Ciasta

Serowo-wiśniowo

2 Min. czytania

Lubię te swoje szybkie ciasta, raz, dwa i gotowe. Ale czasem mam ochotę na to by po prostu posiedzieć w kuchni, nieźle się zmęczyć i wybrudzić wszystko dookoła i cieszyć pieczeniem. Tak właśnie było wczoraj. Chciałam wykorzystać wolny czas i spędzić go mieszając, ucierając i pozbawiając pestek wiśnie. Pracy było troszkę więcej niż zwykle, zmywania co niemiara bo po zabawie z wiśniami kuchnia wyglądała jak miejsce krwawej jatki, ale za to ile radości gdy z piekarnika zaczął się unosić się aromat tego przepysznego ciasta. Delikatne i bardzo wilgotne, do tego kwaskowate wiśnie i warstwa serowa pomiędzy ciastem. Połączenie idealne. W domu ciasto zostało nazwane „genialnym” i zniknęło błyskawicznie. Babcia zamówiła parę kawałków na wynos. Wieść o cieście niosła się po mieście.

 Składniki:
Mąka pszenna- 300 gram
Masło-120 gram
Cukier-pół szklanki
3 jajka
Twaróg mielony-350 gram
Budyń waniliowy-pół paczki
Esencja waniliowa
Aromat pomarańczowy
Wiśnie-szklanka
Cukier waniliowy
Proszek do pieczenia-1,5 łyżeczki
Odrobina kakao
Zaczynamy od pozbawienie wiśni pestek. Na szczęście przypomniałam sobie,że warto założyć fartuszek przy tej czynności. Po tym jak kuchnia zaczęła przypominać scenografię do serialu Dexter moje wiśnie były gotowe. Szkoda tylko, że nikt nie chciał pomóc mi w pozbyciu się dowodów zbrodni.
Teraz musimy przygotować warstwę serową. Mielony twaróg- ale nie taki w wiaderku do sernika, nie lubię ich, zawsze kupuję mielony w kostce przekładam do miseczki, mieszam z aromatem pomarańczowym, jajkiem, budyniem śmietankowym i cukrem-1/4 szklanki. Masę chowam do lodówki. 
Teraz ciasto. Ucieram masło z cukrem, dodaję żółtka, esencję waniliową (można dodać aromat), mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i całość mieszam. Białka ubijam na sztywno (można dodać sól) i dodaję do ciasta. Całość mieszam już bardzo delikatnie. 
Blaszkę do pieczenia smaruję masłem, wysypuję bułką tartą. Na dno nakładam połowę ciasta. Na nie połowa wiśni, a na nie nadzienie serowe.

Na nadzieniu nakładam trochę ciasta, na nie wiśnie, na to resztę ciasta. 

Na sam wierzch sypię łyżkę kakao, i mieszam całość tworząc kakao wiry. Tę część można śmiało pominąć. I ostatni punkt programu- 2 łyżki wody mieszam z cukrem waniliowym. Glazurą polewam ciasto i wkładam je na około 65 minut do pieca nagrzanego do 185 stopni.

Po upieczeniu posypuję cukrem pudrem.

I moje ciasto, delikatne i lekko kwaskowate gotowe.

1491 wpisy

O autorze
Historyczka, która histerycznie kocha dobrą kuchnię i uwielbia tracić czas na wymyślaniu pyszności. Magdalena
Artykuły
Możesz również zobaczyć
Ciasta

Błyskawiczne ciasto ze śliwkami

50 Min. gotowania
Dziś czas na śliwki! A dokładniej na błyskawicznie ciasto ze śliwkami. Ten tydzień był po prostu wstępem do jesieni. Co prawda mam…
Ciasta

Rustykalna tarta

30 minut Min. gotowania
Dziś mam dla Was coś niesamowitego. Na samo wspomnienie tego ciasta, cieszy mi się buzia. To po prostu najlepsza tarta pod słońcem….
Ciasta

Brownie z morelami i migdałami

30 minut Min. gotowania
Dziś będzie bardzo, ale to bardzo słodko. I mocno czekoladowo. Bo czego jak czego, ale brakowało mi czekoladowej osłody i pociechy. Wiecie,…

29 komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna jest chroniona przez reCAPTCHA i Google Politykę Prywatności oraz obowiązują Warunki Korzystania z Usługi.