Obiady

Muszle makaronowe z sosem bolońskim

1 Min. czytania
Makaron rządzi i basta. U mnie to oczywista oczywistość. Nie ma nic lepszego niż makaron w obiadowej porze. Tym razem zamiast przygotować proste i klasyczne spaghetii, przygotowałam zapiekane muszle. Danie wydawać by się mogło dość podobne, ale jednak zupełnie inne. Dobra wiadomość jest taka, że nie robi się go dłużej niż spaghetti a z pewnością wprowadzi rodzinę i znajomych, albo samych siebie w zachwyt. Przyznam szczerze, że te muszle robiłam ostatnimi czasy, już kilka razy, i jestem zachwycona. Mam nadzieję,że i Wam ten przepis się spodoba i z chęcią go przygotujecie.

Składniki:
300 gramów muszli makaronowym
40 dg mięsa mielonego z łopatki
2 ząbki czosnku
1 mała cebulka
1 puszka pomidorów bez skórki
1 kulka mozzarelli
Czosnek granulowany
Słodka papryka
Ostra papryka
Suszona bazylia
1 łyżeczka cukru
1 łyżka oleju rzepakowego
Do podania:
Sałata

Muszle makaronowe gotuję 3 minuty krócej niż podano na opakowaniu. Odcedzam.
Drobno siekam  czosnek z cebulką, podsmażam  na oleju na rumiano. Dodaję mięso mielone i smażę 5 minut. Mięso doprawiam wszystkimi przyprawami, dodaję puszkę pomidorów, duszę sos 10 minut.
Muszle nadziewam sosem, posypuję poszarpaną mozzarellą. Makaron przekładam do naczynia do zapiekania ( na spód wylałam sos, który mi został) i zapiekam około 20 minut.
Podaję z sałatą.

1501 wpisy

O autorze
Historyczka, która histerycznie kocha dobrą kuchnię i uwielbia tracić czas na wymyślaniu pyszności. Magdalena
Artykuły
Możesz również zobaczyć
Obiady

Oliwa i ogień. Wrocław.

2 Min. czytania
Czas odkryć karty. Dziś zabieram Was na najlepszą pizzę w Polsce. Tak, nie mam co do tego żadnych wątpliwości! Może to źle,…
Obiady

Niedźwiadek pod Holicą.

1 Min. czytania
Czas na małą kulinarną podróż! Dziś zapraszam w Bieszczady, odwiedzimy Niedźwiadka pod Holicą. Czyli kultową knajpę, która znalazła kolejną lokalizację, dużo spokojniejszą…
Obiady

Indyk w Parmezanie

40 minut Min. gotowania
Dziś zapraszam na przepyszny obiad, będzie indyk w Parmezanie. I to nie smażony, a pieczony. Delikatny, soczysty, z niesamowicie chrupiącą i apetyczną…

41 komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna jest chroniona przez reCAPTCHA i Google Politykę Prywatności oraz obowiązują Warunki Korzystania z Usługi.