Obiady

Naleśniki orzechowe z ricottą i truskawkami

1 Min. czytania

Naleśniki to jedno z tych dań, które mogłabym zajadać dzień w dzień. Czy to w wersji na ostro czy słodko. Chociaż przyznam się szczerze-te na słodko są władcami mego serca.
Te naleśniki są troszkę inne. Postanowiłam zużyć mąkę orzechową, która zalega w szafce. Jej dodatek sprawił,że naleśniki miały ciekawy, delikatnie orzechowy smak. A nadzienie z ricotty jest delikatniejsze i bardziej kremowe niż to ze zwykłego twarogu. Mogliby ustawowo wprowadzić każdym piątek dniem naleśnika na słodko. Nie miałabym nic przeciwko.

Składniki:
Maślanka-pół szklani
Mleko-pół szklanki
Mąka pszenna-200 gram
Mąka orzechowa-100 gram
2 jajka
Cukier-łyżka
Masło-1 łyżka
szczypta cynamonu
Proszek do pieczenia-łyżeczka
Nadzienie:
Ricotta- najlepsza jest sernikowa już zmielona, 300 gram
2 żółtka
Rodzynki
Skórka pomarańczowa
Laska wanilii
Truskawki
Serek wiejski
Cukier-2 łyżki

Przygotowanie zaczynamy od ciasta. Wiem,że mój przepis nie jest tym najbardziej tradycyjnym,w  końcu mamy tu maślankę, masło,cynamon. Z tych składników wyjdą jednak pyszne naleśniki, idealnie pasujące do farszu. Maślankę łączę z mlekiem,jajkami i cynamonem, dodaję łyżkę cukru. Obie mąki łączę z proszkiem do pieczenia, delikatnie wsypuję do masy jajecznej. Na koniec czas na masło- wcześniej oczywiście stopione. Ciasto mieszam aż uzyska gładką konsystencję bez grudek, można użyć do tego miksera, ja wolę używać trzepaczki. Gotowe ciasto zostawiam na 15 minut, a następnie smażę cienkie naleśniki.
Nadzienie- ricottę mieszam z żółtkiem. Najlepiej tutaj użyć ricotty sernikowej, w wiaderku. Dodaję namoczone rodzynki, skórkę pomarańczową i ziarenka wanilii. Farszem smaruję gotowe naleśniki. Podpiekam je parę minut w piekarniku, aż delikatnie zbrązowieją. Podaję je z truskawkami, i serkiem wiejskim wymieszanym z cukrem. I wychodzi lekka fantazja na temat klasyki.

1500 wpisy

O autorze
Historyczka, która histerycznie kocha dobrą kuchnię i uwielbia tracić czas na wymyślaniu pyszności. Magdalena
Artykuły
Możesz również zobaczyć
Obiady

Oliwa i ogień. Wrocław.

2 Min. czytania
Czas odkryć karty. Dziś zabieram Was na najlepszą pizzę w Polsce. Tak, nie mam co do tego żadnych wątpliwości! Może to źle,…
Obiady

Niedźwiadek pod Holicą.

1 Min. czytania
Czas na małą kulinarną podróż! Dziś zapraszam w Bieszczady, odwiedzimy Niedźwiadka pod Holicą. Czyli kultową knajpę, która znalazła kolejną lokalizację, dużo spokojniejszą…
Obiady

Indyk w Parmezanie

40 minut Min. gotowania
Dziś zapraszam na przepyszny obiad, będzie indyk w Parmezanie. I to nie smażony, a pieczony. Delikatny, soczysty, z niesamowicie chrupiącą i apetyczną…

20 komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna jest chroniona przez reCAPTCHA i Google Politykę Prywatności oraz obowiązują Warunki Korzystania z Usługi.