem, dlatego u mnie pojawiło się ciasto limonkowe z nutą kardamonu.

Piątek był dla mnie pracowity i bardzo długi. Udało mi się zrealizować wszystkie zaplanowane czynności- chociaż przyznaję, tworzenie listy zadań  na wolny dzień nie jest tym co uwielbiam. Ale dzięki temu, że wszystko ogarnęłam w piątek, w sobotę miałam naprawdę sporo czasu. Udało mi się nawet wypielić połowę ogródka. To tak ponad piątkowy plan, dlatego też od razu po wstaniu, zaczęłam szykować ciasto. Wybór padł na ciekawy miks smaków, które wydają się niezbyt dopasowane, Mamy tutaj limonkę, kardamon i białą czekoladę. Limonka wspaniale orzeźwia, kardamon dodaje całości głębi i charakteru, a biała czekolada to porcja słodkości.

To co podoba mi się w tym cieście, to prostota wykonania i delikatność wypieku. Ciasto limonkowe jest mięciutkie, bardzo aromatyczne i co najważniejsze, genialnie smakuje z przedpołudniową kawkę. Tym razem musiałam upiec ciasto wcześnie rano. Może nie tyle musiałam co chciałam, mąż mi wrócił z delegacji i zależało mi by do porannej kawy, podać już smakowite ciasto. Mieliśmy trochę spraw do omówienia, jak to przed urlopem, każdy ma nagle tysiąc zaległych spraw i tych bieżących jakby więcej. Ale przy dobrym cieście, planowanie idzie zdecydowanie szybciej i łatwiej. Nawet jeżeli chodzi o poważne zadania. A może dzięki temu, te poważne zadania wydają się jakieś takie lżejsze? Ciasto limonkowe naprawdę ułatwia życie!

Bardzo polecam je na ten weekend, jest bardzo proste w przygotowaniu, łączy ciekawe smaki i smakuje naprawdę letnio. To dzięki egzotycznej limonce. Nie bójcie się tej ilości owoców w cieście. Nie jest gorzkie! A dzięki syropowi jest miękkie, delikatne i bardzo wilgotne. Bardzo je polecam i mam nadzieję, że ten smak i Wam przypadnie do gustu.

Share

rb_lena
przygotowanie
15
gotowanie
50
ilość porcji
8
całkowity czas
65

Będzie potrzebne

  • Miska

  • Tarka do cytrusów

  • Papier do pieczenia

Składniki

  • 220g miękkiego masła

  • 180g erytrytolu

  • 4 jajka

  • 230g mąki pszennej

  • 1 płaska łyżeczka sody

  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

  • szczypta soli

  • 1,5 łyżeczki mielonego kardamonu

  • sok i starta skórka z 4 limonek

  • 2 łyżki cukru pudru

  • 100g białej czekolady

Przepis krok po kroku

1

Wstęp

Nagrzewamy piekarnik do 180 stopni góra/dół
2

Masa maślana

Masło ucieramy z cukrem, ucierać mikserem ustawionym na najwyższe obroty przez około 3 minuty. Następnie zmniejszamy obroty miksera i dodajemy po jednym jajku, ubijamy, aż składniki się połączą w jednolitą masę.
3

Ciasto

Do maślanej masy wsypujemy mąkę z kardamonem, dodajemy skórkę z limonek i krótko miksujemy mikserem na średnich obrotach. Ciasto przekładam do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia (tylko dno) i wyrównuję . Wstawiam do nagrzanego piekarnika i piekę przez około 50-55 minut.
4

Syrop limonkowy

Sok z limonek zagotować z 2 łyżkami cukru pudru i trzymać na ogniu przez 1 minutę. Gorącym syropem polać wyjęte ciasto z piekarnika i odstawić je do całkowitego ostygnięcia.
5

Polewa

Białą czekoladę roztopić na parze. Następnie rozprowadzić ją równomiernie po wierzchu ciasta.
1493 wpisy

O autorze
Historyczka, która histerycznie kocha dobrą kuchnię i uwielbia tracić czas na wymyślaniu pyszności. Magdalena
Artykuły
Możesz również zobaczyć
Ciasta

Błyskawiczne ciasto ze śliwkami

50 Min. gotowania
Dziś czas na śliwki! A dokładniej na błyskawicznie ciasto ze śliwkami. Ten tydzień był po prostu wstępem do jesieni. Co prawda mam…
Ciasta

Rustykalna tarta

30 minut Min. gotowania
Dziś mam dla Was coś niesamowitego. Na samo wspomnienie tego ciasta, cieszy mi się buzia. To po prostu najlepsza tarta pod słońcem….
Ciasta

Brownie z morelami i migdałami

30 minut Min. gotowania
Dziś będzie bardzo, ale to bardzo słodko. I mocno czekoladowo. Bo czego jak czego, ale brakowało mi czekoladowej osłody i pociechy. Wiecie,…

21 komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna jest chroniona przez reCAPTCHA i Google Politykę Prywatności oraz obowiązują Warunki Korzystania z Usługi.