
Czasem tak mam- za mną szalony dzień w pracy, masa obowiązków jeszcze przede mną i aby jakoś uprzyjemnić sobie taki dzień piekę ciasto. Oczywiście nic wymyślnego, raczej coś na szybko. Coś co szybko poprawi nastrój, zaspokoi apetyt na słodkości a swoim aromatem wypełni cały dom. Takie jest to ciasto – pyszne, błyskawiczne i proste. Idealne z różnymi owocami. Ja wybrałam wersję z porzeczkami, ale można użyć swoich ulubionych. Ciasto będzie pyszne zarówno z truskawkami, jagodami, malinami, brzoskwiniami…. Do wyboru do koloru. Samo ciasto jest idealnym połączeniem wilgotnego spodu, warstwy owoców, i maksymalnie chrupiąca kruszonka. Jest zbyt dobre by nazywać je ciastem codziennym. To mistrzostwo prostoty.
Składniki:
2 jajka
300 gram mąki pszennej
125 gram masła
1/3 szklanki cukru
budyń waniliowy-pół paczki
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
Szklanka porzeczek
2-3 łyżki mleka
cukier z prawdziwą wanilią-paczka


Ciasto warto zostawić po upieczeniu by całkowicie wystygło. Dzięki temu łatwo się kroi. Próbowałam z takim nie do końca wystudzonym. Jeżeli chcecie ciasto jeść łyżeczką w pucharku to polecam.
Ja dodaję mało cukru- fascynuje mnie kwaskowata nuta porzeczek nie ukrywam ją pod warstwą cukru. Ale oczywiście tym co wolą słodkości słodsze polecam zwiększyć ilość cukru w cukrze.
Kruszonkowe super :))
Najbardziej lubię właśnie tą kruszonkę 🙂
Błyskawiczny odlot można dodać 🙂
właśnie zrobiłam sobie kawusię, porywam wiec kawałek! Lubię takie ekspresowe smakołyki!
Fajne ciasto!!
Zapraszamy do uzupełnienia zgłoszenia w Naszej rozdawajce
Fajne i smaczne 🙂
A jak ja lubię, idealne na deser w środku tygodnia 🙂
Meega ciasto 🙂 Uwielbiam takie owocowe, apetyczne i łatwe w przygotowaniu =]
W przygotowaniu jest śmieszne łatwe a naprawdę pyszne 🙂
Mniami <3 musi być baaardzo pyszne ;P
Jest naprawdę pyszne i delikatne 🙂
pysznie, chętnie bym wypróbowała:)
Ten komentarz został usunięty przez autora.
Apetycznie 🙂
Robi się błyskawicznie, więc zachęcam do spróbowania 🙂
Dziękuję 🙂