Śniadania na słodko

Placuszki bananowe z sosem wiśniowym

10 Min. gotowania
Przejdź do przepisu

Witajcie.

Dzisiaj mam dla was wyjątkową dawkę radości i pozytywnej energii, którą pragnę się z Wami podzielić. Choć w kalendarzu widnieje czwartek, dla mnie jest to jakby piątek! Czemu? Bo mam przed sobą długi weekend pełen okazji do spełnienia marzeń i odpoczynku. No dobrze, zamierzam jutro w końcu ogarnąć mały pokój! Ale kończę z niespecjalnymi newsami. Wracam do radości. Co lepiej wprowadza w weekendowy nastrój niż pyszne śniadanie? Serwuję bananowe placki z wiśniami!

Dziś postawiłam na coś wyjątkowego – bananowe placki z korzennym sosem wiśniowym! To absolutnie boskie połączenie smaków, które przenosi mnie w krainę kulinarnych uniesień. Niby takie zwykłe placki, ale z tym sosem są po prostu czymś wyjątkowym.

Zacznijmy od tych cudownych placków bananowych. Są one nie tylko smaczne, ale również świetnym sposobem na wykorzystanie dojrzałych bananów, które zwykle zbyt długo, czekają na swój czas. Placki są puszyste, delikatnie słodkie i rozpływają się w ustach, a zapach bananów unoszący się w powietrzu powoduje, że uśmiech pojawia się na mojej twarzy raz i dwa.

A teraz, korzenny sos wiśniowy! To absolutny majstersztyk. Soczyste, czerwone wiśnie, lekko doprawione korzennymi nutami, tworzą wyśmienity dodatek do placków bananowych. Cudownie słodko-kwaśny, z nutą cynamonu i kardamonu, ten sos rozpala zmysły i idealnie komponuje się z delikatnością placków.

Dzięki temu wyjątkowemu śniadaniu, już teraz czuję, że weekend rozpoczął się pełną parą! Przekonałam się, że drobne przyjemności potrafią wyczarować uśmiech na twarzy i sprawić, że czujemy się szczęśliwi. Czasem wystarczy tylko chwila, by poczuć magię i cieszyć się życiem. Długi weekend daje mi szansę na odrobinę wytchnienia, ale to śniadanie sprawiło, że zaczynam go już dziś, od czwartku!

A Wy, drodzy czytelnicy, co sprawia, że ten dzień jest dla Was wyjątkowy? A może też macie jakieś ulubione przepisy na pyszne śniadania? Podzielcie się ze mną swoimi historiami i przepisami w komentarzach!

Życzę Wam niesamowicie pozytywnego dnia, niezależnie od tego, czy to czwartek, piątek czy sobota. Cieszmy się chwilą i żyjmy pełnią życia!

Do zobaczenia w kolejnym wpisie na blogu!

Magda

Share

rb_lena
przygotowanie
10
gotowanie
10
ilość porcji
2
całkowity czas
20

Będzie potrzebne

  • Miska

  • Blender

  • Patelnia

  • Garnuszek

Składniki

  • 180g jogurtu naturalnego;

  • 1 duży banan

  • 1 jajko

  • 5 łyżek mąki orkiszowej

  • pół łyżeczki cynamonu;

  • oliwa do smażenia albo masło klarowane

  • Sos:

  • 200 gramów wiśni bez pestek

  • Łyżeczka cynamonu

  • Łyżeczka mielonego kardamonu

  • Łyżeczka mielonego imbiru

  • 3 łyżki cukru z prawdziwą wanilią

  • 80 ml czerwonego wina

  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej

Przepis krok po kroku

1

Placki

Banana obierz i wrzuć do blendera. Dodaj jogurt i jajko i cynamon, a następnie zmiksuj na gładką masę . Dodaj mąkę i ponownie całość wymieszaj. Patelnię posmaruj oliwą i dobrze rozgrzej. Łyżką nakładaj małe porcje ciasta. Smaż placuszki na małej ilości tłuszczu często, ale delikatnie przewracając.
2

Sos

W rondelku skarmelizuj cukier, a następnie wlej wino, dodaj wszystkie przyprawy i gotuj chwilę, do momentu całkowitego rozpuszczenia karmelu. Mąkę ziemniaczaną rozprowadź w odrobinie zimnej wody, a następnie zagęść zawiesiną gotujące się wino. Gdy wino uzyska konsystencję sosu, dodaj wiśnie, zagotuj i zdejmij z ognia. Wiśnie wyjmij z sosu cedzakową łyżką.
3

Serowanie

Placuszki przełóż na talerz, polej sosem, wyłóż wiśnie z sosu na wierzch.

Zalety

  • +

Wady

  • -
1463 wpisy

O autorze
Historyczka, która histerycznie kocha dobrą kuchnię i uwielbia tracić czas na wymyślaniu pyszności. Magdalena
Artykuły
Możesz również zobaczyć
Śniadania na słodko

Gofry z kremem mascarpone

15 Min. gotowania
Zapraszam na śniadanie. Prawdziwie królewskie danie, zapraszam na gofry z kremem mascarpone. Będąc w restauracji przeglądałam menu, ja byłam na obiedzie, ale…
Śniadania na słodko

Migdałowa kaszka kukurydziana

25 Min. gotowania
Witajcie po Świętach! Jak tam, przejedzeni czy po prostu nasyceni rodzinną atmosferą? Ja dziś dzielnie pomaszerowałam, a raczej pojechałam do pracy. Ale…
Śniadania na słodko

Zimowy pieczony naleśnik

25 Min. gotowania
Co byście powiedzieli na pyszne i ciepłe śniadanie? Zimą to podstawa, nie ma co się oszukiwać. Po ciepłym śniadaniu czuję się dużo…

16 komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna jest chroniona przez reCAPTCHA i Google Politykę Prywatności oraz obowiązują Warunki Korzystania z Usługi.