Dzisiejsze ciasto jest bardzo mleczne, bardzo delikatne i bardzo wyjściowe. Nie zawiera bowiem w sobie czekolady, kremów czy polew, które roztopią się na słońcu. Z racji pięknej pogody niedzielny deser, względnie podwieczorek, polecam skonsumować w jakichś sielskich okolicznościach przyrody. Może to być nadmorska plaża, pomost nad jeziorem, miejski park,czy wiejska łąka. Wybór miejsca zostawiam Wam. Ale przepis pozwolę sobie podać i szczerze polecić ten wyjątkowo mleczny wypiek. Wilgotny, śmietankowy, puszysty. Genialnie smakuje kiedy podjada się go na balkonie w otoczeniu świeżo co posadzonych pelargonii. Przepis jest naprawdę prosty i świetnie nadaje się wtedy kiedy marzy nam się ciacho przygotowane małym nakładem sił. Tak, by w niedzielne popołudnie uraczyć siebie smakiem domowego ciasta o niezwykłym aromacie. Bardzo mleczne, i takie proste. Nie wiem jak Wy, ale ja w weekend, tak piękny weekend, staram się załapać jak największą dawkę witaminy D i uzupełnić zapasy na cały tydzień. Stąd też weekendowe ciasto musiało być bardzo proste, ale jednocześnie bardzo smaczne. Jako, że zagraniczne truskawki nie są jeszcze tak słodkie,a cały rabarbar zużyłam do kompotu, wersja kruchego placka z majowymi owocami poszła w zapomnienie. Dlatego też powstała ta mleczna babka, która genialnie smakuje w towarzystwie lodów. Najlepiej tych o smaku masła orzechowego. Pięknej niedzieli. Niech to będzie spacerowy dzień.
P.S. Zachwyciłam się wczoraj ślubnym strojem niejakiej Pippy, już nie Middleton. Gdybym chciała brać ślub, mogłabym pożyć od niej sukienkę.
P.S. Zachwyciłam się wczoraj ślubnym strojem niejakiej Pippy, już nie Middleton. Gdybym chciała brać ślub, mogłabym pożyć od niej sukienkę.
Składniki:
150 gramów masła
4 jajka
400 gramów mąki pszennej
5 łyżek cukru kokosowego
Mała puszka mleka zagęszczonego
Łyżeczka proszku do pieczenia
Ekstrakt waniliowy
Lukier:
3 łyżki cukru pudru
Łyżka wody
Dodatkowo masło i bułka tarta do formy
Ucieram masło z cukrem kokosowym. Powoli dodaję jajka i ucieram aż składniki się połączą. Przesiewam mąkę, łączę z proszkiem do pieczenia i wsypuję do masy jajecznej. Na końcu dolewam mleko zagęszczone i ekstrakt waniliowy. Dokładnie łączę wszystkie składniki.
Formę do babki smaruję masłem i wysypują bułką tartą. Wylewam ciasto, babkę piekę około 50 minut w 185 stopniach.
Po ostudzeniu polewam lukrem.
🙂
🙂
Słyszałam o takiej babce ale nigdy nie robiłam 🙂
wtorkowo:)
polecam:)
🙂
Wydaje się mało skomplikowane w sferze przygotowania… Spròbuję
Pozdrawiam
zolza73.blogspot.com
Przypominamy, że u nas do jutra trwa konkurs 🙂 Wystarczy podesłać zdjęcie dania/deseru, który świetnie smakowałby z waflami Siejeje 🙂 Będzie nam miło jeśli weźmiesz udział 🙂
uwielbiam takie wypieki 🙂
Babka prezentuje się niezwykle dobrze. Chętnie bym Ci podebrała jeden kawałek 🙂
postaram się wziąć udział:)
😉
😉
polecam 😉
Już wyobrażam sobie ten wspaniały mleczny smak!
Bardzo smacznie wygląda.
Brzmi nieźle 🙂 Musi być pyszna!
Mniam, babeczka idealna na piknik 🙂
A suknię aż sobie obejrzałam (w końcu to aktualnie mój temat nr jeden); podoba mi się. To zdecydowanie mój krój 🙂
fajna ta babeczka!!