Ciasta

Ciasto jogurtowe z kremem i rabarbarem

1 Min. czytania

 Zapraszam na ciasto! Lekkie, pyszne i wyjątkowo wiosenne. Rabarbarowe ciasto jogurtowe. Można powiedzieć-klasyka. Ale nie do końca!  Twistem jest dodatek kremu z mascarpone. Takie to proste, a tak zmienia smak klasyki! Mnie najbardziej kręci tutaj kruszonka. Morze kruszonki! W skrócie, mamy tutaj aż cztery fajne warstwy. Lekkie jogurtowe ciasto, krem z mascarpone, rabarbar i kruszonka. Taki miks nie może nie smakować. Nie wiem jak Wy, ale uwielbiam rabarbar i wszystkie rabarbarowe ciasta. Wyjątkowo je wręcz uwielbiam, bo są jednocześnie słodkie, i kwaskowate, i mocno orzeźwiające. Takie ciasto to kwintesencja wiosny. Uwielbiam je i szczerze polecam. Krem całkiem odmienia smak ciasta i sprawia, że jest bardzo oryginalne. Chociaż to stare, dobrze znane jogurtowe! To co, kto ze mnie piecze ciacho?Ja je upiekłam od razu po przyjeździe z mini urlopu. Bo jednak domowe wypieki, smakują najlepiej! 

Składniki:

2 małe jajka

400 ml jogurtu naturalnego

150 gramów erytrytolu bądź cukru

350 gramów mąki pszennej

70 ml oleju

1 łyżeczka proszku do pieczenia

Skórka z połowy cytryny

Szczypta soli


Krem:

1 duże jajko

4 łyżki erytrytolu bądź cukru

200 gramów serka Mascarpone

Esencja waniliowa


Kruszonka:

100 gramów mąki pszennej

80 gramów erytrytolu albo cukru

80 gramów roztopionego masła

1 łyżeczka esencji waniliowej


Dodatkowo:

masło i bułka tarta do formy

Wszystkie składniki na ciasto należy wyjąć z lodówki na pół godziny przed pieczeniem.

Rabarbar myję, obieram z twardych skórek, kroję w plasterki i odstawiam na bok. 

Rozgrzewam piekarnik do 185 stopni. 

W dużej misce miksuję jajka z erytrytolem, dodaję olej i miksuję dalej. Do jajek dolewam jogurt i skórkę z cytryny, dalej miksuję. Przesiewam do miski mąkę z  solą i proszkiem do pieczenia, miksuję składniki. 

Jajko na krem ubijam ze słodzidłem i wanilią. Dodaję mascarpone, mieszam, 

Z podanych składników zagniatam kruszonkę.

Tortownicę smaruję masłem i wysypuję kaszą manną, wylewam ciasto, wykładam na wierzch krem, wciskam do środka rabarbar, a wierzch posypuje kruszonką. Ciasto piekę 50 -55 minut. 

Po wystudzeniu posypuję cukrem pudrem.

1469 wpisy

O autorze
Historyczka, która histerycznie kocha dobrą kuchnię i uwielbia tracić czas na wymyślaniu pyszności. Magdalena
Artykuły
Możesz również zobaczyć
Ciasta

Wielkanocna babka z gotowanych cytryn

50 Min. gotowania
Nie mogę uwierzyć, że już za tydzień będzie Wielkanoc. Luty zawsze mijał mi szybko, ale tegoroczny marzec pobił wszystkie możliwe rekordy. Sama…
Ciasta

Ciasto z jabłkami i cynamonową skorupką

35 Min. gotowania
Czyż nie wspominałam, że marzy mi się pyszne, domowe ciasto z jabłkami? Chyba coś mówiłam, że planuję upiec domowe ciasto, na znak,…
Bez kategoriiCiasta

Cytrynowe ciasto z pomarańczową galaretką

40 Min. gotowania
Witajcie w niedzielny poranek. Za oknem topnieją resztki śniegu, który padał u nas przez ostatnie trzy dni. W kubku kawa z miodem…

17 komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna jest chroniona przez reCAPTCHA i Google Politykę Prywatności oraz obowiązują Warunki Korzystania z Usługi.