Ciasta

Piernkowy gofro-snadwich z wiśnią i czekoladą

1 Min. czytania
Nie ma nic lepszego niż spokojny sobotni poranek po zabieganym tygodniu. Szkoda tylko, że za oknem rozgościła się jesień, i to nie ta złota, a deszczowa i ponura. W takie poranki potrzebuję szczególnego wsparcia-czekolady od rana  i porcji rozgrzewających korzennych przypraw. Takie śniadanie to niemal deser, ale kto zabroni raz na jakiś czas totalnie zaszaleć i zamiast tradycyjnych sandwiczy z serem i szynką podać je z dżemem i porcją słodkiej czekolady? Do tego kubek gorącej herbaty i ta jesień jakaś przyjemniejsza. 
Składniki:
1/4 kostki masła
150 ml mleka
250 gram mąki pszennej
Łyżka cukru
2 jajka
Łyżeczka proszku do pieczenia
Domowa przyprawa do piernika(albo gotowa)
Dżem wiśniowy
Czekolada karmelowa do roztapiania
Topię masło, chwilę studzę dodaję mleko i mieszam. Do masła dodaję dwa żółtka, cukier, i przyprawę piernikową. Ja robię ją z cynamonu,imbiru, pieprzu, kardamonu,kakao, gałki muszkatołowej, mielonych goździków i wanilii. Oczywiście można użyć wersji gotowej, ale ja lubię swoją, aromatyczną wersję. Dodajemy mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia. Białka ubijam na sztywną pianę, dodaję do masy i mieszam bardzo delikatnie. Odstawiam masę na pół godziny i na bardzo mocno rozgrzanej gofrownicy smażę gofry. W tym samym czasie roztapiam czekoladę-ja użyłam karmelową-specjalną do topienia, można oczywiście  użyć mlecznej bądź gorzkiej. ! gofr smaruję wiśniowym dżemem, przykrywam drugim, polewam czekoladę, kroję po skosie. I moje trójkątne gofro-sandwicze gotowe. 

1487 wpisy

O autorze
Historyczka, która histerycznie kocha dobrą kuchnię i uwielbia tracić czas na wymyślaniu pyszności. Magdalena
Artykuły
Możesz również zobaczyć
Ciasta

Błyskawiczne ciasto ze śliwkami

50 Min. gotowania
Dziś czas na śliwki! A dokładniej na błyskawicznie ciasto ze śliwkami. Ten tydzień był po prostu wstępem do jesieni. Co prawda mam…
Ciasta

Rustykalna tarta

30 minut Min. gotowania
Dziś mam dla Was coś niesamowitego. Na samo wspomnienie tego ciasta, cieszy mi się buzia. To po prostu najlepsza tarta pod słońcem….
Ciasta

Brownie z morelami i migdałami

30 minut Min. gotowania
Dziś będzie bardzo, ale to bardzo słodko. I mocno czekoladowo. Bo czego jak czego, ale brakowało mi czekoladowej osłody i pociechy. Wiecie,…

33 komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna jest chroniona przez reCAPTCHA i Google Politykę Prywatności oraz obowiązują Warunki Korzystania z Usługi.