Obiady

Wiosenny bigosik

1 Min. czytania

 Dziś kolejna rzecz z cyklu, nie lubię, ale spróbuję polubić. Zapraszam na wiosenny bigosik, lekki obiad. Delikatny, wiosenny, pełen smaku. Co mnie zaskoczyło, taki bigosik robi się szybko, a smakuje? Wybitnie! Nigdy nie byłam fanką bigosów. Aż zrobiłam go sama. Wyszedł mi wyjątkowo wiosenny bigosik, pełen smaku. Z dodatkiem marchewki i całym pęczkiem koperku! Takie danie, które nie da się nie zjeść ze smakiem. Najpierw zjadłam łyżkę, a następnie popędziłam po dokładkę! Takie cuda. Takie proste składniki i wyjątkowo prosty przepis. To co najprostsze, jest najlepsze. Świeże, dobre warzywa, najlepiej z rynku, kilka podstawowych przypraw i wychodzi pyszne danie. Polecam każdemu, a szczególnie tym, którzy nie przepadali za takim bigosikiem. 

Słonecznej niedzieli Wam życzę!

                                                                          Składniki:

1 główka młodej kapusty

2 marchewki

1 młoda cebula

1 pętko dobrej jakości kiełbasy 

1 pęczek koperku

2 łyżki masła

2 łyżki mąki pszennej

2 listki laurowe

2 ziela angielskie

Duża szczypta mielonego kminku

Sól

Pieprz

Szklanka wody


Do podania:

młode ziemniaki, bądź pieczywo

W garnku z grubym dnem rozgrzewam łyżkę masła. Siekam cebulę, wrzucam na masło. Podsmażam 2-3 minuty, ma jedynie lekko zmięknąć. Kiełbasę kroję w plasterki,wrzucam do cebuli, podsmażam 5 minut. Obieram marchewki, siekam w półplasterki, wrzucam do garnka.  

Siekam kapustę, wrzucam ją do kiełbasy i cebuli, zalewam wodą. Dodaję przyprawy. Gotuję całość 25 minut. 

Na patelni rozgrzewam masło, dodaje mąkę, robię jasną zasmażkę. Siekam koperek, do bigosiku dodaję zasmażkę i koperek. Często mieszając gotuję go 5-7 minut. 

Gotowe danie podaję z młodymi ziemniakami, albo z pieczywem. 

1438 wpisy

O autorze
Historyczka, która histerycznie kocha dobrą kuchnię i uwielbia tracić czas na wymyślaniu pyszności. Magdalena
Artykuły
Możesz również zobaczyć
Obiady

Klopsiki w sosie Marinara.

30 Min. gotowania
Czas na obiadowy konkret, dziś będą klopsiki w sosie Marinara. Pyszne połączenie małych klopsików, makaronu i bardzo intensywnego sosu pomidorowego. Prosty, a…
Obiady

Placki ziemniaczane po góralsku

20 Min. gotowania
Niestety, przeziębienie solidnie mnie rozłożyło. Przez dwa dni leżałam w łóżku, walcząc z ogromnym katarem i bólem zatok. Uwierzcie mi, szczytem moich…
Obiady

Gnocchi z cukinią

10 Min. gotowania
Powroty z urlopu są ciężkie, szczególnie kiedy od razu przygniata ilość pracy. Ale nie ma to jak pożywny obiad, to podstawa. Nie…

18 komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna jest chroniona przez reCAPTCHA i Google Politykę Prywatności oraz obowiązują Warunki Korzystania z Usługi.