Śniadania na słodko

Idealna chałka

30 Min. gotowania
Przejdź do przepisu

No dobrze, przyznaję się, kocham chałkę i naprawdę potrafię się od niej uzależnić. Kiedy mam przed sobą ten wypiek, to ciężko mi się opanować i nie zjeść całej na raz. To przepyszne, miękkie i pachnące pieczywo, kojarzy mi się z domem i szczęśliwymi chwilami spędzonymi przy stole z rodziną. Od dzieciństwa uwielbiam smak chałki, dlatego niedawno postanowiłam podjąć wyzwanie i upiec ją sama po raz pierwszy! Przed Wami idealna chałka!

Miłość do tego rodzaju pieczywa z pewnością mam po mojej babci Stasi. Nic więcej nie jest nam potrzebne do szczęścia, jak kubek kakao i kawałek świeżej chałki. I cóż, im więcej kruszonki tym lepiej. Dlatego kiedy przygotowałam moją chałkę, to do końca miałam wątpliwości, czy to wciąż chałka z kruszonką, czy raczej kruszonka z dodatkiem chałki, jako element konstrukcji kruszonki? Zostawiam to Waszej ocenie. Ja wiem jedno, było pysznie!

Od rana miałam dobry humor, bo wiedziałam, że to będzie dzień chałki! Zebrałam wszystkie potrzebne składniki – mąkę, drożdże, cukier, jajka, masło i odrobinę miłości, która zawsze sprawia, że domowe wypieki są tak wyjątkowe. Przygotowanie chałki nie jest zbyt skomplikowane, chociaż po prostu zabiera nieco czasu. Aczkolwiek ten czas to głównie oczekiwanie. Dlatego też chałkę proponuję przygotować sobie na drugie śniadanie. A kiedy już wstawimy chałki do pieca, to zaczyna się dziać prawdziwa magia! Kiedy wyjęłam chałki z piekarnika, ich piękne złociste brązowe kolory zrobiły wrażenie. Ale prawdziwy test czekał jeszcze przed mną – pierwszy kęs. Byłam zdenerwowana i podekscytowana jednocześnie. Czy udało mi się wyczarować smak, który tak bardzo lubię?

Smak był prawie identyczny z tym, który pamiętałam z dzieciństwa! To prawdziwie idealna chałka. Delikatnie słodka, delikatna i puszysta, obsypana kruszonką, niczym złotem! Genialnie smakowała z domowym dżemem wiśniowym, ale lubię ja też po prostu z prawdziwym masłem. Po prostu, prawdziwa poezja! Musicie ją upiec!

Smacznego! 🙂

Share

rb_lena
przygotowanie
25 minut plus 70 minut wyrastania
gotowanie
30
ilość porcji
10
całkowity czas
125 minut

Będzie potrzebne

  • Miska

  • Blacha do pieczenia

  • Mikser z hakami

  • Papier do pieczenia

Składniki

  • Ciasto:

  • 30 g świeżych drożdży

  • 600 g mąki pszennej + odrobina do podsypywania

  • 250 ml letniego mleka

  • 120 g cukru

  • szczypta soli

  • 2 jajka

  • 1 łyżeczka prawdziwego ekstraktu z wanilii

  • 100 g masła, miękkiego

  • Maślana kruszonka:

  • 80 g zimnego masła

  • 80 g cukru

  • 130 g mąki pszennej

Przepis krok po kroku

1

Zaczyn

Drożdże wkruszam do miseczki, dodaję łyżeczkę cukru oraz 50 ml letniego mleka, mieszam. Wsypuję 30 g mąki pszennej, ponownie mieszam. Miseczkę nakrywam ściereczką, odstawić na bok na 15 minut, aż rozczyn drożdżowy zwiększy swoją objętość.
2

Ciasto

Do misy miksera wsypuję pozostałą mąkę, mleko, cukier, wbijam jaja, dodaję sól, ekstrakt z wanilii oraz wyrośnięte drożdże. Wyrabiam ciasto przez kilka minut -przy pomocy miksera z hakiem. Pod koniec wyrabiania dodać miękkie masło. Misę przykrywam ściereczką, pozostawiam na 60 minut, aż ciasto urośnie.
3

Kruszonka

Wszystkie składniki łączę rękoma i zagniatam luźną kruszonkę.
4

Formowanie

Wyrośnięte ciasto na chałkę, dzielę na 6 części. Do wykonania jednej chałki, potrzebne będą nam 3 części. Formuję je w paski, i przeplatam je ze sobą tworząc zgrabny warkocz. Gotową chałkę smaruję odrobiną mleka, posypuję kruszonką. Zostawiam na 10 minut.
5

Pieczenie

Piekarnik rozgrzewam do 180 stopni. Chałkę piekę na złoto, około 30 minut.

Uwagi

Przepis jest na dwie duże chałki, wierzcie mi, nie opłaca się piec jednej:)

Zalety

  • +

Wady

  • -
1437 wpisy

O autorze
Historyczka, która histerycznie kocha dobrą kuchnię i uwielbia tracić czas na wymyślaniu pyszności. Magdalena
Artykuły
Możesz również zobaczyć
Śniadania na słodko

Pszenne bliny na śniadanie

10 Min. gotowania
Kiedy myślę o mijającym właśnie tygodniu, na usta ciśnie mi się jedno słowo-wyzwanie. To był bardzo ciężki tydzień. No cóż, listopad nie…
Śniadania na słodko

Owsiane gofry bananowe

15 Min. gotowania
Witajcie w nowym tygodniu! Mam nadzieję, że wypoczęliście w miniony weekend i miło spędziliście wolny czas. Jak wspominałam moim celem był relaks…
Bez kategoriiŚniadania na słodko

Szkocki Cronachan

10 Min. gotowania
Kiedy myślę o tym, jaki to był ciężki tydzień, to przebiegają mnie dreszcze. Tak, to był tydzień, który mnie zmęczył i fizycznie…

20 komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna jest chroniona przez reCAPTCHA i Google Politykę Prywatności oraz obowiązują Warunki Korzystania z Usługi.