Nie ma nic lepszego niż spokojny sobotni poranek po zabieganym tygodniu. Szkoda tylko, że za oknem rozgościła się jesień, i to nie ta złota, a deszczowa i ponura. W takie poranki potrzebuję szczególnego wsparcia-czekolady od rana i porcji rozgrzewających korzennych przypraw. Takie śniadanie to niemal deser, ale kto zabroni raz na jakiś czas totalnie zaszaleć i zamiast tradycyjnych sandwiczy z serem i szynką podać je z dżemem i porcją słodkiej czekolady? Do tego kubek gorącej herbaty i ta jesień jakaś przyjemniejsza.
Składniki:
1/4 kostki masła
150 ml mleka
250 gram mąki pszennej
Łyżka cukru
2 jajka
Łyżeczka proszku do pieczenia
Domowa przyprawa do piernika(albo gotowa)
Dżem wiśniowy
Czekolada karmelowa do roztapiania
Topię masło, chwilę studzę dodaję mleko i mieszam. Do masła dodaję dwa żółtka, cukier, i przyprawę piernikową. Ja robię ją z cynamonu,imbiru, pieprzu, kardamonu,kakao, gałki muszkatołowej, mielonych goździków i wanilii. Oczywiście można użyć wersji gotowej, ale ja lubię swoją, aromatyczną wersję. Dodajemy mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia. Białka ubijam na sztywną pianę, dodaję do masy i mieszam bardzo delikatnie. Odstawiam masę na pół godziny i na bardzo mocno rozgrzanej gofrownicy smażę gofry. W tym samym czasie roztapiam czekoladę-ja użyłam karmelową-specjalną do topienia, można oczywiście użyć mlecznej bądź gorzkiej. ! gofr smaruję wiśniowym dżemem, przykrywam drugim, polewam czekoladę, kroję po skosie. I moje trójkątne gofro-sandwicze gotowe.
zaszalałaś! u mnie dzisiaj też tosty, tradycyjne 😉 ale chętnie spróbowałabym Twoich… od rana tak pysznie :-))
oj tak, w takie szare poranki tylko czekolada może nas uratować! 🙂
morze czekolady jedynie może nas poratować 🙂
Musiałam-ta pogoda kazała mi zacząć dzień czymś słodkim i rozgrzewającym 😉
Ten smak!.
ooo.. wyglądają apetycznie, ale te gofry to chrupiące były? 🙂 Uwieeelbiam te chrupiące, z miękkim środkiem.. mniam!
Ale z korzenną przyprawą jeszcze nie próbowałam;O
Chrupiące z wierzchu, a w środku przyjemnie miękkie-też takie kocham i tylko takie zjem 😉
Bardzo ciekawy pomysł 🙂 mniam 🙂 muszą być pyszne 🙂
myślę, że taka jesień też ma swój urok 🙂
ooo, idealne na leniwe śniadanie!
O ile nie pada to jest fajnie-gorzej jak pada i te liście przynoszę do domu 🙂 Ale są sposoby by się rozgrzać -np śniadaniem 🙂
Są naprawdę bardzo smaczne 😉
Chętnie bym schrupała.
Ile tu tego. Super pomysł na śniadanie albo pyszną przekąskę! Nie ma to jak taki delikatny, ale chrupiące gorfuniek 😀 lubię takie nowości kulinarne ze smaczkiem. Pozdrawiam ciepło 🙂
Mniam, zjadłabym szybciuko chociaż jednego, pyszności:)
jak mnie tu dawno nie było! ale napichciłaś! PYCHA!
Takie wspomnienie spaceru nad morzem w pochmurny dzień 🙂
Na jednego się zgadzam 🙂
Pychota nie zaprzeczam 🙂
Wyglądają bardzo smacznie ….takie, własnie lubię chrupiące …
tak, te chrupiące są najlepsze 🙂
na słodkie śniadanko super sprawa 🙂
Mmm, takie śniadanie mogłabym jeść codziennie 😉
Troszkę niewyraźnie widać na zdjęciach, ale domyślam się, że było pysznie!
O!!! To śniadanie dla mnie! Bardzo mi się ten przepis podoba 😉
Usprawiedliwiam się-była 6.45 rano 😉
Zdecydowanie śniadanie dla fanów słodkości 🙂
Hm…Niebiańskie połączenie Dla mnie może być i na śniadanie i na deser;)
Potrawa bardzo uniwersalna, i na deser i na śniadanie 😉
Ale pyszności, super! 🙂
Jak pomysłowa kanapeczka deserowa! 🙂
Czasem zwykłe kanapki warto zastąpić czymś innym 😉
Musiało być dobre:)
Saved as a favorite, I like your site!
Here is my web-site :: Ask.fm ip location finder