Ciasta

Jagodzianki

2 Min. czytania

Jaki wypiek jest kwintesencją lata? Dla mnie zdecydowanie są to jagodzianki. Pamiętam jak każdy letni spacer kończyłam tym pysznym ciastkiem. Moja mama nigdy ich jednak nie upiekła, bo za dużo pracy. Moja babcia do drożdżowego podchodziła jak diabeł do święconej wody. Cóż, pierwsze domowe jagodzianki upiekłam więc sobie sama. Moje zeszłoroczne jagodziankowe fantazje pojechały z mną na koncert Depeche Mode- świetnie się tam sprawdziły, zauroczyły nawet pewnego Włocha o imieniu Stefano. Tegoroczne wolą domowe klimaty, chociaż zaliczyły wypad na plażę. Ale niezmiennie pozostają pyszne, mocno jagodowe i smakowicie pachnące drożdżami.

Składniki:
Drożdże- 1/3 paczki
300 gram mąki pszennej
150 ml mleka
1/3 kostki masła
1 jajko
Cukier – 7 łyżek
szklanka jagód
Cukier waniliowy
Sok z cytryny
Przygotowanie jest proste, chociaż może wydawać się, że ciasto drożdżowe jest kapryśne i skomplikowane. Zaczynamy od rozczynu- drożdże rozgniatam, dodaję łyżkę mąki, cukru i mleka. Zostawiam na 15 minut w ciepłym miejscu.
W tym czasie myję dokładnie jagody, zasypuję je cukrem waniliowym i 2 łyżkami soku z cytryny. Dzięki temu są intensywniejsze i ciekawsze w smaku. Wstawiam je do lodówki.
Kiedy zaczyn podwoi swą objętość zaczynam szykowanie ciasta właściwego. W misce łączę mąkę z resztą cukru, mlekiem i jajkiem. Dodaję też stopione wcześniej masło, które ostudziłam. Ciasto wyrabiam aż zacznie odchodzić od ręki i gładko uformuje się w kulę. Im więcej energii w to się  włoży tym więcej bezkarnie można pochłonąć jagodzianek. Gotowe ciasto zostawiam na godzinę do podwojenia objętości w ciepłe miejsce.

Gdy ciasto pięknie wyrośnie odrywam z niego kawałki-nie bawię się w wałkowanie. Spłaszczam je i rozciągam, na środek kładę sporą łyżeczkę jagód. Dokładnie zlepiam brzegi. 

Gotowe jagodzianki znów zostawiam do wyrośnięcia na jakieś 15 – 20 minut. Po tym czasie, tuż przed włożeniem do nagrzanego do 190 stopni piekarnika smaruję je mlekiem i posypuję odrobiną cukru.
Jagodzianki piekę przez 20 minut, aż będę złociste. 

Gotowe można polukrować, co ja również uczyniłam. Prosty lukier-czyli cukier puder i sok z cytryny. 

Smacznego.

1506 wpisy

O autorze
Historyczka, która histerycznie kocha dobrą kuchnię i uwielbia tracić czas na wymyślaniu pyszności. Magdalena
Artykuły
Możesz również zobaczyć
Ciasta

Ciasto pomarańczowo-kokosowe

40 minut Min. gotowania
Chcę zaczarować tę styczniową aurę i zimowy czas. Stąd tak słodko na moim blogu. Ale kiedy dopada mnie styczniowy blues, to piekę…
Ciasta

Ciasto orzechowe z cynamonem

50 minut Min. gotowania
Nowy Rok. Nowe plany i marzenia. Nowe oczekiwania, nowe pomysły. Nowe postanowienia i nowa dawka nadziei. Tej nadziei bardzo mi obecnie potrzeba….
Ciasta

Brownie śliwka w czekoladzie

35 minut Min. gotowania
Dziś mam dla Was kolejne świąteczne ciasto. Tym razem ciasto, które każdy chciałby dostać w prezencie. Bo kto powiedział, że ciasto nie…

21 komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna jest chroniona przez reCAPTCHA i Google Politykę Prywatności oraz obowiązują Warunki Korzystania z Usługi.