Obiady

Wegańskie spaghetti

25 Min. gotowania
Przejdź do przepisu

Hej wszystkim!Mam nadzieję, że wszyscy mieliście wspaniały weekend, chociaż mój był dość deszczowy i ponury. Deszcz, który nieustannie lał się z nieba, sprawił, że wyjście z domu było mało zachęcające. Ale w takie dni jestem wdzięczna za możliwość spędzenia czasu w cieple mojego przytulnego mieszkania. Gdy za oknem szaro i ponuro, a deszcz kropi na parapecie, nie mam ochoty na długotrwałe gotowanie. Zdecydowanie potrzebuję czegoś szybkiego, rozgrzewającego i pysznego. I dlatego przygotowałam wegańskie spaghetti.

Zamiast borykać się z męczącym gotowaniem, postanowiłam przygotować coś prostego i smacznego. Moje wyjście okaże się pewnym zaskoczeniem, ponieważ dzisiaj podzielę się z Wami moim przepisem na roślinne spaghetti! To danie idealne na leniwy i deszczowy weekend, gdy nie ma się ochoty spędzać długich godzin w kuchni.Zamiast tradycyjnego mięsa mielonego, użyłam roślinnego zamiennika, który jest zdrowy, ekologiczny i równie pyszny! Po kilku minutach podsmażania cebuli, czosnku, papryczki chili i kawałków marchewki, dodałam roślinne mięso mielone i szybko je przysmażyłam. Następnie do dania dodałam pomidory, świeżą bazylję, oregano i odrobinę cukru, aby złagodzić kwasowość pomidorów. To wszystko dusiło się razem, wypełniając moje mieszkanie cudownym aromatem.

W międzyczasie gotowały się makaron spaghetti – jedwabisty i al dente. Gdy obie części dania były gotowe, wystarczyło je połączyć. I voilà! Moje pyszne, roślinne spaghetti było gotowe do podania.

Efekt końcowy? Pyszna, rozgrzewająca i aromatyczna potrawa, która idealnie pasowała do deszczowego weekendu. A co najważniejsze, w przygotowaniu tego dania nie spędziłam zbyt wiele czasu, więc miałam mnóstwo okazji, aby zrelaksować się i cieszyć się chwilą.

Jeśli więc szukacie szybkiego, smacznego i roślinnego dania na ponury weekend, to zdecydowanie polecam wypróbowanie mojego przepisu na roślinne spaghetti. Jestem pewna, że nie będziecie zawiedzeni!

Bądźcie gotowi na kolejne smakowite przygody w kuchni i do zobaczenia w kolejnym wpisie!

Ciepłe pozdrowienia, Magda

Share

rb_lena
przygotowanie
15
gotowanie
25
ilość porcji
3
całkowity czas
40

Będzie potrzebne

  • Garnek

  • Durszlak

  • Patelnia

Składniki

  • 300 gramów makaronu spaghetti

  • 400 g roślinnego „mięsa” mielonego u mnie marki Dobra Kaloria

  • 1 posiekana cebula

  • 2–3 wyciśnięte ząbki czosnku

  • 1 drobno posiekana marchew

  • 1 drobno posiekana łodyga selera naciowego

  • 3 łyżki koncentratu pomidorowego

  • 1 łyżka suszonego oregano

  • 1 łyżka suszonego tymianku

  • 2 łyżki bulionu warzywnego

  • 300 ml wody

  • 800 g pomidorów w puszce

  • 0,5 łyżeczki soli

  • 0,5 łyżeczki świeżo zmielonego pieprzu czarnego

  • Olej rzepakowy do smażenia

  • Pietruszka do przybrania

Przepis krok po kroku

1

Makaron

Ugotuj makaron zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
2

Warzywa

Rozgrzej patelnię i podsmaż cebulę, marchew i seler na oleju rzepakowym. Cebula musi zmięknąć, ale nie może się zarumienić. Następnie dodaj czosnek, koncentrat pomidorowy i przyprawy, po czym smaż jeszcze kilka minut.
3

Sos

Dodaj „mięso” mielone i smaż, dopóki się nie zarumieni. Mieszaj i rozdrabniaj mielone drewnianą łyżką, tak aby nie było zbite. Dodaj bulion, wodę i pomidory z puszki, po czym mieszaj przez kilka minut. Dopraw solą i pieprzem, a następnie gotuj na wolnym ogniu przez 20 minut. Od czasu do czasu zamieszaj.
4

Serwowanie

Makaron przełóż na talerze, polej sosem, posyp natką pietruszki.

Zalety

  • +

Wady

  • -
1466 wpisy

O autorze
Historyczka, która histerycznie kocha dobrą kuchnię i uwielbia tracić czas na wymyślaniu pyszności. Magdalena
Artykuły
Możesz również zobaczyć
Obiady

Mielone z indyka z piekarnika

25 Min. gotowania
Witajcie po majówce. Jak minął Wam ten czas? Ja mam wrażenie, że wykorzystałam piękną pogodę maksymalnie. Bardzo dużo czasu spędziłam w moim…
Obiady

Pilaw uzbecki

55 Min. gotowania
Dziś zapraszam na obiad. Będę Was kusić pilawem, czyli daniem idealnym na te ostatnio chłodne dni. Pilaw uzbecki to danie obiadowe, które…
Obiady

Kluseczki jak pierożki

5 Min. gotowania
Uwielbiam domowe pierogi. To danie mojego dzieciństwa, które zawsze kojarzy mi się z ciepłem babcinego domu. Uwielbiam ich delikatne ciasto, aromatyczny farsz…

15 komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna jest chroniona przez reCAPTCHA i Google Politykę Prywatności oraz obowiązują Warunki Korzystania z Usługi.