Obiady

Wegańskie spaghetti

25 Min. gotowania
Przejdź do przepisu

Hej wszystkim!Mam nadzieję, że wszyscy mieliście wspaniały weekend, chociaż mój był dość deszczowy i ponury. Deszcz, który nieustannie lał się z nieba, sprawił, że wyjście z domu było mało zachęcające. Ale w takie dni jestem wdzięczna za możliwość spędzenia czasu w cieple mojego przytulnego mieszkania. Gdy za oknem szaro i ponuro, a deszcz kropi na parapecie, nie mam ochoty na długotrwałe gotowanie. Zdecydowanie potrzebuję czegoś szybkiego, rozgrzewającego i pysznego. I dlatego przygotowałam wegańskie spaghetti.

Zamiast borykać się z męczącym gotowaniem, postanowiłam przygotować coś prostego i smacznego. Moje wyjście okaże się pewnym zaskoczeniem, ponieważ dzisiaj podzielę się z Wami moim przepisem na roślinne spaghetti! To danie idealne na leniwy i deszczowy weekend, gdy nie ma się ochoty spędzać długich godzin w kuchni.Zamiast tradycyjnego mięsa mielonego, użyłam roślinnego zamiennika, który jest zdrowy, ekologiczny i równie pyszny! Po kilku minutach podsmażania cebuli, czosnku, papryczki chili i kawałków marchewki, dodałam roślinne mięso mielone i szybko je przysmażyłam. Następnie do dania dodałam pomidory, świeżą bazylję, oregano i odrobinę cukru, aby złagodzić kwasowość pomidorów. To wszystko dusiło się razem, wypełniając moje mieszkanie cudownym aromatem.

W międzyczasie gotowały się makaron spaghetti – jedwabisty i al dente. Gdy obie części dania były gotowe, wystarczyło je połączyć. I voilà! Moje pyszne, roślinne spaghetti było gotowe do podania.

Efekt końcowy? Pyszna, rozgrzewająca i aromatyczna potrawa, która idealnie pasowała do deszczowego weekendu. A co najważniejsze, w przygotowaniu tego dania nie spędziłam zbyt wiele czasu, więc miałam mnóstwo okazji, aby zrelaksować się i cieszyć się chwilą.

Jeśli więc szukacie szybkiego, smacznego i roślinnego dania na ponury weekend, to zdecydowanie polecam wypróbowanie mojego przepisu na roślinne spaghetti. Jestem pewna, że nie będziecie zawiedzeni!

Bądźcie gotowi na kolejne smakowite przygody w kuchni i do zobaczenia w kolejnym wpisie!

Ciepłe pozdrowienia, Magda

Share

rb_lena
przygotowanie
15
gotowanie
25
ilość porcji
3
całkowity czas
40

Będzie potrzebne

  • Garnek

  • Durszlak

  • Patelnia

Składniki

  • 300 gramów makaronu spaghetti

  • 400 g roślinnego „mięsa” mielonego u mnie marki Dobra Kaloria

  • 1 posiekana cebula

  • 2–3 wyciśnięte ząbki czosnku

  • 1 drobno posiekana marchew

  • 1 drobno posiekana łodyga selera naciowego

  • 3 łyżki koncentratu pomidorowego

  • 1 łyżka suszonego oregano

  • 1 łyżka suszonego tymianku

  • 2 łyżki bulionu warzywnego

  • 300 ml wody

  • 800 g pomidorów w puszce

  • 0,5 łyżeczki soli

  • 0,5 łyżeczki świeżo zmielonego pieprzu czarnego

  • Olej rzepakowy do smażenia

  • Pietruszka do przybrania

Przepis krok po kroku

1

Makaron

Ugotuj makaron zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
2

Warzywa

Rozgrzej patelnię i podsmaż cebulę, marchew i seler na oleju rzepakowym. Cebula musi zmięknąć, ale nie może się zarumienić. Następnie dodaj czosnek, koncentrat pomidorowy i przyprawy, po czym smaż jeszcze kilka minut.
3

Sos

Dodaj „mięso” mielone i smaż, dopóki się nie zarumieni. Mieszaj i rozdrabniaj mielone drewnianą łyżką, tak aby nie było zbite. Dodaj bulion, wodę i pomidory z puszki, po czym mieszaj przez kilka minut. Dopraw solą i pieprzem, a następnie gotuj na wolnym ogniu przez 20 minut. Od czasu do czasu zamieszaj.
4

Serwowanie

Makaron przełóż na talerze, polej sosem, posyp natką pietruszki.

Zalety

  • +

Wady

  • -
1478 wpisy

O autorze
Historyczka, która histerycznie kocha dobrą kuchnię i uwielbia tracić czas na wymyślaniu pyszności. Magdalena
Artykuły
Możesz również zobaczyć
Obiady

Gołąbki bez zawijania z piekarnika

50 minut Min. gotowania
Gołąbki to prawdziwa perełka naszej kuchni. Nie ma się co dziwić, że lubią je wszyscy. Albo prawie wszyscy. Te tradycyjne są jednak…
Obiady

Pesto z końcówek szparagów

15 Min. gotowania
Sezon szparagi jest zdecydowanie zbyt krótki. Ot, chwila i po nim. Ale mam pewien sposób na przedłużenie sobie tego sezonu-mrożenie. Otóż mrożone…
Obiady

Poznań. Bazylia i Oregano.

2 Min. czytania
Witajcie kochani, dziś zabieram Was na małą kulinarną wycieczkę. Będziemy w Poznaniu, na Starym Rynku. To tutaj znajduje się lokal, gdzie wiele…

15 komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna jest chroniona przez reCAPTCHA i Google Politykę Prywatności oraz obowiązują Warunki Korzystania z Usługi.