Obiady

Naleśniki z kaszy manny i jabłka w karmelu

1 Min. czytania

Już pisałam,że kocham naleśniki i jestem otwarta na wszelkie innowacje. Te naleśniki jednak wydawały mi się dość dziwne. Bo jak to, bez mąki, bez jajek? Spróbowałam jednak i muszę przyznać,że wyszły wprost boskie. Szalenie delikatne w smaku, bo na patelni smażyły się pięknie. Zwarte, kuszące aromatem jak z porannej kaszki manny. Idealne na powolne śniadanie, słodki obiad czy kolację. W zasadzie można je jeść kiedy tylko najdzie nas na nie ochota. Banalne w wykonaniu, bo na pewno nie w smaku. Ja podałam je z jabłkami w karmelu. Pyszne, urocze zielone jabłuszka otulone karmelowym smakiem. Jestem w naleśnikowym niebie.

Składniki na 4 naleśniki:
Kasza manna -pół szklanki
Mleko-szklanka
Olej-łyżka
Aromat śmietankowy
2 jabłka ( ja użyłam Granny Smith)
Łyżka masła
Łyżka cukru
Same naleśniki robi się bardzo prosto. Kaszę zalewamy mlekiem, dodajemy olej i aromat. Oczywiście można dodać swój ulubiony, albo zastąpić go wanilią, cynamonem, czy kakao. Masę zostawiamy na minimum pół godziny.Od czasu do czasu warto ją przemieszać.
W tym czasie może przygotować jabłka. Umyte owoce kroimy w ósemki. Na patelni rozgrzewamy masło z cukrem, gdy masa się połączy wrzucamy jabłka i smażymy aż staną się miękkie. Ja wolę jak są tylko delikatnie miękkie, i zostają lekko twardawe, ale jest to kwestia gustu.
Gotowe jabłka odstawiamy na bok. Mocno rozgrzewamy patelnię do smażenia naleśników,wylewamy ciasto i smażymy z dwóch stron. Przewracamy na drugą stronę gdy wierzchnia część zetnie się całkowicie. Podajemy ciepłe z jabłkami.

1500 wpisy

O autorze
Historyczka, która histerycznie kocha dobrą kuchnię i uwielbia tracić czas na wymyślaniu pyszności. Magdalena
Artykuły
Możesz również zobaczyć
Obiady

Oliwa i ogień. Wrocław.

2 Min. czytania
Czas odkryć karty. Dziś zabieram Was na najlepszą pizzę w Polsce. Tak, nie mam co do tego żadnych wątpliwości! Może to źle,…
Obiady

Niedźwiadek pod Holicą.

1 Min. czytania
Czas na małą kulinarną podróż! Dziś zapraszam w Bieszczady, odwiedzimy Niedźwiadka pod Holicą. Czyli kultową knajpę, która znalazła kolejną lokalizację, dużo spokojniejszą…
Obiady

Indyk w Parmezanie

40 minut Min. gotowania
Dziś zapraszam na przepyszny obiad, będzie indyk w Parmezanie. I to nie smażony, a pieczony. Delikatny, soczysty, z niesamowicie chrupiącą i apetyczną…

22 komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna jest chroniona przez reCAPTCHA i Google Politykę Prywatności oraz obowiązują Warunki Korzystania z Usługi.