Obiady

Makaron ze szpinakiem i pomidorkami

10 Min. gotowania
Przejdź do przepisu

Czy lubię powrotu z urlopu do rzeczywistości? Oj nie, zdecydowanie nie. Najbardziej nie lubię rozpakowywania bagażu i oczywiście prania. Tym razem walizka była pełna, byłam zarówno na koncercie, jak i na weselu mojego brata. Skorzystaliśmy z okazji, że uroczystość była w Górach Świętokrzyskich i wyskoczyliśmy pochodzić po najstarszych polskich górach. Musieliśmy być więc gotowi na wiele okazji i zmianę stylizacji, kilkakrotnie w ciągu dnia. Wczoraj zrobiłam dwa prania, a korzystając z okazji, że w domu byliśmy już o 14, przygotowałam pierwszy od tygodnia domowy obiad. Nie powiem, stołowanie się poza domem ma wiele plusów, przede wszystkim daje wygodę i możliwość próbowania nowych smaków. Ale jednocześnie, człowiek jakoś tak tęskni, za tym co swoje i jednak dobrze znane. W domu zawsze mam makaron, w ogródku czerwieniły się cudownie pomidorki, dokupiłam tylko szpinak i śmietankę. I proszę bardzo, dosłownie kilka chwil i obiad gotowy. Mogliśmy zajadać!

Ta wersja makaronu ze szpinakiem i pomidorkami, jest bardzo kremowa, smakowita i błyskawiczna. Szpinak i pomidorki cudownie się łączą i razem smakują wyjątkowo. To taki treściwy i naprawdę domowy obiad, w dodatku bardzo szybki. Musicie obowiązkowo go wypróbować i sprawdzić jakie to pyszne!

A ja tymczasem muszę ogarnąć rzeczywistość, nie było mnie tydzień w domu i w pracy, i mam wrażenie, że wszystko jest nie tak, jak być powinno!

Share

rb_lena
przygotowanie
15
gotowanie
10
ilość porcji
2
całkowity czas
25

Będzie potrzebne

  • Garnek

  • Durszlak

  • Patelnia

Składniki

  • 150 g makaronu, np. penne, fusilli

  • 1 mała cebula, można pominąć

  • 4 ząbki czosnku

  • 2 łyżki oliwy (lub masła)

  • 200 g świeżego szpinaku

  • 125 ml śmietany 30%

  • 50 g sera gorgonzola

  • 50 g tartego parmezanu

  • Kilkanaście pomidorków koktajlowych

  • sól, świeżo zmielony czarny pieprz

Przepis krok po kroku

1

Makaron

Makaron gotujemy w dużej ilości osolonego wrzątku, zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Zachowujemy 1/4 szklanki wody z gotowania, odcedzamy na sicie.
2

Sos

Cebulę kroimy w drobną kostkę, czosnek w plastry. Szpinak opłukujemy i osuszamy na papierowych ręcznikach. Na szerokiej patelni o wysokich rantach rozgrzewamy 2 łyżki oliwy. Dodajemy cebulę i czosnek. Smażymy 3 minuty, na średnim ogniu, mieszając od czasu do czasu. Nie rumienimy. Zwiększamy ogień do dużego i dodajemy szpinak. Smażymy 1 minutę, aż zwiędnie. Dolewamy śmietankę i 2-3 łyżki wody z gotowania makaronu (można dać więcej, jeśli sos zrobi się zbyt gęsty). Doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Dodajemy pomidorki, chwilę razem podgrzewamy. Dodajemy pokruszoną gorgonzolę, zagotowujemy i dodajemy makaron oraz 2/3 ilości parmezanu.
3

Serwowanie

Mieszamy i wykładamy na talerze. Oprószamy świeżo zmielonym czarnym pieprzem i posypujemy pozostałym parmezanem.
1468 wpisy

O autorze
Historyczka, która histerycznie kocha dobrą kuchnię i uwielbia tracić czas na wymyślaniu pyszności. Magdalena
Artykuły
Możesz również zobaczyć
Obiady

Mielone z indyka z piekarnika

25 Min. gotowania
Witajcie po majówce. Jak minął Wam ten czas? Ja mam wrażenie, że wykorzystałam piękną pogodę maksymalnie. Bardzo dużo czasu spędziłam w moim…
Obiady

Pilaw uzbecki

55 Min. gotowania
Dziś zapraszam na obiad. Będę Was kusić pilawem, czyli daniem idealnym na te ostatnio chłodne dni. Pilaw uzbecki to danie obiadowe, które…
Obiady

Kluseczki jak pierożki

5 Min. gotowania
Uwielbiam domowe pierogi. To danie mojego dzieciństwa, które zawsze kojarzy mi się z ciepłem babcinego domu. Uwielbiam ich delikatne ciasto, aromatyczny farsz…

8 komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna jest chroniona przez reCAPTCHA i Google Politykę Prywatności oraz obowiązują Warunki Korzystania z Usługi.