Zapraszam na ciasto! Lekkie, pyszne i wyjątkowo wiosenne. Rabarbarowe ciasto jogurtowe. Można powiedzieć-klasyka. Ale nie do końca! Twistem jest dodatek kremu z mascarpone. Takie to proste, a tak zmienia smak klasyki! Mnie najbardziej kręci tutaj kruszonka. Morze kruszonki! W skrócie, mamy tutaj aż cztery fajne warstwy. Lekkie jogurtowe ciasto, krem z mascarpone, rabarbar i kruszonka. Taki miks nie może nie smakować. Nie wiem jak Wy, ale uwielbiam rabarbar i wszystkie rabarbarowe ciasta. Wyjątkowo je wręcz uwielbiam, bo są jednocześnie słodkie, i kwaskowate, i mocno orzeźwiające. Takie ciasto to kwintesencja wiosny. Uwielbiam je i szczerze polecam. Krem całkiem odmienia smak ciasta i sprawia, że jest bardzo oryginalne. Chociaż to stare, dobrze znane jogurtowe! To co, kto ze mnie piecze ciacho?Ja je upiekłam od razu po przyjeździe z mini urlopu. Bo jednak domowe wypieki, smakują najlepiej!
Składniki:
2 małe jajka
400 ml jogurtu naturalnego
150 gramów erytrytolu bądź cukru
350 gramów mąki pszennej
70 ml oleju
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Skórka z połowy cytryny
Szczypta soli
Krem:
1 duże jajko
4 łyżki erytrytolu bądź cukru
200 gramów serka Mascarpone
Esencja waniliowa
Kruszonka:
100 gramów mąki pszennej
80 gramów erytrytolu albo cukru
80 gramów roztopionego masła
1 łyżeczka esencji waniliowej
Dodatkowo:
masło i bułka tarta do formy
Wszystkie składniki na ciasto należy wyjąć z lodówki na pół godziny przed pieczeniem.
Rabarbar myję, obieram z twardych skórek, kroję w plasterki i odstawiam na bok.
Rozgrzewam piekarnik do 185 stopni.
W dużej misce miksuję jajka z erytrytolem, dodaję olej i miksuję dalej. Do jajek dolewam jogurt i skórkę z cytryny, dalej miksuję. Przesiewam do miski mąkę z solą i proszkiem do pieczenia, miksuję składniki.
Jajko na krem ubijam ze słodzidłem i wanilią. Dodaję mascarpone, mieszam,
Z podanych składników zagniatam kruszonkę.
Tortownicę smaruję masłem i wysypuję kaszą manną, wylewam ciasto, wykładam na wierzch krem, wciskam do środka rabarbar, a wierzch posypuje kruszonką. Ciasto piekę 50 -55 minut.
Po wystudzeniu posypuję cukrem pudrem.
Na ciasto jogurtowe to ja zawsze jestem chętna 🙂
Na pewno objadłabym się takim ciastem.
🙂
🙂
Ciasto jest moim ulubionym, dzięki za udostępnienie przepisu.
cheap lace front wigs
rabarbar na czasie:)
🙂
oj tak!
Fajnie to napisałaś, ale nie mogę się doczytać jak z tym rabarbarem. 😀
doczytaj, wszystko jest opisane krok po kroku.
Takiego ciasta jeszcze nie jadłam, więc chętnie skorzystam z przepisu 😀 Pozdrawiam.
jadłabym wszystko:D
zapraszam!
polecam!
Pyszniutkie 🙂
a rzeczywiście,teraz widzę 😀
Kiedyś nie lubiłam rabarbaru, a teraz to dla mnie kwintesencja lata 🙂