Obiady

Smażony makaron z wołowiną

1 Min. czytania

Nie będę zbyt oryginalna jeżeli powiem,że uwielbiam makaron. A jeszcze jak ten makaron jest smażony z pysznymi dodatkami… Nie sposób odpędzić mnie od podjadania. Stoję więc nad tym wokiem i co rusz chcę więcej i więcej. W sumie nie dziwię się samej sobie. To danie jest po prostu pyszne, proste i kolorowe. Makaron, kruche warzywa i delikatne kawałki wołowiny. Smakowało nawet tacie- wielkiemu przeciwnikowi makaronu.  Po takim obiedzie mam ochotę na więcej kulinarnych szaleństw.

Składniki:
Makaron Chow Mein – 250 gram
Wołowina- 400 gram ( można użyć wołowiny na gulasz)
2 duże marchewki
Papryka
2 ząbki czosnku
Kawałek imbiru
Szczypiorek
Sos sojowy- 3 łyżki
Olej (najlepiej sezamowy)
Po szczypcie chilli i pieprzu

Zaczynamy od przygotowania makaronu- zalewamy go wrzątkiem, zostawiamy na 3 minuty i odcedzamy.
Wołowinę kroimy w paski, tak samo jak marchewkę i paprykę.
W woku rozgrzewamy łyżkę oleju, dodajemy wołowinę i smażymy około 5 minut, a następnie zdejmujemy ją z woka.
Do pozostałego oleju dodajemy sos sojowy i jeszcze jedną łyżkę oleju, wrzucamy marchewkę a po dwóch minutach paprykę. Po kolejnych 3 minutach dodajemy ząbek czosnku pokrojony w plasterki i imbir. Na koniec dodajemy szczypiorek.

Pozwalamy warzywom chwilę się podsmażyć, a następnie dorzucamy mięso i smażymy kolejne 2-3 minuty. Doprawiamy pieprzem. Na końcu wsypujemy makaron i podsmażamy całość dosłownie 2 minuty.
I gotowe.

1503 wpisy

O autorze
Historyczka, która histerycznie kocha dobrą kuchnię i uwielbia tracić czas na wymyślaniu pyszności. Magdalena
Artykuły
Możesz również zobaczyć
Obiady

Oliwa i ogień. Wrocław.

2 Min. czytania
Czas odkryć karty. Dziś zabieram Was na najlepszą pizzę w Polsce. Tak, nie mam co do tego żadnych wątpliwości! Może to źle,…
Obiady

Niedźwiadek pod Holicą.

1 Min. czytania
Czas na małą kulinarną podróż! Dziś zapraszam w Bieszczady, odwiedzimy Niedźwiadka pod Holicą. Czyli kultową knajpę, która znalazła kolejną lokalizację, dużo spokojniejszą…
Obiady

Indyk w Parmezanie

40 minut Min. gotowania
Dziś zapraszam na przepyszny obiad, będzie indyk w Parmezanie. I to nie smażony, a pieczony. Delikatny, soczysty, z niesamowicie chrupiącą i apetyczną…

18 komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna jest chroniona przez reCAPTCHA i Google Politykę Prywatności oraz obowiązują Warunki Korzystania z Usługi.