Desery

Jagodowy koktajl

1 Min. czytania

Nie byłam nigdy wielką fanką koktajli. A szczególnie nie lubiłam tych na bazie maślanki. Nie mogłam patrzeć na maślankę. Pamiętam jak raz podczas wakacji ciocia na siłę kazała nam ją pić do obiadu. Uciekłam z płaczem. Tak więc moje życie polegało na unikaniu maślanki. Aż w pewnej miłej kawiarni nad morzem zamówiłam koktajl. Oczarowana smakiem i wyglądem poprosiłam o przepis. Jakie było zdziwienie kiedy okazało się,że ten przysmak to maślanka i maliny. Maliny zastąpiły jagody, a koktajl na znienawidzonej maślance wyszedł przepyszny, obłędnie jagodowy i orzeźwiający. Idealny na letni podwieczorek.

Składniki na dwie porcje:
Maślanka- 0,5 litra
Jagody-szklanka
Cukier-wedle preferencji
Listki mięty
Jagody myjemy- ja jestem bardziej święta niż sanepid i płuczę je i płuczę, i płuczę aż do znudzenia. 
Maślankę wlewamy do wysokiego naczynia, dodajemy jagody i cukier- blendujemy. 
Dekorujemy miętą.
Aby koktajl był bardziej deserowy można na wierzch dodać bitej śmietany. 

1468 wpisy

O autorze
Historyczka, która histerycznie kocha dobrą kuchnię i uwielbia tracić czas na wymyślaniu pyszności. Magdalena
Artykuły
Możesz również zobaczyć
Desery

Jabłkowe bułeczki z cynamonową kruszonką

20 minut Min. gotowania
Witajcie, jakie macie plany na majówkę? Ja zostaję w domu, ale na pewno nie będę się nudzić! W końcu mieszkam nad samym…
Desery

Brownie jaglane z bananami i przyprawą korzenną

40 Min. gotowania
Witajcie kochani! Jak dobrze zacząć nowy tydzień? Może przepisem na jaglane Brownie? Ten wypiek, to prawdziwy deser. Ale w jego składzie nie…
Desery

Deser jogurtowy na wrzesień.

30 Min. gotowania
Dziś poprawiamy sobie humor. Tak w środku tygodnia, przed Wami jogurtowy deser z brzoskwiniami! Każdy z nas ma czasami okresy, gdy praca…

19 komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna jest chroniona przez reCAPTCHA i Google Politykę Prywatności oraz obowiązują Warunki Korzystania z Usługi.