Dziś kolejna rzecz z cyklu, nie lubię, ale spróbuję polubić. Zapraszam na wiosenny bigosik, lekki obiad. Delikatny, wiosenny, pełen smaku. Co mnie zaskoczyło, taki bigosik robi się szybko, a smakuje? Wybitnie! Nigdy nie byłam fanką bigosów. Aż zrobiłam go sama. Wyszedł mi wyjątkowo wiosenny bigosik, pełen smaku. Z dodatkiem marchewki i całym pęczkiem koperku! Takie danie, które nie da się nie zjeść ze smakiem. Najpierw zjadłam łyżkę, a następnie popędziłam po dokładkę! Takie cuda. Takie proste składniki i wyjątkowo prosty przepis. To co najprostsze, jest najlepsze. Świeże, dobre warzywa, najlepiej z rynku, kilka podstawowych przypraw i wychodzi pyszne danie. Polecam każdemu, a szczególnie tym, którzy nie przepadali za takim bigosikiem.
Słonecznej niedzieli Wam życzę!
Składniki:
1 główka młodej kapusty
2 marchewki
1 młoda cebula
1 pętko dobrej jakości kiełbasy
1 pęczek koperku
2 łyżki masła
2 łyżki mąki pszennej
2 listki laurowe
2 ziela angielskie
Duża szczypta mielonego kminku
Sól
Pieprz
Szklanka wody
Do podania:
młode ziemniaki, bądź pieczywo
W garnku z grubym dnem rozgrzewam łyżkę masła. Siekam cebulę, wrzucam na masło. Podsmażam 2-3 minuty, ma jedynie lekko zmięknąć. Kiełbasę kroję w plasterki,wrzucam do cebuli, podsmażam 5 minut. Obieram marchewki, siekam w półplasterki, wrzucam do garnka.
Siekam kapustę, wrzucam ją do kiełbasy i cebuli, zalewam wodą. Dodaję przyprawy. Gotuję całość 25 minut.
Na patelni rozgrzewam masło, dodaje mąkę, robię jasną zasmażkę. Siekam koperek, do bigosiku dodaję zasmażkę i koperek. Często mieszając gotuję go 5-7 minut.
Gotowe danie podaję z młodymi ziemniakami, albo z pieczywem.
Lekko sezonowo 🙂 napenwo smacznie 🙂
A ja uwielbiam bigos! Musze spróbować takiej lżeszej wersji 🙂
Muszę zrobić 🙂
pycha omom bym jadła:)
Narobiłaś mi smaka 😀
Pozdrawiam.
Wygląda rewelacyjnie!
Miło mi:)
:=
🙂
🙂
🙂
🙂
Bardzo fajna bigosowa wersja na lato 🙂
teściowa taki często robi:D
Takiego jeszcze nie jadłem, zawsze u mnie bigos jest robiony z kapusty kiszonej. 😉
Bardzo lubię młodą kapustę w każdej wersji 🙂 bigosik bardzo apetyczny 🙂
Bardzo smacznie 🙂
oj jak ja kocham młoda kapustke…