Obiady

Naleśniki z mięsem

1 Min. czytania
Ponoć w domu najlepsze naleśniki robię ja. Odkryła to mama jakieś 15 lat temu, od tego czasu jestem dyżurnym twórcą naleśników. Nie powiem nie przeszkadza mi to zbytnio, uwielbiam smażyć naleśniki, składać a potem oczywiście jeść. Wersję mięsną najchętniej robię w poniedziałki, kiedy mam mięso z rosołu. Wystarczy je zmielić, usmażyć złociste placki i już, gotowe. No oczywiście aż tak magicznie to nie wygląda, trochę pracy jednak trzeba włożyć w przygotowanie obiadu, ale czy jest coś lepszego niż chrupiący naleśnik pełen mięsnego farszu? Zapraszam na prawdziwie domowe naleśniki. 

Składniki:
250 gram mąki pszennej
3 jajka
300 ml mleka
2 łyżki oleju
sól, woda 
Mięso gotowane z rosołu razem z marchewką i pietruszką
2 małe cebule
bułka tarta
1 jajko
olej
sól, pieprz, gałka muszkatołowa, słodka papryka
Masło klarowane
Zaczynam od ciasta na naleśniki. Mąkę przesiewam. W drugiej misce roztrzepuje jajka razem z mlekiem i wodą. Dodaję tę mieszankę do mąki, dokładnie mieszam-można to zrobić trzepaczką albo mikserem, ja zawsze wyżywam się ręcznie. Następnie dolewam olej, ewentualnie solę i odstawiam ciasto na 15 minut. Bardzo dobrze rozgrzewam patelnię do smażenia naleśników i smażę placki bez tłuszczu. Mi z tej proporcji wyszło około 20 sztuk.
Teraz czas na farsz. Cebule drobno siekam, podsmażam na oleju aż będzie złocista. Mięso z rosołu-u mnie drobiowo-wołowe oddzielam od kości, dokładanie mielę razem z marchewką i pietruszką. Dodaję do masy mięsnej cebulkę, podsmażam całość na patelni, doprawiam solą, pieprzem, słodką papryką i gałką muszkatołową. Następnie-gdy masa trochę przestygnie, dodaję jajko, i trochę bułki tartej. Całość dokładnie mieszam.
Usmażone naleśniki nadziewam solidną porcją mięsa, składam w ulubiony sposób i podsmażam  na maśle klarowanym aż będą złociste i chrupiące.

1473 wpisy

O autorze
Historyczka, która histerycznie kocha dobrą kuchnię i uwielbia tracić czas na wymyślaniu pyszności. Magdalena
Artykuły
Możesz również zobaczyć
Obiady

Pesto z końcówek szparagów

15 Min. gotowania
Sezon szparagi jest zdecydowanie zbyt krótki. Ot, chwila i po nim. Ale mam pewien sposób na przedłużenie sobie tego sezonu-mrożenie. Otóż mrożone…
Obiady

Poznań. Bazylia i Oregano.

1 Min. czytania
Witajcie kochani, dziś zabieram Was na małą kulinarną wycieczkę. Będziemy w Poznaniu, na Starym Rynku. To tutaj znajduje się lokal, gdzie wiele…
Obiady

Mielone z indyka z piekarnika

25 Min. gotowania
Witajcie po majówce. Jak minął Wam ten czas? Ja mam wrażenie, że wykorzystałam piękną pogodę maksymalnie. Bardzo dużo czasu spędziłam w moim…

35 komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna jest chroniona przez reCAPTCHA i Google Politykę Prywatności oraz obowiązują Warunki Korzystania z Usługi.