Makaron rządzi i basta. U mnie to oczywista oczywistość. Nie ma nic lepszego niż makaron w obiadowej porze. Tym razem zamiast przygotować proste i klasyczne spaghetii, przygotowałam zapiekane muszle. Danie wydawać by się mogło dość podobne, ale jednak zupełnie inne. Dobra wiadomość jest taka, że nie robi się go dłużej niż spaghetti a z pewnością wprowadzi rodzinę i znajomych, albo samych siebie w zachwyt. Przyznam szczerze, że te muszle robiłam ostatnimi czasy, już kilka razy, i jestem zachwycona. Mam nadzieję,że i Wam ten przepis się spodoba i z chęcią go przygotujecie.
Składniki:
300 gramów muszli makaronowym
40 dg mięsa mielonego z łopatki
2 ząbki czosnku
1 mała cebulka
1 puszka pomidorów bez skórki
1 kulka mozzarelli
Czosnek granulowany
Słodka papryka
Ostra papryka
Suszona bazylia
1 łyżeczka cukru
1 łyżka oleju rzepakowego
Do podania:
Sałata
Muszle makaronowe gotuję 3 minuty krócej niż podano na opakowaniu. Odcedzam.
Drobno siekam czosnek z cebulką, podsmażam na oleju na rumiano. Dodaję mięso mielone i smażę 5 minut. Mięso doprawiam wszystkimi przyprawami, dodaję puszkę pomidorów, duszę sos 10 minut.
Muszle nadziewam sosem, posypuję poszarpaną mozzarellą. Makaron przekładam do naczynia do zapiekania ( na spód wylałam sos, który mi został) i zapiekam około 20 minut.
Podaję z sałatą.
Ale pysznie to wygląda! A jak oryginalnie 🙂
Spaghetti w każdej postaci jest niesamowicie kuszące i smaczne 🙂
Smacznego! 😉
i am craving now! this looks so delicious! yum! Anyway, just dropping by to say hello all the way from the Philippines! I hope you can drop by my blog too and follow along if you like. Have a nice day! 🙂
xoxo, rae
http://www.raellarina.net
INSTAGRAM | TWITTER | FACEBOOK
dziękuję:)
Makaron mogę jeść pod każdą postacią.
Kilka razy robiła takie muszle i za każdym razem wychodzą świetne, ja jeszcze dodaje na wierzch dużo sera, bo uwielbiam go 🙂
😉
też posypuję wierzch serem;)
Makaron mogę jeść codziennie 🙂
Mój syn uwielbia
Zrobiłam ostatnio w makaronie z rurki.
Nie wiem, czy wiesz o czym piszę?
Włoski makaron , sztywny, i podobnie zrobiłam
Pięknie Ci się prezentuje na talerzu
Klasyka ❤️♥️
Mpi rodzice lubią makaron xD
Uwielbiam sos boloński 🙂
moi też;0
tak, tak, wiem, można zrobić albo w rurkach, albo w muszlach;)
;0
ja też;)
Ostatnio przygotowałam dla dzieci na imprezę- dorośli podjadali i wyszło na to ze za mało zrobiłam:)pycha!
przepysznie wyglądaja
Uwielbiam 🙂
Wyglądają mega apetycznie<3
Bardzo je lubię:)
😉
;0
😉
;0
dziękuję 🙂
Super, muszle bardzo ładnie się prezentują 🙂
what a nice blog!
would you like to follow each other?
https://bubasworld.blogspot.com/
😉
Uwielbiam makarony- świetnuy przepis dla mięsożerców ( ja niestety musiałabym z przepisu wyeliminować składnik mięsny 😀 )
Makarony bardzo mi pasują letnią porą 🙂
Makaroniarze xD
😉
można mięso zamienić pieczarkami;0
😉
ojej toż to wygląda przeapetycznie:D
🙂
U mnie dziś rządzi ryż, ale jutro zamące z tymi muszelkami nie ma opsji
Uwielbiam. I dość dawno ich nie robiłam 🙂
Moja córka mogłaby to jeść na okrągło codziennie. Kiedyś byłyśmy 2 tygodnie na Krecie i każdy obiad to był sos boloński z innymi makaronami.
Makaronowe dania to jedne z naszych ulubionych 🙂 Nigdy nie widziałyśmy takich muszelek ale bez glutenu. Ciekawe czy są dostępne 🙂
apetycznie i bardzo ładnie wyglądają!