Ciasta

Śliwkowe muffiny

1 Min. czytania

Do pomysłu zrobienia śliwkowych muffinek podchodziłam jak do jeża. Dwa razy już miałam je robić,ale rezygnowałam. Jakoś tak mało atrakcyjne mi się wydawały. W końcu z czystej nudy i braku pomysłu na słodką przekąskę wróciłam do pomysłu stworzenia śliwkowych muffinek. I okazało się, że był to okropny pomysł. Okropny, bo zaczęłam żałować, że nie zrobiłam ich wcześniej, w ten sposób zmarnowałam dwa miesiące pysznych śliwek nie znając smaku tych wyśmienitych babeczek. Na szczęście człowiek uczy się na błędach, więc teraz wykorzystam śliwkowe dni i zrobię je raz jeszcze, i kolejny i jeszcze kolejny. Muffiny są delikatne, mięciutkie, bardzo aromatyczne. Po prostu pyszne. Dorzućmy do tego łatwość przygotowania i mamy idealną przekąskę do jesiennej kawy.

Składniki:
100 gram masła
200 gram jogurtu naturalnego
2 jajka
250 gram mąki pszennej
5 łyżek cukru
1 łyżka proszku do pieczenia
10-12 śliwek (najlepiej użyć węgierek)
łyżeczka cynamonu
ekstrakt z wanilii

Masło topię, chwilę studzę i łączę z jogurtem naturalnym. Dodaję jajka, ekstrakt z wanilii i mieszam całość. W drugiej misce przesiewam mąkę z proszkiem do pieczenia, dodaję cukier i łączę składniki suche z mokrymi.

Śliwki myję i kroję na mniejsze kawałki. Dodaję do ciasta i delikatnie mieszam. Następnie ciastem wypełniam foremkę na muffiny, posypuję z wierzchu mieszanką cukru i cynamonu i piekę około 20 minut w 180 stopniach.

1532 wpisy

O autorze
Historyczka, która histerycznie kocha dobrą kuchnię i uwielbia tracić czas na wymyślaniu pyszności. Magdalena
Artykuły
Możesz również zobaczyć
Ciasta

Chlebek daktylowy z orzechami i czekoladą

55 minut Min. gotowania
Dalej jestem w typowo jesiennych smakach. Czyli witajcie orzechy i czekolado, będę dla was po prostu bezlitosna i będę was jadła bez…
Ciasta

Sernik z pieczonymi truskawkami

100 minut Min. gotowania
A ja dalej w truskawkowym klimacie. Nie mogę przestać, musicie mi to wybaczyć. Ale co ja na to poradzę? Jadę na mój…
Ciasta

Ciasto czekoladowe ze śliwkami

45 minut Min. gotowania
Czuć powoli przedsmak jesieni. To takie delikatne przypominajki. Jakiś żółty liść na chodniku, chłodne poranki i wieczory, dłuższe wieczory, które tak kojarzą…

41 komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna jest chroniona przez reCAPTCHA i Google Politykę Prywatności oraz obowiązują Warunki Korzystania z Usługi.