Obiady

Najszybsze spaghetti ze szparagami

1 Min. czytania

 Wróciłam z magicznego wypadu na Lubelszczyznę. Było wspaniale, pogoda i humory dopisywały. Najadłam rzodkiewek prosto  z pola, i cebularzy z toną maku i pysznej cebuli. Były dziesiątki przechodzonych kilometrów. Co dziwne, chociaż udało mi się jednego dnia zrobić ponad 20 kilometrów, w ogóle nie czułam zmęczenia. Ni grama! Wróciłam najedzona, i z pięknymi wspomnieniami. Zamojszczyzna jest przepiękna. Te widoki i piękne okolice, miejsca warte odwiedzenia, wrócę tam. Obowiązkowo w tym roku! Ale jak wróciłam do domu zapragnęłam świeżego i delikatnego obiadu. Miał być makaron z truskawkami, ale w warzywniaku uśmiechały się do mnie szparagi, ich cena była tak kusząca, że nie mogłam ich nie wziąć. Pęczek, a w zasadzie solidny pęk podzieliłam na dwa i już. Jeden obiad powstał w kwadrans. Lekko, przepysznie i błogo. Rozkosznie maślany smak, całe piękno i prostota szparagów w tym jednym daniu. Polecam zajadać w ciepły dzień  w ogródku, w  towarzystwie lemoniady i radosnego kota!

Składniki:

200 gramów makaronu spaghetti

1 pęczek szparagów

3 ząbki czosnku

1 łyżka oliwy

1 duża łyżka masła

2 łyżki płatków drożdżowych, albo Parmezanu

Sól

Pieprz

Gotujemy makaron al dente. 

Siekam czosnek w plasterki, rozgrzewam oliwę, podsmażam czosnek przez 3 minuty. Szparagi myję, kroję na połówki, wrzucam na patelnię, podsmażam 5 minut, doprawiam solą i pieprzem. Następnie na patelnię dodaję masło, zmniejszam moc palnika, pod patelnią, podgrzewam szparagi przez kolejne 3-4 minuty. 

Odcedzam makaron, wrzucam go na patelnie, kilka razy mieszam. Przekłam spaghetti na talerze, posypuję serem, bądź płatkami drożdżowymi.   Podaję na gorąco.

1477 wpisy

O autorze
Historyczka, która histerycznie kocha dobrą kuchnię i uwielbia tracić czas na wymyślaniu pyszności. Magdalena
Artykuły
Możesz również zobaczyć
Obiady

Pesto z końcówek szparagów

15 Min. gotowania
Sezon szparagi jest zdecydowanie zbyt krótki. Ot, chwila i po nim. Ale mam pewien sposób na przedłużenie sobie tego sezonu-mrożenie. Otóż mrożone…
Obiady

Poznań. Bazylia i Oregano.

2 Min. czytania
Witajcie kochani, dziś zabieram Was na małą kulinarną wycieczkę. Będziemy w Poznaniu, na Starym Rynku. To tutaj znajduje się lokal, gdzie wiele…
Obiady

Mielone z indyka z piekarnika

25 Min. gotowania
Witajcie po majówce. Jak minął Wam ten czas? Ja mam wrażenie, że wykorzystałam piękną pogodę maksymalnie. Bardzo dużo czasu spędziłam w moim…

27 komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna jest chroniona przez reCAPTCHA i Google Politykę Prywatności oraz obowiązują Warunki Korzystania z Usługi.