Obiady

Spaghetti bolońskie z cukinią

1 Min. czytania

 Makaron i sos. Mega szybko i prosto. Ja ostatnio jestem naprawdę zakręcona i żyję w ciągłym niedoczasie, dlatego moja kuchnia serwuje proste i szybkie posiłki. Żeby takie zwykłe spaghetti nie było zwykłe, odmieniłam je dodając cukinię. Kilka chwil i powstało pyszne danie! W sam raz na kolejny zakręcony dzień. Taki kiedy psuje się auto, i pędzisz w pośpiechu na autobus. Spóźniasz się 3 minuty na bezpośredni pociąg do pracy, lecisz na podmiejską kolejkę. W kolejce zamawiasz taksówkę, by odebrała cię prosto z dworca i dowiozła do pracy. To jest ten dzień, kiedy nie jesz śniadania, i w pracy dopada cię wielki głód, a tam tylko paczuszka krakersów, które ktoś napoczął… No cóż, i tak bywa. A jak wiadomo, makaron koi smutki!


Składniki:

200 gramów makaronu spaghetti.

60 dg mięsa mielonego drobiowego

2 małe cukinie

1 średnia cebula

250 ml passaty pomidorowej

3 ząbki czosnku

Suszone oregano

Suszona bazylia

Słodka papryka

Sól

Pieprz

Ser tarty- u mnie mozzarella, dwie garście

1 łyżka oliwy 

Gotuję makaron al dente. 

Rozgrzewam oliwę. Siekam drobno czosnek i cebulkę. Wrzucam na patelnię i podsmażam 5 minut, na małym ogniu. Dodaję mięso i smażę aż mięso przestanie być surowe-około 7 minut. W międzyczasie myję i kroję cukinie w plasterki. Wrzucam na patelnię, doprawiam, podsmażam 2-3 minuty. Zalewam zawartość patelni passatą, duszę danie 15 minut. 

Podaje z makaronem i posypuję serem. 

1503 wpisy

O autorze
Historyczka, która histerycznie kocha dobrą kuchnię i uwielbia tracić czas na wymyślaniu pyszności. Magdalena
Artykuły
Możesz również zobaczyć
Obiady

Oliwa i ogień. Wrocław.

2 Min. czytania
Czas odkryć karty. Dziś zabieram Was na najlepszą pizzę w Polsce. Tak, nie mam co do tego żadnych wątpliwości! Może to źle,…
Obiady

Niedźwiadek pod Holicą.

1 Min. czytania
Czas na małą kulinarną podróż! Dziś zapraszam w Bieszczady, odwiedzimy Niedźwiadka pod Holicą. Czyli kultową knajpę, która znalazła kolejną lokalizację, dużo spokojniejszą…
Obiady

Indyk w Parmezanie

40 minut Min. gotowania
Dziś zapraszam na przepyszny obiad, będzie indyk w Parmezanie. I to nie smażony, a pieczony. Delikatny, soczysty, z niesamowicie chrupiącą i apetyczną…

24 komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna jest chroniona przez reCAPTCHA i Google Politykę Prywatności oraz obowiązują Warunki Korzystania z Usługi.