Obiady

Makaron ze szpinakiem i pomidorkami

10 Min. gotowania
Przejdź do przepisu

Czy lubię powrotu z urlopu do rzeczywistości? Oj nie, zdecydowanie nie. Najbardziej nie lubię rozpakowywania bagażu i oczywiście prania. Tym razem walizka była pełna, byłam zarówno na koncercie, jak i na weselu mojego brata. Skorzystaliśmy z okazji, że uroczystość była w Górach Świętokrzyskich i wyskoczyliśmy pochodzić po najstarszych polskich górach. Musieliśmy być więc gotowi na wiele okazji i zmianę stylizacji, kilkakrotnie w ciągu dnia. Wczoraj zrobiłam dwa prania, a korzystając z okazji, że w domu byliśmy już o 14, przygotowałam pierwszy od tygodnia domowy obiad. Nie powiem, stołowanie się poza domem ma wiele plusów, przede wszystkim daje wygodę i możliwość próbowania nowych smaków. Ale jednocześnie, człowiek jakoś tak tęskni, za tym co swoje i jednak dobrze znane. W domu zawsze mam makaron, w ogródku czerwieniły się cudownie pomidorki, dokupiłam tylko szpinak i śmietankę. I proszę bardzo, dosłownie kilka chwil i obiad gotowy. Mogliśmy zajadać!

Ta wersja makaronu ze szpinakiem i pomidorkami, jest bardzo kremowa, smakowita i błyskawiczna. Szpinak i pomidorki cudownie się łączą i razem smakują wyjątkowo. To taki treściwy i naprawdę domowy obiad, w dodatku bardzo szybki. Musicie obowiązkowo go wypróbować i sprawdzić jakie to pyszne!

A ja tymczasem muszę ogarnąć rzeczywistość, nie było mnie tydzień w domu i w pracy, i mam wrażenie, że wszystko jest nie tak, jak być powinno!

Share

rb_lena
przygotowanie
15
gotowanie
10
ilość porcji
2
całkowity czas
25

Będzie potrzebne

  • Garnek

  • Durszlak

  • Patelnia

Składniki

  • 150 g makaronu, np. penne, fusilli

  • 1 mała cebula, można pominąć

  • 4 ząbki czosnku

  • 2 łyżki oliwy (lub masła)

  • 200 g świeżego szpinaku

  • 125 ml śmietany 30%

  • 50 g sera gorgonzola

  • 50 g tartego parmezanu

  • Kilkanaście pomidorków koktajlowych

  • sól, świeżo zmielony czarny pieprz

Przepis krok po kroku

1

Makaron

Makaron gotujemy w dużej ilości osolonego wrzątku, zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Zachowujemy 1/4 szklanki wody z gotowania, odcedzamy na sicie.
2

Sos

Cebulę kroimy w drobną kostkę, czosnek w plastry. Szpinak opłukujemy i osuszamy na papierowych ręcznikach. Na szerokiej patelni o wysokich rantach rozgrzewamy 2 łyżki oliwy. Dodajemy cebulę i czosnek. Smażymy 3 minuty, na średnim ogniu, mieszając od czasu do czasu. Nie rumienimy. Zwiększamy ogień do dużego i dodajemy szpinak. Smażymy 1 minutę, aż zwiędnie. Dolewamy śmietankę i 2-3 łyżki wody z gotowania makaronu (można dać więcej, jeśli sos zrobi się zbyt gęsty). Doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Dodajemy pomidorki, chwilę razem podgrzewamy. Dodajemy pokruszoną gorgonzolę, zagotowujemy i dodajemy makaron oraz 2/3 ilości parmezanu.
3

Serwowanie

Mieszamy i wykładamy na talerze. Oprószamy świeżo zmielonym czarnym pieprzem i posypujemy pozostałym parmezanem.
1477 wpisy

O autorze
Historyczka, która histerycznie kocha dobrą kuchnię i uwielbia tracić czas na wymyślaniu pyszności. Magdalena
Artykuły
Możesz również zobaczyć
Obiady

Pesto z końcówek szparagów

15 Min. gotowania
Sezon szparagi jest zdecydowanie zbyt krótki. Ot, chwila i po nim. Ale mam pewien sposób na przedłużenie sobie tego sezonu-mrożenie. Otóż mrożone…
Obiady

Poznań. Bazylia i Oregano.

2 Min. czytania
Witajcie kochani, dziś zabieram Was na małą kulinarną wycieczkę. Będziemy w Poznaniu, na Starym Rynku. To tutaj znajduje się lokal, gdzie wiele…
Obiady

Mielone z indyka z piekarnika

25 Min. gotowania
Witajcie po majówce. Jak minął Wam ten czas? Ja mam wrażenie, że wykorzystałam piękną pogodę maksymalnie. Bardzo dużo czasu spędziłam w moim…

8 komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna jest chroniona przez reCAPTCHA i Google Politykę Prywatności oraz obowiązują Warunki Korzystania z Usługi.