Obiady

Naleśniki orzechowe z ricottą i truskawkami

1 Min. czytania

Naleśniki to jedno z tych dań, które mogłabym zajadać dzień w dzień. Czy to w wersji na ostro czy słodko. Chociaż przyznam się szczerze-te na słodko są władcami mego serca.
Te naleśniki są troszkę inne. Postanowiłam zużyć mąkę orzechową, która zalega w szafce. Jej dodatek sprawił,że naleśniki miały ciekawy, delikatnie orzechowy smak. A nadzienie z ricotty jest delikatniejsze i bardziej kremowe niż to ze zwykłego twarogu. Mogliby ustawowo wprowadzić każdym piątek dniem naleśnika na słodko. Nie miałabym nic przeciwko.

Składniki:
Maślanka-pół szklani
Mleko-pół szklanki
Mąka pszenna-200 gram
Mąka orzechowa-100 gram
2 jajka
Cukier-łyżka
Masło-1 łyżka
szczypta cynamonu
Proszek do pieczenia-łyżeczka
Nadzienie:
Ricotta- najlepsza jest sernikowa już zmielona, 300 gram
2 żółtka
Rodzynki
Skórka pomarańczowa
Laska wanilii
Truskawki
Serek wiejski
Cukier-2 łyżki

Przygotowanie zaczynamy od ciasta. Wiem,że mój przepis nie jest tym najbardziej tradycyjnym,w  końcu mamy tu maślankę, masło,cynamon. Z tych składników wyjdą jednak pyszne naleśniki, idealnie pasujące do farszu. Maślankę łączę z mlekiem,jajkami i cynamonem, dodaję łyżkę cukru. Obie mąki łączę z proszkiem do pieczenia, delikatnie wsypuję do masy jajecznej. Na koniec czas na masło- wcześniej oczywiście stopione. Ciasto mieszam aż uzyska gładką konsystencję bez grudek, można użyć do tego miksera, ja wolę używać trzepaczki. Gotowe ciasto zostawiam na 15 minut, a następnie smażę cienkie naleśniki.
Nadzienie- ricottę mieszam z żółtkiem. Najlepiej tutaj użyć ricotty sernikowej, w wiaderku. Dodaję namoczone rodzynki, skórkę pomarańczową i ziarenka wanilii. Farszem smaruję gotowe naleśniki. Podpiekam je parę minut w piekarniku, aż delikatnie zbrązowieją. Podaję je z truskawkami, i serkiem wiejskim wymieszanym z cukrem. I wychodzi lekka fantazja na temat klasyki.

1473 wpisy

O autorze
Historyczka, która histerycznie kocha dobrą kuchnię i uwielbia tracić czas na wymyślaniu pyszności. Magdalena
Artykuły
Możesz również zobaczyć
Obiady

Pesto z końcówek szparagów

15 Min. gotowania
Sezon szparagi jest zdecydowanie zbyt krótki. Ot, chwila i po nim. Ale mam pewien sposób na przedłużenie sobie tego sezonu-mrożenie. Otóż mrożone…
Obiady

Poznań. Bazylia i Oregano.

1 Min. czytania
Witajcie kochani, dziś zabieram Was na małą kulinarną wycieczkę. Będziemy w Poznaniu, na Starym Rynku. To tutaj znajduje się lokal, gdzie wiele…
Obiady

Mielone z indyka z piekarnika

25 Min. gotowania
Witajcie po majówce. Jak minął Wam ten czas? Ja mam wrażenie, że wykorzystałam piękną pogodę maksymalnie. Bardzo dużo czasu spędziłam w moim…

20 komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna jest chroniona przez reCAPTCHA i Google Politykę Prywatności oraz obowiązują Warunki Korzystania z Usługi.