Już pisałam,że kocham naleśniki i jestem otwarta na wszelkie innowacje. Te naleśniki jednak wydawały mi się dość dziwne. Bo jak to, bez mąki, bez jajek? Spróbowałam jednak i muszę przyznać,że wyszły wprost boskie. Szalenie delikatne w smaku, bo na patelni smażyły się pięknie. Zwarte, kuszące aromatem jak z porannej kaszki manny. Idealne na powolne śniadanie, słodki obiad czy kolację. W zasadzie można je jeść kiedy tylko najdzie nas na nie ochota. Banalne w wykonaniu, bo na pewno nie w smaku. Ja podałam je z jabłkami w karmelu. Pyszne, urocze zielone jabłuszka otulone karmelowym smakiem. Jestem w naleśnikowym niebie.
Składniki na 4 naleśniki:
Kasza manna -pół szklanki
Mleko-szklanka
Olej-łyżka
Aromat śmietankowy
2 jabłka ( ja użyłam Granny Smith)
Łyżka masła
Łyżka cukru
Same naleśniki robi się bardzo prosto. Kaszę zalewamy mlekiem, dodajemy olej i aromat. Oczywiście można dodać swój ulubiony, albo zastąpić go wanilią, cynamonem, czy kakao. Masę zostawiamy na minimum pół godziny.Od czasu do czasu warto ją przemieszać.
W tym czasie może przygotować jabłka. Umyte owoce kroimy w ósemki. Na patelni rozgrzewamy masło z cukrem, gdy masa się połączy wrzucamy jabłka i smażymy aż staną się miękkie. Ja wolę jak są tylko delikatnie miękkie, i zostają lekko twardawe, ale jest to kwestia gustu.
Gotowe jabłka odstawiamy na bok. Mocno rozgrzewamy patelnię do smażenia naleśników,wylewamy ciasto i smażymy z dwóch stron. Przewracamy na drugą stronę gdy wierzchnia część zetnie się całkowicie. Podajemy ciepłe z jabłkami.
Ale narobiłaś mi smaku 🙂 Kasza manna to powinna być ta błyskawiczna?
smacznie:)
Bardzo ciekawa propozycja 🙂
Oj tak, naleśniki z kaszy manny są wspaniałe 😉
Bez różnicy, i tak się namoczy w mleku 🙂 Ja użyłam zwykłej 🙂
Smakują jak kasza manna tyle,że w innej formie 🙂
Jakaś odmiana od zwykłych naleśników 🙂
O kurczę! Ja jeszcze przed śniadaniem, a tu takie smakowite naleśniki! Ja robiłam ostatnio knedle z kaszy manny, ale na naleśniki bym nie wpadła. Muszę wypróbować! Dzięki za super pomysł!
Pozdrawiam!!!
Knedli z kaszy nie jadłam. Teraz ja jestem ciekawa jak je zrobić 🙂
Te naleśniki są proste i naprawdę pyszne 🙂
Jeszcze takich naleśników nie jadłam, świetna propozycja
Warto spróbować bo są pyszne 🙂
Nawet bardzo 🙂
takich nie robiłam anie nie jadłam ale zaciekawiły mnie
Ciekawy pomysł na naleśniki, zapachniało smażonymi jabłkami 🙂
Warto je zrobić- minimum pracy, maksimum smaku 🙂
Jak zobaczyłam przepis od razu je zrobiłam- ciekawa odmiana 🙂
Świetny pomysł:). Zapisuję do listy deserów do wypróbowania!
koniecznie wypróbuj, proste a pyszne 🙂
Ale pyszności *.*
Ano pyszność 🙂
już widziałam kilkakrotnie na blogach naleśniki z kaszy manny ,ale jeszcze nie próbowałam 🙂
Dzięki za super przepis. Naleśniki wyszły pyszne! Takie mieciutkie i pachnące! Ja podałam je z jogurtem naturalnym i jagodami, niebo w gębie!!! Polecam!