Ciasta

Porzeczkowe kruszonkowe

1 Min. czytania

Czasem tak mam- za mną szalony dzień w pracy, masa obowiązków jeszcze przede mną i aby jakoś uprzyjemnić sobie taki dzień piekę ciasto. Oczywiście nic wymyślnego, raczej coś na szybko. Coś co szybko poprawi nastrój, zaspokoi apetyt na słodkości a swoim aromatem wypełni cały dom. Takie jest to ciasto – pyszne, błyskawiczne i proste. Idealne z różnymi owocami. Ja wybrałam wersję z porzeczkami, ale można użyć swoich ulubionych. Ciasto będzie pyszne zarówno z truskawkami, jagodami, malinami, brzoskwiniami…. Do wyboru do koloru. Samo ciasto jest idealnym połączeniem wilgotnego spodu, warstwy owoców, i maksymalnie chrupiąca kruszonka. Jest zbyt dobre by nazywać je ciastem codziennym. To mistrzostwo prostoty.
Składniki:
2 jajka
300 gram mąki pszennej
125 gram masła
1/3 szklanki cukru
budyń waniliowy-pół paczki
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
Szklanka porzeczek
2-3 łyżki mleka
cukier z prawdziwą wanilią-paczka

  Przygotowanie jest niemal banalne. Masło ucieramy z cukrem na puch. Dodajemy jajka. Dosypujemy mąkę, proszek do pieczenia i budyń. Jeżeli ciasto jest za gęste dodajemy mleko. 
Porzeczki płuczemy na sicie, następnie wykładamy je na cieście. Owoce przykrywamy kruszonką-25 gram masła, 50 gram mąki i cukier waniliowy. Całość ma mieć piaskową strukturę. Kruszonką przykrywamy ciasto i pieczemy je około 40 minut w 185 stopniach. Po ostygnięciu posypujemy cukrem pudrem.

Ciasto warto zostawić po upieczeniu by całkowicie wystygło. Dzięki temu łatwo się kroi. Próbowałam z takim nie do końca wystudzonym. Jeżeli chcecie ciasto jeść łyżeczką w pucharku to polecam.
Ja dodaję mało cukru- fascynuje mnie kwaskowata nuta porzeczek nie ukrywam ją pod warstwą cukru. Ale oczywiście tym co wolą słodkości słodsze polecam zwiększyć ilość cukru w cukrze.

1468 wpisy

O autorze
Historyczka, która histerycznie kocha dobrą kuchnię i uwielbia tracić czas na wymyślaniu pyszności. Magdalena
Artykuły
Możesz również zobaczyć
Ciasta

Wielkanocna babka z gotowanych cytryn

50 Min. gotowania
Nie mogę uwierzyć, że już za tydzień będzie Wielkanoc. Luty zawsze mijał mi szybko, ale tegoroczny marzec pobił wszystkie możliwe rekordy. Sama…
Ciasta

Ciasto z jabłkami i cynamonową skorupką

35 Min. gotowania
Czyż nie wspominałam, że marzy mi się pyszne, domowe ciasto z jabłkami? Chyba coś mówiłam, że planuję upiec domowe ciasto, na znak,…
Bez kategoriiCiasta

Cytrynowe ciasto z pomarańczową galaretką

40 Min. gotowania
Witajcie w niedzielny poranek. Za oknem topnieją resztki śniegu, który padał u nas przez ostatnie trzy dni. W kubku kawa z miodem…

17 komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna jest chroniona przez reCAPTCHA i Google Politykę Prywatności oraz obowiązują Warunki Korzystania z Usługi.