Obiady

Risotto ze szparagami

1 Min. czytania

 Szparagowo, błogo mi! Ciąg dalszy szparagowych pyszności. Uwielbiam ten smak! Świeże szparagi, ryż, dużo sera! Bardzo kremowe risott, wspaniałe , aromatyczne i naprawdę proste danie. Owszem, wymaga nieco uwagi, bo jednak trzeba dużo mieszać, ale to warte każdej chwili pracy i skupienia. Kluczem do idealnego smaku jest dodatek dobrej jakości wina. Nie warto używać byle czego, bo wino wpływa na smak. Spokojnie, cały alkohol wyparuje, zostawi jedynie niezapomniany aromat. Takie risotto to idealny pomysł na wiosenno-letni obiad. Kilka składników i voila, cieszymy się sezonową kuchnią. Nie wiem jak inni, ale ja uwielbiam szparagi pod każda postacią!  I obecnie mogłabym je jeść codziennie. A to w postaci spaghetti, ale w postaci pysznego risotto. To kto dziś kupuje szparagi i robi to cudo?

P.S. Nie kupujcie szparagów w marketach, w popularnym robaczku, cena to 15 zł, ja na rynku za dwa razy większy pęczek dałam 8 złotych!

Składniki:

Pęczek zielonych szparagów( mogą być też i białe)

200 gramów ryżu

1 lampka białego wina

300 ml bulionu

3 garście tartego Parmezanu

1 mała cebulka

2 ząbki czosnku

1 łyżka oliwy z oliwek

1 łyżka masła

Sól

Pieprz

Szparagi myję, kroję na połówki, odcinam  główki. 

Rozgrzewam oliwę. Siekam drobno czosnek i cebulkę, podsmażam na patelni. Następnie dodaję szparagi ( bez główek), smażę 3 minuty. Czas na ryż, jego też przesmażam aż przestanie być surowy, około 3-4 minut,. zalewam całość połową porcji bulionu, zmniejszam moc kuchenki na najmniejszą. Często mieszam, kiedy ryż wchłonie bulion, dodaję wino. Znów mieszam, doprawiam solą i pieprzem, dolewam bulion. Gdy ryż jest już prawie miękki dodaję ser i masło, mieszam jeszcze minutę. 

Gotowe danie podaję od razu, posypuję odrobiną sera. 

1437 wpisy

O autorze
Historyczka, która histerycznie kocha dobrą kuchnię i uwielbia tracić czas na wymyślaniu pyszności. Magdalena
Artykuły
Możesz również zobaczyć
Obiady

Klopsiki w sosie Marinara.

30 Min. gotowania
Czas na obiadowy konkret, dziś będą klopsiki w sosie Marinara. Pyszne połączenie małych klopsików, makaronu i bardzo intensywnego sosu pomidorowego. Prosty, a…
Obiady

Placki ziemniaczane po góralsku

20 Min. gotowania
Niestety, przeziębienie solidnie mnie rozłożyło. Przez dwa dni leżałam w łóżku, walcząc z ogromnym katarem i bólem zatok. Uwierzcie mi, szczytem moich…
Obiady

Gnocchi z cukinią

10 Min. gotowania
Powroty z urlopu są ciężkie, szczególnie kiedy od razu przygniata ilość pracy. Ale nie ma to jak pożywny obiad, to podstawa. Nie…

24 komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna jest chroniona przez reCAPTCHA i Google Politykę Prywatności oraz obowiązują Warunki Korzystania z Usługi.